• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivatorii de sfeclă de zahăr își fac cooperativă pentru a putea prelua fabrica de la Luduș

    Roxana Dobre -

    Mai mulți producători de sfeclă de zahăr se reunesc într-o cooperativă pentru preluarea și salvarea fabricii de la Luduș, județul Mureș. Fermierii au trimis o scrisoare de intenție atât Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cât și societății TEREOS România SA, actualul deținător al fabricii a cărei activitate este în prezent închisă.

    Cultivatorii de sfeclă de zahăr au decis să se reunească într-0 cooperativă agricolă ca să poată participa la parteneriatul cu statul român, în vederea preluării fabricii de zahăr de la Luduș. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, fermierii au făcut un ultim apel în cadrul unui reportaj difuzat în rubrica ”Fermierii României” din emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 pe 13 septembrie către instituțiile abilitate de a salva fabrica de la Luduș.

    Din cele spuse în reportajul citat de Teodor Aflat, unul dintre fermierii semnatari ai scrisorii de intenție pentru preluarea fabricii, ministrul Agriculturii Petre Daea,  le-a promis fermierilor într-o întâlnire care a avut loc pe 10 august că va prelua fabrica prin Casa de Comerț Unirea.

    Citiți și: În urma campaniei Forța Fermierilor, Ministerul Agriculturii – mandatat de Guvern să salveze fabrica de zahăr Luduș 

    ”Din câte am înțeles, Casa Unirea are deja numită conducerea, deci din punct de vedere legal, ar putea face toate diligențele care depind de Casa Unirea ca să preia fabrica de zahăr”, a precizat pe 13 septembrie Teodor Aflat, fermier care lucrează pe raza județelor Sibiu și Mureș, 9.750 de hectare dintre care, anual, 750-780 de hectare erau cultivate cu sfeclă de zahăr. Numai în acest an, din cauza nesiguranței, fermierul a înființat doar 200 de hectare, iar producția a reușit cu greu să o livreze fabricii Agrana din Roman, județul Neamț.

    Cultivatorii de sfeclă de zahăr își fac cooperativă

    Mai mulți cultivatori de sfeclă de zahăr au anunțat astfel că se reunesc într-o cooperativă pentru a prelua fabrica de procesare de la Luduș.

    ”În vederea finalizării demersului inițiat de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru preluarea de Statul Român a fabricii de zahăr din Luduș, în parteneriat cu fermierii, prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, vă aducem la cunoștință următoarele: Subscrisele (alături de alte persoane interesate) suntem producători cu tradiție în cultivarea sfeclei de zahăr, practicând o agricultură modernă, pe o infrastructură adecvată. În urma discuțiilor initiate de Ministrul agriculturii, am decis să ne organizăm într-o cooperativă agricolă și în acest fel să putem participa la parteneriatul cu Statul Român, în vederea preluării Fabricii de zahăr de la Luduș”, se arată în scrisoarea de intenție semnată de șapte fermieri, care reprezintă 14 societăți agricole.

    Fermierii pot asigura materia primă de pe 7.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr

    În documentul citat fermierii semnatari au menționat că dețin atât resurse financiare pentru a asigura producția de zahăr dar și suprafețele necesare pe care să fie cultivată sfecla ce urmează să fie procesată în fabrica de la Luduș.

    ”De asemenea, arătăm că deținem capacități de producție și posibilități financiare pentru a asigura producția necesară de sfeclă de zahăr, care să asigure fluxul continuu de activitate a Fabricii de zahăr pe întreg anul, respectiv asigurăm cultivarea unei suprafețe de peste 7.000 ha sfeclă de zahăr”, au mai arătat fermierii.

    Fabrica ar urma să fie cumpărată în primă fază de statul român

    Din cele precizate de fermieri reiese că fabrica de la Luduș ar urma să fie achiziționată de statul român iar ulterior să se convină cu producătorii de zahăr o formă de parteneriat pentru a asigura funcţionarea producției și chiar modernizarea sau dezvoltarea liniilor de producție.

    ”În acest context, ne-am manifestat și ne manifestăm intentia fermă de a contribui la preluarea Fabricii de zahăr Luduș, la prețul și în condițiile propuse de excelenta sa Ministrul agriculturii în luna aprilie 2022, cu prilejul negocierilor purtate cu reprezentanții SC Tereos România SA. Astfel, am fost de acord ca Fabrica de zahăr să fie cumpărată într-o primă fază de Statul Român iar apoi să convenim asupra unei forme de parteneriat, pentru a asigura funcţionarea pe mai departe a acestei fabrici iar în viitor modernizarea și dezvoltarea liniilor de producție. Precizăm că ne dorim să preluăm Fabrica de zahăr cu scopul de a preîntâmpina închiderea definitivă a acesteia și chiar dezmembrarea, dezafectarea și înstrăinarea activelor companiei prin dezasamblări sau demolări, potrivit deciziilor adoptate în luna aprilie 2022 de Adunarea Generală Extraordinară a Societății”, se mai arată în documentul semnat de fermieri.

    Fabrica de zahăr Luduş ar asigura aproximativ 25% din necesarul de consum intern de zahăr

    Fermierii au semnalat în scrisoare de intenție semnată că fabrica de zahăr Luduş prezintă o importanţă deosebită atât pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, care au investit sume enorme de bani în utilaje moderne, cât şi pentru economia națională, fabrica asigurând aproximativ 25% din necesarul de consum intern de zahăr.

    ”Dispariţia acestei fabrici din peisajul economic actual ar produce grave efecte negative, pe de o parte în ceea ce privește importul unei cantități semnificative de zahăr pentru necesarul de consum intern iar pe de altă parte asupra producătorilor de sfeclă de zahăr, a locurilor de muncă, precum și pe orizontală asupra altor agenți economici care au relații de colaborare cu această fabrică.
    Nu în ultimul rând, avem în vedere contextul internațional actual, de creștere exacerbată a prețurilor la energie, fapt care antrenează cu sine creșterea tuturor prețurilor. În acest sens apreciem că este în interesul Statului Român să păstreze în stare de funcționare Fabrica de zahăr Luduș și în acest fel să asigure funcționarea unui întreg segment de activitate agricolă, pe teritoriul național iar în final o producție de zahăr de calitate la un preț corect, evitând astfel importuri inutile”, se mai arată în documentul citat.

    Mai mult, producătorii avertizează că preluarea fabricii este urgentă, având în vedere incertitudinea care planează asupra activității din exploatațiile agricole ale acestora. ”Față de cele mai sus arătate, vă solicităm să finalizați cât mai repede cu putință demersul început și în acest fel să eliminați incertitudinea care planează asupra activității noastre, având în vedere specificul acesteia, respectiv perioada de timp necesară pentru pregătirea culturii sfeclei de zahăr”, conchid fermierii.

    Fermierii semnatari ai scrisorii de intenție sunt:

    Reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris pe 13 septembrie că a primit o informație exclusivă care poate da speranță fermierilor. Ministerul Agriculturii a transmis în mod oficial către Tereos România – proprietarul fabricii de la Luduș, o informare privind intenția de cumpărare a fabricii de către Scandia Food.

    Conducerile Scandia Food și Tereos România ar fi avut deja discuții privind intenția Scandia de a achiziționa pachetul de acțiuni de la Tereos SA Luduș.

    ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale salută acest demers, fiind deopotrivă interesat alături de cultivatorii de sfeclă de zahăr din acea zonă, reprezentați de Asociația Cultivatorilor de Sfeclă – BETA Luduș pentru găsirea celor mai rapide soluții de continuare a activității fabricii și de cultivare a suprafețelor cu sfeclă de zahăr”, se arată în adresa semnată de ministrul Agriculturii, Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut