Subvențiile ANT pe hectar și animale. Termen pentru plățile către fermieri!
Roxana Dobre -Subvențiile ANT, adică Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru sectorul vegetal și zootehnie, au un termen clar pentru a putea fi achitate către fermieri. Legislația în vigoare – și care se aplică și pentru anul de cerere 2022 – prevede că aceste subvenții de la bugetul de stat să fie achitate din bugetul de stat al anului următor celui de cerere. Din acest motiv, ANT-urile nu pot intra la plata avansului care începe din 16 octombrie, ci pot fi plătite abia după 1 ianuarie.
Schemele pentru subvențiile pe suprafață și cap de animal achitate din Bugetul Național (BN) nu se află pe listele Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru plățile în avans care vor începe la 16 octombrie.
Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT)-uri, atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic nu se află pe listele de plăți ale APIA pentru subvențiile achitate în conturile fermierilor la avansul din 16 octombrie. Fermierii au trimis redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO întrebări legate de motivul pentru care producătorii care au ”subvenția mică” cum este cunoscută plata APIA din Bugetul Național, nu vor primi avansul din această toamnă.
De ce nu intră ANT-urile la plata avansului
Crescătorii de vaci de lapte, taurine de carne, bubaline și ovine/caprine care au bifat în cererea unică Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) nu pot intra la plata avansului din subvenții deoarece, conform regulamentelor APIA, schemele achitate strict din bugetul național se plătesc întotdeauna după aprobarea Legii Bugetului în anul următor celui în care s-a depus cererea unică, adică 2023. După cum s-a obișnuit fermierii și în alte campanii pentru subvenții, plățile pentru ANT-uri, fie că este vorba despre vegetal sau zootehnie intră la plata finală dar nu din luna decembrie ci începând cu luna ianuarie 2023.
”După cum știm și din alți ani ANT-urile se achită din bugetul anului viitor. Pentru schemele normale să le spunem așa noi oricum plătim banii din bugetul național urmând ca la finalizarea avansului să trimitem suma plătită pentru decontare la Comisia Europeană”, a declarat Adrian Pintea, directorul general al APIA, într-un interviu care a avut loc pe 5 septembrie la TVR 1, pentru emisiunea AgroStrategia.
Fermierii care au ANT-uri în vegetal sau zootehnie nu sunt blocați la plată cu alte scheme
Vestea bună pentru crescătorii de animale sau cei din sectorul vegetal este că deși nu intră cu schemele achitate din Bugetul Național, aceștia nu sunt blocați la plată cu alte subvenții directe sau pe cap de animal.
Astfel, fermierii vor fi autorizați în procent de 70 la sută, din 16 octombrie pentru următoarele scheme pe hectar:
VEGETAL
– Schema de plată unică pe suprafață (SAPS),
– Plata redistributivă,
– Plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire),
– Tineri Fermieri.
ZOOTEHNIE:
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Taurine de carne,
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Vaci de lapte;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Bivolițe de lapte;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Viermi de mătase;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Ovine;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Caprine.
Măsurile de mediu şi climă, procent de 85 la sută din cuantumuri:
– Măsura 10 – Agromediu și climă,
– Măsura 11 – Agricultură ecologică,
– Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).
Plățile în avans pentru ANTZ – doar prin adeverința-punte pentru credite
Crescătorii de animale pot recurge totuși la o soluție privind plățile în avans pentru ANTZ, astfel încât să aibă banii în conturi mai devreme. APIA a pus din 4 august la dispoziția crescătorilor de animale posibilitatea de a cere adeverințe-punte pentru credite bancare.
Cuantumurile înscrise în convenții sunt următoarele:
Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul lapte – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 – L) – 61,25 lei/ tonă;
Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul carne – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) – 213,20 lei/cap;
Ajutorul Național Tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplată de producție, (ANTZ 9) – 15,21 lei/cap;
Sprijin cuplat categoria bivoliţe de lapte – 510,10 lei/cap;
Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne – 824,60 lei/cap;
Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/cap;
Sprijin cuplat viermi de mătase – 289,40 lei/kg gogoși;
Sprijin cuplat categoria ovine / caprine – 54,61 lei/cap.
Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
Fermierii sunt nemulțumiți
Producătorii zootehnici care au doar ANTZ în cererea unică de plată de la APIA sunt nemulțumiți că nu intră la plata subvențiilor, în detrimentul crescătorilor de animale care au Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), schemă pentru care s-a cerut derogare la Bruxelles pentru a intra la plată, prin reducerea datei de retenție din ferme.
Pe grupul de Facebook ”SUBVENȚII APIA”, crescătorii au atras atenția că și micii fermieri au nevoie de bani pentru a cumpăra furaje la intrarea în iarnă când prețul este mai rezonabil sau mai există stoc, având în vedere seceta din acest an.
”La noi cei mici vacile nu mănâncă egal ca și la cei cu Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) sau pentru noi furajele vin de undeva gratuit. Toți crescătorii au nevoie de bani acum pentru a mai recupera ceva din acest an dezastruos, nu în primăvară. Avem nevoie și noi de subvenția pentru vaci, ca să cumpărăm furaje cât mai sunt pe piață, în caz contrar probabil vom duce totul la abator”,