• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2022: Dată limită pentru fermierii care vor să ia prima tranșă de bani înainte de 16 octombrie

    Roxana Dobre -

    Dată limită pentru fermierii care vor să ia prima tranșă de bani din subvenții înainte de 16 octombrie. Fermierii și crescătorii de animale mai pot cere subvențiile în avans, atât pentru schemele directe cât și pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii Zootehnice (ANTZ) și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), până cel târziu vineri, 14 octombrie, ultima zi lucrătoare anterioară demarării plăților efectuate de APIA pentru campania 2022, adică 16 octombrie.

    Specialiști din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii mai pot solicita adeverințele-puncte până la 14 octombrie, conform regulamentului care prevede că documentele pentru credite în avans pot fi solicitate cu o zi înainte de demararea campaniei de plăți pentru anul respectiv. În acest an plățile în avans încep de duminică, 16 octombrie, astfel că adeverințe mai pot fi solicitate până vineri, având în vedere că sâmbătă, 15 octombrie, nu este zi lucrătoare.

    Fermierii sunt sfătuiți să nu se lase pe ultima sută de metri

    Producătorii agricoli și crescătorii de animale care vor să încaseze în avans subvențiile prin bancă, sunt sfătuiți să nu lase solicitarea privind adeverința-punte pe ultima sută de metri, având în vedere că eliberarea documentului poate dura până la cinci zile.

    ”Pe regulament noi putem elibera adeverința în termen de 5 zile dar sigur că din dorința de a fi alături de fermieri de obicei acordăm documentul în care sunt înscrise subvențiile pentru avans în 2-3 zile. Deci ar trebuie să ia în calcul să nu ceară adeverința în ultima zi pentru că nu va mai fi timp fizic să fie eliberată pentru că va începe plata avansului”, ne-au specificat specialiști ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Fermierii pot cere plata în avans pentru anul în curs sau pentru următorii 3 ani

    Fermierii din zona vegetală pot solicita la APIA adeverința-punte pentru avansul pe care îl pot lua de la bănci în baza acestui document în care se înscriu schemele pe suprafață și plăți compensatorii la care ar avea dreptul, atât pentru anul în curs ci și pe următorii 3 ani prin Programul ”De 3 ori subvenția”. În cazul programului pe 3 ani, adeverința poate fi solicitată de producătorii agricoli care cultivă suprafețe agricole mai mari de 50 de hectare. Sunt și bănci însă care acceptă să acorde creditul indiferent de suprafața aflată în exploatare, dacă fermierii sunt înregistrați ca persoane juridice. 

    Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de APIA  în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    Schemele pe suprafață pentru care se eliberează adeverința-punte sunt: Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire).

    Măsurile de mediu şi climă: Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale.

    Cuantumurile pe hectar înscrise în adeverință sunt cele din campania 2021.

    APIA eliberează adeverințe și crescătorilor de animale care doresc să acceseze credite bancare

    Tot până la 14 octombrie, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022, a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ.

    Totodată, prin adeverința eliberată de APIA, se confirmă că fermierul, la data emiterii adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

    Cuantumurile înscrise în convenții sunt următoarele:

    Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul lapte – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 – L) – 61,25 lei/ tonă;
    Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul carne – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) – 213,20 lei/cap;
    Ajutorul Național Tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplată de producție, (ANTZ 9) – 15,21 lei/cap;
    Sprijin cuplat categoria bivoliţe de lapte – 510,10 lei/cap;
    Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne – 824,60 lei/cap;
    Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/cap;
    Sprijin cuplat viermi de mătase – 289,40 lei/kg gogoși;
    Sprijin cuplat categoria ovine/caprine – 54,61 lei/cap.

    Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    Citiți și: Subvențiile ANT pe hectar și animale. Termen pentru plățile către fermieri!


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere