Ucraina a exportat aproape 8 milioane de tone de cereale și leguminoase
agrointeligenta.ro -Volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina în anul fiscal 2022/23 la 28 septembrie s-a ridicat la aproape 7,97 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 41% mai puțin decât sezonul trecut, arată datele Serviciului Vamal de Stat publicate de Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.
Astfel, de la începutul sezonului au fost expediate 2,78 milioane de tone de grâu, ceea ce reprezintă cu 67% mai puțin decât volumul de anul trecut.
Aprovizionarea cu orz pe piețele externe a fost de 669.000 tone (-81%).
De asemenea, au fost exportate 3,4 mii tone de secară, față de 30,9 mii tone în aceeași perioadă a anului trecut.
Au fost exportate 4,49 milioane de tone de porumb, ceea ce este de 3,2 ori mai mare decât volumul transporturilor la aceeași dată din sezonul trecut (1,4 milioane de tone).
Exportul de făină din Ucraina în RM 2022/23 s-a ridicat la 23,2 mii tone, ceea ce este cu 41% în urma indicatorului din sezonul precedent.
În RM 2021/22, exportul de cereale și leguminoase a fost de 48,6 milioane tone: grâu — 18,7 milioane tone; orz — 5,8 milioane de tone; secară — 161,5 mii tone; porumb — 23,5 milioane de tone; făină – 70,9 mii tone.
Ucraina a interzis complet exporturile către Rusia
Cabinetul de miniștri din Ucraina a adoptat rezoluția „Cu privire la interzicerea exportului de mărfuri din Ucraina către teritoriul vamal al Federației Ruse”. Decizia relevantă a fost luată de guvern într-o ședință din 27 septembrie, potrivit mesajului Ministerului Economiei.
Rezoluția prevede interzicerea exportului în afara teritoriului vamal al Ucrainei a mărfurilor în baza unor contracte economice străine, al căror comerț sau țară de destinație este Federația Rusă. Rezoluția va fi în vigoare până în ziua încetării sau abolirii legii marțiale și încetarea utilizării de către Federația Rusă a acțiunilor neprietenoase împotriva Ucrainei.
„Continuăm presiunea de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Această rezoluție este un alt dintre numeroasele instrumente de influență economică. Înțelegem că sancțiunile sunt un mijloc nu numai de răspuns la o amenințare militară, ci și de prevenire a agresiunii în viitor. Vreau să precizez că de la începutul războiului, exportul de mărfuri către Federația Rusă a fost de facto oprit. Acum este fixat la nivel legal”, a declarat prim-viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul Economiei, Iulia Svyridenko.
Potrivit previziunilor guvernamentale, o astfel de decizie nu va avea consecințe economice negative. La urma urmei, conform statisticilor, pentru perioada martie-iunie 2022, exportul de mărfuri ucrainene pe teritoriul Federației Ruse s-a ridicat la doar 4,2 milioane USD, în cea mai mare parte, au fost produse din metale feroase în valoare de 4,189 milioane USD și produse chimice în valoare de 57,2 mii USD.Spre comparație: numai în ianuarie 2022, companiile ucrainene au exportat mărfuri în valoare de 250 milioane USD în Federația Rusă.
În plus, embargoul la export va ajuta companiile ucrainene care aveau obligații contractuale față de entitățile ruse să aibă un cadru legal în problema neîndeplinirii contractelor. Și ulterior, își vor putea concentra activitatea pe alte piețe.