• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noua Zeelandă interzice exporturile de animale vii începând cu aprilie 2023

    Angelica Lefter -

    Noua Zeelandă interzice exporturile de animale vii începând cu anul viitor, de la finalul lunii aprilie, la doi ani după un tragic eveniment în care au decedat atât echipajul unei nave cât și animalele aflate la bord, în urma unei furtuni pe mare.

    Mişcarea de interzicere a exporturilor de ovine şi bovine, surescitată imediat după tragicul eveniment, a avut de câștigat în fața reprezentanților Partidului Național care s-a opus proiectului de lege.

    Proiectul de lege privind bunăstarea animalelor, promulgat după doi ani de la scufundarea navei Gulf Livestock 1 

    Proiectul de modificare a legii privind bunăstarea animalelor a fost promulgat joi – 29 septembrie, la doi ani după ce, în urma scufundării navei Gulf Livestock 1 în urma unui taifun, echipajul şi 6.000 de bovine au murit, potrivit Mediafax.ro.

    În urma evenimentului, a luat amploare mişcarea de interzicere a exporturilor de ovine şi bovine vii. Guvernul din Noua Zeelandă a afirmat că va proteja reputaţia țării, pe măsură ce consumatorii devin mai conştienţi de etică.

    ”Aceasta protejează reputaţia nu doar a fermierilor noştri de acum, ci şi a fermierilor din viitor”, a declarat ministrul Agriculturii, Damien O’Connor.

    Campanii susținute pe termen lung, pentru interzicerea exportului de animale vii în Australia și Noua Zeelandă

    Exporturile de animale vii în Australia şi Noua Zeelandă fac obiectul unor campanii pe termen lung din partea grupurilor pentru drepturile animalelor.

    La începutul acestui an, peste 15.000 de oi s-au înecat după ce o navă de export de animale vii s-a scufundat în Sudan, iar în 2020 răsturnarea unei nave a dus la moartea a 14.000 de oi.

    Și în 2021, 3.000 de bovine au rămas blocate pe mare timp de trei luni, multe dintre ele suferind muribunde, înfometate sau extrem de deshidratate, iar altele fiind găsite deja decedate.

    Ministrul Agriculturii din Noua Zeelandă a explicat că țara este atât de îndepărtată, încât chiar şi o călătorie în cel mai bun scenariu este adesea dificilă pentru animale. ”Distanţa îndepărtată a Noii Zeelande înseamnă că animalele sunt pe mare pentru perioade îndelungate, ceea ce sporeşte susceptibilitatea lor la stresul termic şi la alte riscuri asociate bunăstării”, a declarat Damien O’Connor.

    Toate exporturile de animale pe cale maritimă ale ţării se vor opri pe 30 aprilie 2023.

    Partidul Național din Noua Zeelandă susține că interzicerea exportului de animale vii va duce la scăderea PIB 

    Anul trecut, Noua Zeelandă a exportat 134.722 de bovine, iar exporturile de animale vii au reprezentat aproximativ 0,6% din exporturile din sectorul primar.

    Noua Zeelandă exportă doar animale pentru reproducere, nu pentru sacrificare. Măsura a fost salutată de Partidul Verde şi de activiştii pentru drepturile animalelor.

    ”Acest lucru nu ar fi putut veni destul de repede”, a declarat purtătorul de cuvânt al Verzilor pentru protecţia animalelor, Chlöe Swarbrick, care a menționat și că ”animalele suferă de ani de zile la exportul de animale vii”.

    Partidul Naţional, aflat în opoziţie, s-a opus proiectului de lege, afirmând că este un răspuns ”disproporţionat” şi ”ideologic” la ”tragicul naufragiu al navei de transport de animale Gulf Livestock 1”.

    Reprezentanții Partidului Național susţin că măsura de a pune capăt exporturilor de animale vii ar putea reduce produsul intern brut cu până la 472 de milioane de dolari.

    În 2020, Marea Britanie a anunţat că intenţionează să interzică exportul de animale vii pentru sacrificare şi îngrăşare din Anglia şi Ţara Galilor, dar acest plan nu a intrat încă în vigoare.

    Pe de altă parte, în Australia, prim-ministrul Anthony Albanese a reafirmat recent angajamentul guvernului său de a pune capăt acestui comerţ, dar a declarat că acesta nu va fi eliminat înainte de 2025.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare