Subvenții APIA 2022: Termen urgent pentru fermierii care vor banii pe pășune!
Roxana Dobre -Subvenția pe hectarul de pășune care se plătește în 2022 se află pe listele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru subvenția în avans ce demarează de la 16 octombrie. Beneficiarii acestei plăți pe suprafața de pășune au de respectat însă un termen limită obligatoriu, condiție care le ”garantează” fermierilor că se vor afla la plată.
Fermierii care au bifat în cererea unică pentru subvenții plata pentru pășune, din campania 2022, trebuie să respecte o condiție obligatorie pentru a fi eligibili la avansul din 16 octombrie. Astfel, potrivit informațiilor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, fermierii care nu dețin încărcătura necesară pe hectar și cosesc suprafețele de pășune trebuie să depună la APIA până la 15 octombrie documentele privind depozitarea/valorificarea fânului.
”În cazul în care proprietarul de pășune nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual pe suprafeţele de pășuni aflate în proprietate, în perioada 15 iunie – 1 august, prezintă documentele privind depozitarea/valorificarea fânului pentru consumul cu animalele deținute, fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol şi/sau declarația privind depozitarea fânului, care vor fi prezentate până la data de 15 octombrie a anului de cerere”, prevăd regulile APIA pentru subvenția la pășune.
Aceeași sursă mai prevede că în cazul în care proprietarul de pășune, persoana fizică, nu deține animale, iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, va transmite/prezenta documentele privind depozitarea/valorificarea fânului, fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau declarația privind depozitarea fânului, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
Ce subvenții primesc pentru pășune fermierii în 2022
Subvențiile pe hectarul de pășune sunt aceleași ca și schemele care se achită pe suprafață. Pentru campania 2022 Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat care sunt cuantumurile calculate pe hectar, acestea urmând să fie aprobate și în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial, pentru a putea fi achitate din 16 octombrie.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră și care este cursul leu/euro care va fi luat în calcul pentru sumele care vor ajunge în conturi. Acesta a fost stabilit vineri, 30 septembrie, de către BCE la un cuantum de 4,9490 de lei pentru un euro.
Iată sumele care se vor achita fermierilor care au înscrise pășuni pentru subvenții:
-SAPS – Plată unică pe suprafață: 96,2796 euro la hectar adică 476,4877 lei la hectar;
-Plata redistributivă – 1-5 hectare: 5,00 euro la hectar adică 24,745 lei la hectar, Plata redistributivă – 5-30 ha: 48,7184 euro la hectar adică 241,1073 lei la hectar;
-Plata pe înverzire: 58,5308 euro la hectar adică 289,6689 lei la hectar;
-Tineri fermieri: 48,1398 euro la hectar adică 238,2438 lei la hectar.
De precizat că la avans se achită fermierilor 70% din schemele de plăți directe și 85% din plățile compensatorii.