• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Rural Invest – operațional! Ajutorul pentru fermieri se acordă prin FGCR!

    Angelica Lefter -

    Vești bune pentru fermieri! Programul RURAL INVEST, componentă a IMM INVEST PLUS este operațional. Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) deja a început să deruleze programul, al cărui plafon total al garanțiilor este de 2.500.000.000 lei.

    Astfel, pentru ca fermierii să beneficieze de schema de ajutor cât mai rapid, trebuie să înceapă demersurile necesare pentru obținerea garanțiilor.

    Alina Mihaela Toma, Director General FGCR

    Pentru a nu se crea o aglomerare de solicitări pe finalul perioadei de desfășurare a programului, reprezentanții Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) îndeamnă fermierii interesați să depună documentația necesară din timp, după cum a arătat și Alina Mihaela Toma, președinte director general al FGCR.

    ”Cu satisfacție, anunț toți beneficiarii de scheme de ajutor de stat care s-au derulat și se derulează prin FGCR, că, începând cu data 1 octombrie, Programul Rural Invest Plus a devenit operațional. Primele garanții au fost deja acordate, iar sumele solicitate au ajuns la beneficiar. Termenul până la care se pot transmite documentațiile de solicitare a garanțiilor este 23.12.2022. Avem la dispoziție un plafon de 2,5 miliarde lei aferenți componentei RURAL INVEST PLUS și o perioadă de peste două luni pentru aplicare”, a menționat Alina Mihaela Toma, președinte director general al FGCR.

    Beneficiarii pot primi granturi în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor pe o perioada de maxim 12 luni, a mai explicat Alina Mihaela Toma, președinte director general al FGCR.

    ”Așadar, bani sunt, timp avem și suntem pregătiți să răspundem cu aceeași promptitudine cu care v-am obișnuit. Beneficiarii componentei RURAL INVEST PLUS primesc un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit pe o perioada de maxim 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 500.000 euro pe întreprindere, pentru beneficiarii din sectorul alimentar; 75.000 euro pe întreprindere, pentru beneficiarii din domeniul pisciculturii şi acvaculturii; 62.000 euro pe întreprindere, pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare. Agricultura are nevoie de această finanțare. Sunt convinsă că, în cel mai scurt timp, acești bani vor începe să producă efecte benefice în economie”, a punctat Alina Mihaela Toma, președinte director general al FGCR.

    Beneficiarii componentei RURAL INVEST din cadrul IMM INVEST PLUS pot fi: operatori economici constituiți conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fermieri definiți conform prevederilor art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului, asociații agricole constituite conform Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 1/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legii cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, constituite conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu completările ulterioare, și asociații de fermieri constituite conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, care își desfășoară activitatea în domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

    Pentru anul 2022, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul Programului RURAL INVEST este de 2.500.000.000 lei.

    La jumătatea lunii septembrie 2022, procedura de acordare a garanțiilor de stat și a grantului pentru componenta RURAL INVEST din cadrul programului IMM INVEST PLUS a fost publicată în Monitorul Oficial. Din acel moment FGCR a demarat convențiile cu băncile, programul fiind funcțional.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște Subvenții APIA. Noile reguli pentru rotația culturilor pe terenurile eligibile S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei