• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajul ministrului Daea pentru funcționarii din APIA și din AFIR

    Angelica Lefter -

    Sumele care vor fi plătite în conturile fermierilor și crescătorilor de animale din fonduri europene, anunțata în cadrul târgului organizat de Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența. Ministrul Petre Daea a făcut turul standurilor instituțiilor statului cu care fermierii colaborează în îndeplinirea activității lor cu succes chiar în prima zi de târg, joi, 13 octombrie. Acesta a anunțat o serie de plăți direct de la standul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, unde au fost prezenți atât directorul general instituției – George Chiriță, cât și o parte din echipa care se ocupă de proiectele europene ale fermierilor.

    Ministrul Petre Daea a avut un cuvânt de spus pentru reprezentanții fiecărui stand în parte referitor la activitatea pe care aceste instituții o desfășoară.

    Ministrul Agriculturii s-a oprit la deschiderea FFExpo 2022 cu precădere la standul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), unde a dialogat cu directorul general al instituției, George Chiriță, cel care a punctat importanța acestei instituții în contextul accesării de fonduri europene în folosul fermierilor români.

    ”AFIR-ul este a doua agenție foarte importantă pentru Ministerul Agriculturii, pentru țară, este Agenția aceasta a investițiilor în mediul rural, care are un portofoliu destul de important de sume de bani care vin de la Uniunea Europeană și în exercițiul trecut și în exercițiul următor. Sunt sume consistente. Numai pentru această perioadă care ne așteaptă și toată lumea se gândește ce vom face din punct de vedere al Planului Național Strategic. Și este aici secretarul de stat Sorin Moise care coordonează aceste două agenții (APIA și AFIR n.r) și coordonează și activitatea aceasta greu de procesat și anume aceea de a pune în pagina condițiilor pe care ni le impune Comisia Europeană prin Planul Național Strategic să putem să creăm mecanismele necesare pentru a accesa 15 miliarde de euro, care vor fi în exercițiul următor, din 2023 până în 2027, știindu-se că o parte, aproape 6 miliarde de euro i-am folosit în perioada de tranziție 2021-2022”, a menționat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    AFIR și APIA, două agenții fanion în peisajul instituțional al țării

    Totodată, șeful de la Agricultură a ținut să precizeze că banii europeni accesați de AFIR pentru proiecte dedicate mediului rural au fost într-un procent de peste 90%.

    ”Oameni bine pregătiți și oameni dornici să facă treabă. Dacă vedeți ceva în România să știți că vine din partea AFIR-ului, că prin ei s-au făcut aceste proiecte. Dacă vedeți brazda întoarsă și vedeți câmpul verde să știți că este și datorită subvențiilor pe unitatea de suprafață pe care le dă APIA. Două agenții fanion în peisajul instituțional al țării, două agenții care au accesat banii de la Uniunea Europeană în procent de 99,9% cum este cazul la APIA și evident, aproape 90% cum este acum la AFIR. Într-un cuvânt, două agenții în sprijinul fermierilor, în sprijinul colectivităților și unităților teritorial-administrative, știindu-se că sunt investiții atât non-agricole cât și investiții în industria alimentară și altfel de investiții, pentru tinerii fermieri. Totul este aici, ei sunt actorii unei activități extrem de importante și laborioase pentru țară, cu efecte pe care le vedeți: câmpul este mai bine lucrat, unitățile sunt mai bine mobilate. Este adevărat că avem o problemă cu prețurile astăzi, dar trecem și peste acest moment mai greu”, a declarat ministrul Daea.

    Ministrul Agriculturii și Dezoltării Rurale, Petre Daea, a deschis joi – 13 octombrie, primul târg de agricultură dedicat fermei de familie Forța Fermierilor Expo 2022, organizat de Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care s-a desfășurat până pe 15 octombrie, la kilometrul 23 – Autostrada A1, ieșirea Bolintin-Deal.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till