• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primii fermieri care au intrat la plata avansului din subvențiile APIA

    Roxana Dobre -

    Primii fermieri care au intrat la plata avansului din subvențiile APIA. Campania de plată a avansului din subvențiile aferente anului 2022 a început oficial, iar primele sume vor intra direct în conturi începând de luni când Trezoreria și băncile își reiau programul de lucru.

    Pentru acest an directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, a anunțat că a scurtat traseul banilor astfel încât subvențiilor vor fi transferate mai repede în conturi, după ce sunt autorizate la plată iar 40.810 fermieri au fost deja pe listă în prima zi de campanie pentru avans.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat pe pagina sa de Facebook că agenția a autorizat la plată în prima zi din campania de subvenții pentru avans un număr de 40.810 fermieri cu o sumă de 206.721.000 euro.

    ”Felicitări și mulțumiri tuturor colegilor, salariaților APIA pentru efortul depus astăzi, în debutul campaniei de acordare a plăților în avans, a cererilor unice 2022. Astăzi în prima zi, au fost autorizați la plată 40.810 de fermieri, cu o sumă de 206.721.000 euro. Felicitări dragi colegi! APIA mereu alături de fermieri”, a fost mesajul șefului APIA.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, conform declarațiilor directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, pe lista subvențiilor se află pregătiți 720.000 de fermieri, din cei 790.000 de producători agricoli și din sectorul zootehnic care au cerut subvențiile pe suprafață sau cap de animal în campania 2022.

    Autorizarea la plată nu se va face pentru toți fermieri în primele zile, ci APIA va transfera în conturi liste cu circa 35.000 – 40.000 de beneficiari de subvenții iar progresiv astfel încât până la 30 noiembrie să fie încheiată plata în avans. De la 1 decembrie fermierii urmează să primească și restul banilor, 70 la sută în avans plus 30 la sută la plata finală.

    Avansul nu a mai început la miezul nopții 

    În acest an funcționarii APIA au început autorizările pentru subvenții de la ora 6.00 dimineață, duminică 16 octombrie. Plata nu a mai început ca în alți ani în creierii nopții, imediat după orele 24.00, în ziua de sâmbătă spre duminică. Chiar și cu acest program funcționarii au putut să autorizeze la plată 40.810 de fermieri.

    În campania 2021, pe primele liste de plată s-au aflat 39.623 fermieri, cu o sumă totală de 160.995.060,92 euro.

    Banii APIA intră mai repede în conturi

    Conform directorului APIA, Adrian Pintea, primele subvenții vor ajunge în conturi fără decalajul de 5 zile cu care erau obișnuiți fermierii în anii trecuți. Traseul banilor este următorul: autorizarea la plată a subvențiilor de către APIA Central, transferul în contabilitate a subvențiilor, transferul subvențiilor în Trezorerie, transferul subvențiilor în bancă potrivit contului bancar trecut de fermieri în cererea unică, transferul subvențiilor pe card.

    Noutatea pentru anul 2022 este că, potrivit celor spuse de șeful APIA, banii vor intra în conturile fermierilor a doua zi de la transferul în contabilitate. ”De la data autorizării la plată până când intră banii efectiv în cont era un decalaj de aproximativ 5 zile. Am diminuat acest lucru, pentru că au fost alimentate deja conturile APIA, astfel că în primele zile, orice listă va fi autorizată astăzi, mâine va fi și plătită efectiv”, a anunțat Adrian Pintea. Acesta a precizat că în conturile APIA deja au fost transferate 500 de milioane de euro, bani pentru subvenții necesari pentru primele zile de autorizări.

    Crescătorii de vaci intră la plata avansului

    Crescătorii de vaci din rase de lapte și carne vor intra la plata avansului cu subvenția pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), plată ce se va achita în procent de 70 la sută din cuantumurile stabilite pentru campania 2022.

    Plata pentru subvenția la animale este posibilă după ce data de retenție a animalelor a fost redusă, astfel că de la 16 octombrie fermierii care cresc animale din rase de lapte sau taurine de carne pot primi 70 la sută din cuantumul stabilit pentru anul 2022. Restul banilor, în procent de 30 la sută, vor intra în conturi după 2 decembrie când va debuta plata finală pentru bovine.

    Sumele care vor ajunge în conturile fermierilor sunt:

    -Sprijin Cuplat Zootehnic pentru vaci de lapte: Cuantumul este de 347 euro/cap de animal adică 1.717,30 lei/cap de animal. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 1.202,11 lei/cap de animal;

    -Sprijin Cuplat Zootehnic pentru taurine de carne: Cuantumul este de 209,33 euro/cap de animal adică 1.035,97 lei/cap de animal. În avans fermierii vor primi 70 la sută din această sumă adică 725,18 lei/cap de animal.

    Citiți și: Avans APIA 2022. Lista subvențiilor pe hectar și animale care intră acum la plată


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar