• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viitorii dăunători ai culturilor agricole din România: lăcustele!

    Angelica Lefter -

    Lăcustele sunt viitorii dăunători de care agricultorii încep să se teamă la nivelul Uniunii Europene. Invaziile sunt tot mai frecvente, așa că cercetătorii iau în calcul că în viitorul apropiat, insectele vor reprezenta un factor ce va trebui combătut pentru protejarea culturilor agricole.

    Cercetătorii germani au studiat posibilitatea transformării lăcustelor în principalii dăunători ai culturilor agricole din țară. Totul pornește de la schimbările climatice și noile specii de insecte care se adaptează condițiilor de viață din Europa.

    Unele dintre aceste noi insecte aduc și probleme pentru agricultori și nu numai. Spre exemplu, pomicultorii se tem de gândacul japonez, medicii se tem de țânțarul tigru și de virusurile acestuia, potrivit publicației agrarheute.com.

    În sudul Europei, cum ar fi zonele joase din Ungaria, lăcustele de câmp se găsesc în mod repetat ca dăunători în agricultură.

    Cercetătorii de la Institutul Julius Kühn și de la Institutul pentru Afaceri Naționale și Internaționale de Sănătate a Plantelor au investigat acum dacă lăcustele ar putea deveni native și în Europa Centrală în viitor.

    Principalele zone din Germania unde lăcustele s-ar putea răspândi

    În secolele anterioare, lăcustele de câmp au apărut de mai multe ori ca dăunători ai culturilor în Germania. Ele preferă climatul uscat și cald.

    Cercetătorii au analizat șase scenarii diferite și 20 de locații din Germania, care ar putea reprezenta habitate potrivite pentru trei specii: lăcusta italiană, lăcusta marocană și lăcusta migratoare europeană.

    Studiul a arătat că lăcusta italiană, în special, s-ar putea răspândi rapid.

    Pentru celelalte două specii, oamenii de știință se așteaptă la cel mult populații mici pe 23% din terenul arabil, 9% din pajiști și
    15% din suprafața viței-de-vie.

    Locațiile potențial afectate de lăcuste în viitor sunt în principal în statele federale din sud, cum ar fi Baden-Württemberg sau Bavaria.

    Care este riscul ca lăcustele să devină principalul dăunător al culturilor din Germania

    Deoarece pășunile din Germania au fost utilizate intens până acum, în prezent aproape că nu există locuri unde insectele să se poată reproduce. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba dacă în viitor vor exista mai multe zone dezafectate din cauza măsurilor verzi de protecție a mediului.

    Oamenii de știință estimează că probabilitatea ca lăcustele să devină un risc major în Germania este momentan scăzută. Cu toate acestea, ei doresc să continue cercetarea lăcustelor și să investigheze posibile rute de migrație sau formarea de roiuri în alte țări, de unde ar putea migra.

    Cercetătorii recomandă dezvoltarea unor concepte pentru a preveni o invazie a lăcustelor.

    Pericolul lăcustelor nu pare atât de îndepărtat în România, unde anul acesta a avut loc o invazie ce cu greu a putut fi stopată și numai după o intervenție în forță a autorităților, roiurile au fost combătute. În luna iulie, în județul Tulcea, localitățile Greci și Măcin au fost ținta unei invazii de lăcuste. S-a aplicat insecticid cu elicopterul, autoritățile recunoscând că fără o acțiune de urgență, culturile agricole din zonă ar fi fost complet compromise, mai ales cea de porumb.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte