• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Director APIA: Avansul din subvenții intră mai repede în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Avansul din subvenții intră anul acesta mai repede în conturile fermierilor, potrivit unor declarații făcute de un director al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.

    APIA ar putea termina mai devreme plata avansului pentru subvențiile agricole și zootehnice. Funcționarii agenției au început în forță campania de plăți pentru acest an iar la jumătatea lunii noiembrie toate subvențiile ar urma să fie în conturile fermierilor din sectorul vegetal și zootehnic.

    Directoarea APIA Brăila, Daniela Militaru, a făcut un anunț important pentru fermierii care așteaptă plata în avans a subvențiilor. Aceasta a menționat că agenția și-a propus să finalizeze plata subvențiilor mai devreme, la jumătate lunii noiembrie, cu două săptămâni înaintea termenului limită până la care se pot face plăți, adică 30 noiembrie.

    ”Sperăm ca până la jumătatea lunii noiembrie să finalizăm plata avansului, iar de la 1 decembrie să începem să dăm restul de bani”, a spus șefa APIA Brăila pentru Obiectiv Brăila.

    Conform acesteia, pe plan local, centrul județean APIA Brăila a primit cereri de sprijin de la 12.507 fermieri iar până la începutul acestei săptămâni au fost autorizați la plată 5.741 fermieri ale căror cereri au fost deja verificate, adică aproape jumătate din beneficiarii de subvenții.

    Pentru 1.027 dintre aceștia s-au făcut calculele și s-au emis deciziile de plată, restul fiind în curs de procesare. Pe măsură ce se efectuează controalele clasice sau prin teledetecție se vor emite autorizațiile de plată și pentru ceilalți fermieri de pe raza județului Brăila.

    Și în județul Neamț reprezentanții APIA sunt optimiști în privința rapidității cu care banii vor ajunge în conturi. „În județul Neamț, avem un număr de 22.309 cereri unice de plată înregistrate, 30 noiembrie fiind termenul limită pînă la care fermierii își vor primi în cont banii cuveniți. Aceste subvenții sunt binevenite, pentru că ele asigură un sprijin financiar destul de consistent pentru toți fermierii, mai ales în contextul secetei pedologice din acest an, care a creat mari dificultăți celor care lucrează în agricultură. Între 16 și 21 octombrie sunt convins că mai mult de 80% din fermieri vor avea banii în cont”, a declarat Mihai Dorneanu, directorul executiv al APIA Neamț pentru Monitorul Neamț.

    APIA își propune să achite peste 1 miliard de euro în conturile fermierilor

    Campania de plăți în avans se va derula în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură urmând să finanţeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din FEGA cât şi pentru măsurile finanţate din FEADR.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat pe pagina sa de Facebook că agenția a autorizat la plată în prima zi din campania de subvenții pentru avans un număr de 40.810 fermieri cu o sumă de 206.721.000 euro.

    Conform directorului APIA, Adrian Pintea, primele subvenții vor ajunge în conturi fără decalajul de 5 zile cu care erau obișnuiți fermierii în anii trecuți. Traseul banilor este următorul: autorizarea la plată a subvențiilor de către APIA Central, transferul în contabilitate a subvențiilor, transferul subvențiilor în Trezorerie, transferul subvențiilor în bancă potrivit contului bancar trecut de fermieri în cererea unică, transferul subvențiilor pe card.

    Despre sumele care intră în conturi pentru plata în avans citiți aici: A început plata avansului APIA 2022. Lista completă cu sumele care intră în conturi


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”