• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM: Vin ploi bune din punct de vedere agricol. Cum se prezintă culturile agricole

    Roxana Dobre -

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o prognoză agrometeorologică valabilă în intervalul 19 – 25 octombrie, în care sunt anunțate temperaturile minime și maxime, ce ploi vor cădea dar și care este starea culturilor agricole.

    Conform prognozei de specialitate, vremea mai caldă sub aspect termic de la începutul intevalului va intra într-un proces de răcire, în aproape toate regiunile.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8 și 18°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 și 4°C și 5 și 15°C spre sfârșitul perioadei, limite apropiate de normele climatologice, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 9 și 24°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

    Temperatura minimă a aerului se va situa între 0 și 13°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 7 și 17°C, limite favorabile însămânţărilor la orz şi grâu, precum şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la culturile de toamnă.

    Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Rezerva de umiditate a solului

    Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și Transilvania, pe suprafețe extinse din Moldova, local în vestul, nordul, sudul și estul Munteniei, estul și sud-estul Dobrogei.

    Conținutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, local în sudul și estul Moldovei, nordul, nord-estul, centrul, sudul și sud-estul Munteniei.

    Cum se prezintă culturile agricole 

    În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, exceptând semănăturile tardive şi terenurile unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

    Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea (10-100%), răsărirea (10-70%) și izolat, începutul apariţiei primelor frunze (10-20%). Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va continua în bune condiţii germinarea (50-100%), răsărirea (20-70%) şi înfrunzirea (7-10 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol.

    Porumbul își va finaliza maturitatea deplină, continuându-se totodată lucrările de recoltare. În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla la îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în radăcină și maturitate tehnologică, izolat declanșându-se lucrările de recoltare.

    Speciile pomicole şi viticole vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive, în majoritatea plantaţiilor.

    În general, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături, fertilizări), în aproape toată ţara.

    Ce lucrări trebuie să facă fermierii în câmp și grădină

    Conform recomandările de specialitate, fermierii trebuie să execute următoarele lucrări:

    Sursa foto: deposiphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”