• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea cadastrului, contestată la Curtea Constituțională. USR și Forța Dreptei: Sunt puse în pericol proprietățile românilor

    Roxana Dobre -

    Modificările aduse la Legea Cadastrului, contestate la Curtea Constituţională a României (CCR). Mai mulți deputați au sesizat Curtea pe modificările aduse Legii cadastrului, subliniind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietăţile românilor.

    Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat CCR miercuri, 19 octombrie, cu privire la modificările la Legea Cadastrului, conform unui comunicat USR. Sursa citată contestă modificarea care prevede că procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în Cartea Funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar, chiar şi în contra intereselor proprietarului.

    ”Sub acoperirea unuia dintre cele mai importante proiecte naţionale, Cadastrul General, coaliţia PSD-PNL a constituit în ultimii ani multe instrumente la îndemâna primarilor şi a clientelei locale prin care se pot acapara proprietăţi imobiliare. Prin modificarea de care vorbim azi, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în Cartea Funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar, chiar şi în contra intereselor proprietarului. Astfel de prevederi relativizează grav proprietatea din România şi creionează un context în care nu pot decât să vă recomand să vă verificaţi permanent cărţile funciare şi limitele proprietăţilor”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

    „Este necesară mărirea ritmului de cadastrare a proprietăților și observăm că de la 250 s-a redus la 120 numărul de localități, care să fie alese de președinții de consilii județene pe criterii subiective și lipsite de transparență. Accelerarea cadastrării duce la absorbția de fonduri europene atât din perioadele de programare, cât și din PNRR, fapt care contribuie la bunăstarea tuturor comunităților locale și creșterea veniturilor populației. În momentul de față ar fi trebuit incluse în proiect peste 1.200 de localități ca să vorbim de finalizarea procesului, și nu 120, fapt care înseamnă în realitate o întârziere de peste 10 ani”, a afirmat la rândul său și deputatul Antonel Tănase, membru al Forța Dreptei.

    Printre argumentele invocate în sesizarea depusă la CCR se numără încălcarea flagrantă a art. 44 din Constituția României, referitor la dreptul de proprietate privată.

    Concret, susține USR în comunicat, printr-o modificare adusă art. 41 alin. (3) lit. c) punctul (i) din Legea cadastrului, au fost introduse ca subiecți care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situației de fapt (din teren), nici pe aceea a situației de drept – istoricul proprietății, al hotarelor etc., conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%, fără limită superioară, decât suprafața deja înscrisă, în temeiul actelor.

    În sesizare este invocată și încălcarea principiului bicameralismului, în condițiile în care proiectul de modificare a Legii cadastrului și publicității imobiliare a fost amendat în Camera Deputaților într-o asemenea manieră încât sunt diferențe majore de conținut juridic între forma ieșită din Senat și cea adoptată de Camera Deputaților. Atât de mari sunt diferențele încât se poate spune că s-au discutat două proiecte de lege total diferite.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului