• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la vârsta de 73 de ani, după o îndelungă suferință la plămâni

    agrointeligenta.ro -

    Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la vâsta de 73 de ani după o lungă suferință.

    Vestea că Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață a fost dată astăzi, miercuri, 19 octombrie, de Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.

    Marcată de dispariția profesorului Mencinicopschi, Bibiana Stanciulov a reușit cu greu să dea o scurtă declarație pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare. Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare. Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată. Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia adio de la iubitul profesor, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, ne-a declarat, printre lacrimi, Bibiana Stanciulov.

    Cercetătorul ştiinţific Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în comuna Domnești, județul Argeș. Biolog, biochimist și cercetător român, Mencinicopschi a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.

    Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

    A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti.

    A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.

    Gheorghe Mencinicopschi a obținut 23 brevete de invenții.

    Profesorul Mencinicopschi s-a luptat în ultimii ani cu o suferință la plămâni pe care familia a pus-o pe seama perioadei petrecute în detenție la Rahova, după condamnarea nedreaptă din dosarul „Telepatia”.

    În luna martie anul trecut, presa scria despre starea precară de sănătate a profesorului Gheorghe Mencinicopschi. Acesta nu mai putea respira fără oxigen și  obosea imediat, având organismul foarte slabit. La acel moment, profesorul a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară, urmând un tratament prescris de Flavia Groşan. Suspiciunea familiei este că a contractat microbul din plamâni în anii de detenţie, în care a fost ţinut în frig, umezeala şi mucegai la Penitenciarul Rahova.

    Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat în 8 august 2014, dupa condamnarea definitivă la opt ani de inchisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în inscrisuri sub semnatură privată. Din această pedeapsă, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adica puțin peste doi ani.

    În septembrie 2016, Tribunalul Ilfov a decis definitiv liberarea conditionata a lui Gheorghe Mencinicopschi, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare primită în dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia