Dorin Cojocaru, președinte APRIL: Datele colectate prin Observatorul Laptelui – confidențiale!
Roxana Dobre -O componentă importantă a Legii Laptelui, Observatorul Laptelui, va monitoriza foarte clar ce se întâmplă pe piața produselor din ferme, de import sau pe regiuni de dezvoltare. Instrumentul va fi important pentru instituțiile publice care lucrează cu fermierii, pentru că va conține date clare privind cât lapte se produce, de unde vine și care este stocul pentru populație în situații de criză.
Observatorul Laptelui este parte componentă din Legea Laptelui, care a intrat în vigoare din 20 noiembrie dar normele de aplicare urmează să fie stabilite în 90 de zile, termen începând cu care va funcționa efectiv și Observatorul, a anunțat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 30 noiembrie.
”Legea Laptelui este în vigoare dar urmează normele de aplicare. Legea prevede 90 de zile pentru normele de aplicare, precum și, să spun așa, normele de înființare pentru Observatorul Laptelui și funcționare a lui”, a explicat Dorin Cojocaru.
Ce este Observatorul Laptelui
Președintele APRIL a detaliat pe larg ce presupune înființarea Observatorului Laptelui și cum va ajuta piața de produse lactate, autoritățile dar și fermierii care cresc animale. Dorin Cojocarul a dorit să clarifice că noul instrument legiferat recent nu va ține sub control prețurile la lapte și nici nu le va monitoriza.
”Ce este Observatorul Laptelui? Nu se referă la observatorul pieței laptelui, deci nu se referă la prețuri. Avem observatorul pieței alimentelor la Consiliul Concurenței încă din 2015 în care se monitorizează prețurile. Acest observator este un corespondent al Milk Observatory de la Bruxelles. În 2015 când s-au terminat cotele de lapte monitorizarea filierei laptelui a fost trecută la APIA la registrul de prim-cumpărător lapte. Dar noi în România eram singura țară din Uniunea Europeană care nu aveam un birou, un departament de reporting, adică să culeagă informațiile, să facă prognoze și să transmită informații atât oamenilor de afaceri, ministrului, oamenilor politici care creează politici agricole, politici publice. Sau, de exemplu, sunt firme care vor să investească în domeniu și au nevoie de o prognoză pe 6 luni, 12 luni pentru că la vacă, de exemplu, ai nevoie de 2-4 ani ca să obții rezultate după ce tu ai investit acești bani”, a adus lămuriri Dorin Cojocaru pentru emisiunea Agrostrategia.
Procesatorii vor raporta datele din piața laptelui la mai multe insituții
Potrivit lui Dorin Cojocaru, procesatorii care activează pe piața laptelui vor raporta diverse date privind stocuri și producții la mai multe instituții. Ca și noutate în lege, noile date vor fi centralizate astfel încât să poată fi realizată o situație la nivel național. Mai mult, datele vor sta la baza strategiile agricole sau zootehnice, folosite de Ministerul Agriculturii pentru acordarea subvențiilor, a ajutoarelor de minimis sau granturi.
”Ce facem? Mediul de afaceri din filiera laptelui raportează la 5 instituții. Au Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Institutul Național de Stratistică (INS), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională pentru Zootehnie (ANZ), Direcțiile Agricole Județene (DAJ). Deci noi transmiteam informații către autoritățile de stat, dar aceste informații nu erau centralizate într-un singur birou, ca să poată să genereze rapoarte în situații de urgență, criză, pandemie, război. Pe ce te bazezi când tu ai nevoie rapid, acum. Spre exemplu CSAT – Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Trebuie să știe ce stocuri avem, capacități de producție, care sunt infrastructurile critice? Într-adevăr, infrastructurile critice pot genera suficiența de hrană pentru poporul român. Toate chestiile astea trebuie să stea la bază atunci când se face o strategie, spre exemplu pe Planul Național Strategic (PNS), când vii cu subvenții, cu granturi, vii cu ajutoare de minimis, pe ce te bazezi?”, a completat reprezentantul industriei laptelui.
Când va funcționa efectiv Observatorul Laptelui
Dorin Cojocaru a mai anunțat că Observatorul Laptelui va funcționa după ce vor fi aprobate și normele de aplicare, reguli care au termen 90 de zile de la intrarea în vigoare a Legii Laptelui, să fie stabilite.
”Eu cred că acest Observator trebuia înființat acum 10 ani de când am spus prima dată. Mă bucur că a fost acceptat și nu e simplu de pus în aplicare, pentru că va urma în astea 90 de zile să facem organigrama, procedurile de lucru, să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern, ordin de ministru. Dar vă spun că peste 10-20 de ani cine va fi ministrul agriculturii sau cine va fi în acest CSAT o să se bucure când va știi că pe domeniul laptelui avem informații în timp real”, a mai arătat președintele APRIL.
Datele din Observator vor fi confidențiale
Președintele APRIL a precizat că datele din Observatorul Laptelui vor fi confidențiale în sensul că nu se vor comunica nume de firme sau date interne despre ferme dar cifrele vor sta a baza statisticilor și centralizărilor la nivel național sau regional.
”Datele din acest Observator vor fi confidențiale. Cei care vor lucra cu ele nu pot să le folosească în interes personal sau comercial, dar la cererea ministrului, în orice minut poate să ofere autorităților competente informații în timp real, pentru presă spre exemplu. Ați văzut că presa nu prea poate să preia anumite informații de la Ministerul Agriculturii pentru că nu sunt centralizate și atunci poate să emită mai ușor declarații de presă, rapoarte, situații. Pentru Observatorul Laptelui se spune clar în lege că ANSVSA, APIA, INS, ANAF, vămile vor trimite rapoarte către anumite instituții de uz intern și vor corobora aceste rapoarte dar fără să se folosească nume de companii, date care nu pot fi publice. Deci odată cu Observatorul Laptelui vom avea date pentru cât lapte producem, cât vine din import, pe regiuni de dezvoltare, cât vine din gospodărie, din IMM-uri, din fermele de familie. Când va fi funcțional acest Observator vom face și noi ordonanțe de urgență și granturi cu studiu de impact”, a mai arătat specialistul din sectorul laptelui.
Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.