• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Georgiana Rusu, CFRO Broker de asigurare: Jumătate din suprafața declarată la APIA are polițe încheiate!

    Roxana Dobre -

    Asigurările pentru producțiile agricole, stocuri și animale sunt în creștere de la an la an, a afirmat Georgiana Rusu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare în cadrul unui interviu pentru emisiunea AgroStrategia, de pe TVR 1.

    Încurajați și de submăsura 17.1 de la AFIR (Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale), prin care fermierii primesc înapoi 70% din valoarea primei de asigurare, producătorii agricoli sunt tot mai interesați în a-și pune la adăpost culturile și investițiile.

    ”Piața asigurărilor în România se dezvoltă. Când vorbim despre asigurări agricole, vorbim de mai multe tipuri de asigurări. Vorbim și de asigurări de culturi, vorbim și de asigurările utilajelor, vorbim și de asigurări ale animalelor, stocuri – care anul acesta știm că s-au făcut foarte multe asigurări pe partea de stocuri – și de fermele, adică bunurile fermierilor. Pe partea de asigurări de culturi, pentru că aici este riscul major și fermierul știe că momentul în care-și asigură cultura își asigură munca și în cazul în care, Doamne ferește, are un eveniment neprevăzut care este viitor posibil dar incert vizavi de tot ce înseamnă fenomenele meteo, este destul de interesat de partea aceasta a asigurărilor de culturi. Practic un broker de asigurare este un intermediar între asigurator și client – respectiv, în această zonă vorbim despre fermier”, a afirmat la AgroStrategia (TVR 1) Georgiana Rusu, Director Executiv CFRO Broker de Asigurare.

    Piața asigurărilor de culturi agricole a crescut între 25 și 30% comparativ cu anul trecut 

    Pe partea de asigurări de culturi piața a crescut considerabil față de anul trecut: sunt 600.000 de hectare asigurate în plus în 2022. Suprafața totală pe care fermierii români au asigurat-o este de aproximativ 3 milioane de hectare.

    ”Piața asigurărilor de culturi agricole a crescut undeva la între 25 și 30% – vorbim despre piața din România. Asta înseamnă undeva la 600 și ceva mii de hectare în plus față de 2021. În total avem undeva la 3 milioane de hectare”, a mai spus directorul executiv al Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare.

    Jumătate din suprafața arabilă de la APIA – asigurată

    Fermierii care încasează subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), și-au asigurat terenurile agricole în mare parte. Vorbim de jumătate dintre suprafețe, adică 3 milioane de hectare din circa 6,5 milioane strict suprafață arabilă.

    ”Dacă vorbim de suprafața arabilă din România care e declarată la APIA și care este exploatată, adică undeva 6,5 milioane din care 3 milioane sunt asigurate. Dacă vorbim de toată suprafața arabilă a României care este undeva la 8 milioane de hectare atunci clar e un procent foarte mic asigurat, dar piața este în ascensiune. În urma discuțiilor cu asigurătorii, acum se așteaptă la o creștere încă de un 10% a pieței. În activitatea noastră într-adevăr încercăm să ținem aproape fermierul. Încercăm să venim pe necesitatea fermierului, să înțeleagă ce înseamnă să-și asigure culturile. Un broker asta trebuie să facă! Să fie aproape de fermier, să-i prezinte o gamă de produse, să-i prezinte fermierului ceea ce este în piață, să fie foarte sincer, să fie profesionist și să aibă foarte multă seriozitate, pentru că în momentul în care mergem către nevoia fermierului și îi prezentăm ofertele care sunt în piață, fermierul decide ce societate de asigurări dorește și i se potrivește. Decizia clar este a fermierului”, a mai punctat specialista în asigurări agricole.

    Numeroși fermieri își asigură și animalele sau stocurile 

    Polițele de asigurare se încheie după termeni clari stabilite în contract iar condiția de bază pentru ca fermierii să se bucure cât mai mult de produsul achiziționat este informarea. Printre bunurile asigurate un procent foarte mare îl dețin și crescătorii de animale sau fermierii care aleg să își asigure stocurile de cereale sau alte culturi.

    ”În primul rând, în momentul în care un fermier dorește să se asigure, trebuie să vedem ce necesitate are acel fermier, ce își dorește acel fermier de la o poliță de asigurare, ce își dorește să asigure pentru că poate să își dorească să-și asigure culturile – și aici este riscul cel mai mare – utilaje, exact cum ziceam, animale, stocuri. În momentul în care mergem către un fermier, mergem cu ofertă foarte clară după ce avem discuție și ne consultăm vizavi de riscurile pe care și le dorește acoperite pentru că o poliță de asigurare nu înseamnă neapărat numai cost. Eu o aud mereu – ”costă atât, e scumpă” – trebuie să vedem ce acoperă acea poliță de asigurare și ce înseamnă ca și procent pentru cheltuiala mea ca și fermier”, a mai subliniat Georgiana Rusu.

    Potrivit acesteia, o poliță de asigurare e compusă din mai multe componente. ”Una – riscurile acoperite, vorbim de riscuri acoperite și ce-și dorește, pentru că nu pot să merg către un fermier cu, înghețul de toamnă dacă el nu mai este în valabilitate. Nu pot să merg către un fermier cu gerul de iarnă dacă știu că în acea zonă nu se ajunge la -18 grade în sol și nu s-a întâmplat, cu toate că se poate întâmpla. Am avut tornade în Ialomița și nu ne așteptam, grindină în noiembrie”, a completat acesta.

    Fermierul suportă o parte din cheltuieli în sistem de franșiză

    Pe lângă riscurile asigurate, fermierii semnează o franșiză a poliței de asigurare, adică un procent suportat din buzunarul producătorului agricol sau crescătorului de animale. Acesta reprezintă de la 10% la 20% din suma asigurată care nu este acoperită de firma de asigurări și care rămâne în obligația asiguratului.

    ”Dacă eu am o franșiză pe poliță de 10 % dintr-o sumă asigurată care este formată – asta mai trebuie să stabilească fermierii, acea producție și costul pe care și-l dorește și formez o sumă asigurată pe hectar. Franșiza înseamnă 10-15%, 20%. Este, repet, procentul pe care îl suportă fermierul din acea sumă asigurată în caz de daună. Deci acel procent nu este acoperit de către asigurător. Dacă eu am franșiză de 10% deductibilă pe poliță, atunci înseamnă că dintr-o sumă asigurată de 5.000 de lei, 500 de lei o suportă fermierul. Diferența este suportată de către asigurător. Aici vorbim de o franșiză deductibilă”, a mai punctat Georgiana Rusu.

    100 de lei pe hectar pentru daune care îi pot ”costa” pe fermieri și 10.000 de lei/ha

    Georgiana Rusu a făcut și un raport între investițiile cu asigurările pe hectar și pagubele pe care le-ar suporta fermierii din propriul buzunar dacă culturile agricole ar fi lovite de diverse calamități.

    ”Acum aș vrea să-mi răspundă fermierii la întrebarea asta sau să-mi spuneți dumneavoastră – dacă 100 de lei pe hectar pentru niște riscuri standard, adică ploaie torențială, furtună, vijelie, grindină, incendiu, este mult în cazul în care o sumă asigurată pe care o pierd în momentul în care este o grindină poate să fie de 5.000 lei, 6.000 de lei, 10.000 de lei am avut anul acesta”, a menționat Georgiana Rusu.

    Plata în rate pentru polițe de asigurări încheiate pentru tot anul agricol

    Aceasta a completat că pentru perioada următoare se așteaptă la o creștere a pieței asigurărilor iar fermierii sunt interesați deja de primele oferte pentru anul agricol 2022-2023. Un detaliu important comunicat de specialista în asigurări este că fermierii pot beneficia de plata în rate dacă încheie polițe pe întregul an agricol.

    ”Fermierii sunt interesați de oferte. Și pe riscul de nerăsărire și pentru culturile de primăvară – pregătim partea de tot ce înseamnă secetă pentru culturile de primăvară, discutăm cu fermierii, sfătuim fermierii să vină cu întreg planul agricol în momentul în care își fac o asigurare, pentru că în următorul an asigurătorul poate să decidă sau să limiteze sau să segmenteze piața exact cum s-a întâmplat în 2022 și atunci este mult mai ușor să plătești și să știi că munca ta este cumva acoperită și că nu se întâmplă nimic – să plătești în rate pentru că asigurându-ți tot planul agricol sunt și foarte mari reduceri. Plătești în rate și nu simți atât de mult aceste cheltuieli”, a spus directorul executiv al Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare.

    Piața asigurărilor este bine monitorizată de o autoritate de stat

    Asiguratorii respectă temeinic regulile privind contractele și condițiile de asigurare iar totul este monitorizat de o autoritate de stat.

    ”Există Autoritate de Supraveghere Financiară care reglementează tot ce înseamnă asiguratori și brokeri în România și funcționăm după niște norme și după niște proceduri foarte clare. Noi suntem partener cu fermierii, vrem să fim aproape de ei, vrem să aibă o siguranță momentul în care lucrează cu noi și vrem să lucrăm pe un termen lung. Și atunci este clar că venim și cu avantaje, și cu dezavantaje, nu numai cu ce este frumos. Ne consultăm, suntem supravegheați de fermier”, a conchis Georgiana Rusu.

    AgroStrategia. Invitat: Georgiana Rusu, CFRO Broker de Asigurare (10.10.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!