George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senat: Durata minimă de 10 ani pentru contractele de arendare – mult prea mare!
Angelica Lefter -Durata minimă de 10 ani pentru contractele de arendă încheiate între fermieri și arendatori, votată de deputații din Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice, la începutul lunii octombrie 2022, ridică multe semne de întrebare în ceea ce privește funcționalitatea relației dintre cele două părți.
Invitatul emisiunii AgroStrategia, de la TVR1, președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, George Scarlat, a ținut să lămurească câteva aspecte care privesc modificările Legii nr.287/2009 privind Codul civil (PL-x nr. 455/2022), care prevăd și durata minimă a contractelor de arendă care vor fi încheiate între arendași și arendatori.
”Oarecum, prețul la terenuri arabile s-a cam stabilizat. (…) Argumentul principal (pentru perioada minimă a contractului de arendă – n.r.) este predictibilitatea fermierului în a-și dezvolta un business, că vorbim de fonduri atrase, că vorbim inclusiv de investiții în utilaje sau în ferma proprie, în momentul acela trebuie să știi foarte clar că 5 ani, 7 ani de zile știi că ai ce să lucrezi. Nu stai întotdeauna să fii constrâns de la an la an de către proprietar”, a declarat președintele Comisiei de Agricultură din Senat.
Efectele legii trebuie analizate cel puțin un an sau doi
George Scarlat a explicat și că efectele noii legislații vor trebui urmărite timp de minim un an pentru a se vedea clar ce impact va avea în piața funciară.
”Ar fi trebuit cel puțin un an de zile – forma care a ieșit la Senat, cel puțin un an de zile, doi ani de zile să fi văzut ce efecte aduce. De ce? Pentru că deja am semnale de la proprietari de teren care nu-și mai doresc să semneze contractul. Acesta este primul argument. Noi n-am putut modifica – și am vrut să aducem adăugiri la regulamentul european cu privire la plăți directe unde discutăm de cele două condiții cumulative pentru a depune cereri la APIA, să deții într-o formă sau alta terenul, clar, pentru că toți spun”da, de ce nu se poate?” Pentru că europenii nu concep că la noi poate să ia subvenție plată directă pe suprafață, cineva care nu lucrează terenul. Ei nu s-au gândit la acest lucru, chiar dacă e proprietar sau nu-i proprietar. De aici s-a ajuns și la solicitarea fermierilor de a avea un termen minim de a avea arendă, pentru că fermierii, cei mai mulți dintre fermierii care depun cereri la APIA sunt de fapt proprietari de teren care nu lucrează terenul”, a spus senatorul PNL.
Scarlat: ”Termenul de încheiere a contractelor de arendă trebuie să fie de minim 7 ani, 10 ani înseamnă prea mult!”
George Scarlat vede o ”ieșire” din această situație doar dacă se va reveni la un termen mai mic ca și ani de arendare a terenului.
”Eu cred că vom ieși doar dacă vom reveni la un termen mai mic ca și ani pentru că proprietarul de teren când își va dori să vândă terenul respectiv ca și preemtor, arendașul să spună: ”da, sunt interesant! Cât este hectarul?” – ” 8.000 de euro!” – ”A… nu îți ofer 8.000 de euro, îți dau 5.000 de euro!” De ce? Pentru că un alt preemtor din listă, conform ordonanței de urgență – modificarea legii 17 o să spună ”Domnule, aveți contract de arendă?” – ” Da!” – ”Pe cât mai aveți?” –” Pe 9 ani, pe 10 ani!” – ” A… cine investește?” Real vorbind, cine investește într-un hectar de pământ să-l cumpere acum în afară de predictibilitate, gen fonduri de investiții, ceea ce nu se mai întâmplă acum”, a adăugat Georghe Scarlat.
Președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat a militat pentru echilibru de ambele părți, altfel vor exista în continuare proprietari de terenuri care nu lucrează efectiv acel pământ, să depună cereri la APIA pentru subvenții.
”Trebuie echilibru! Ce nu înțeleg eu la fermieri și la fermierii care și-au dorit, și mă refer aici la județele preponderent agricole și fermierii peste medie, să spun, și-au dorit foarte mult minim 10 ani. N-or să ajungă la acel rezultat scontat pe care și l-au dorit și în continuare vor fi proprietari de teren care vor depune cereri la APIA. De ce? Pentru simplu motiv am spus, dacă niciun alt investitor, și aici vorbim chiar și de fermieri mici, nu trebuie să fie investitor în teren dar un fermier mic n-o să reușească să ia un credit de la bancă, să meargă să cumpere 10 hectare de teren, atât timp cât el va intra în al 9-lea, al 10-lea, al 11-lea an să producă pe terenul respectiv că este sub contract. În același timp și proprietarul de teren nu-și va dori să încheie în sensul acesta contractul. Ba mai mult avem ca exemplu ceea ce s-a întâmplat la ultimele licitații la Agenția Domeniul Statului, unde s-au ajuns la 2.430 de kilograme de grâu la hectar la bursa MATIF, adică nu la un preț oarecare în bazinului Mării Negre”, a punctat oficialul.
Președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat a subliniat că este vorba despre perioada minimă și că acele contracte încheiate între fermier și arendator puteau fi semnate pe mai mult timp, dacă lucrurile între cei doi funcționau așa cum trebuie și a accentuat că este vorba despre perioada minimă de arendare.
”Acei fermieri poate mai capitalizați sau care știu să facă tehnologie avansată și și-au dorit și poate și-au făcut calcule, puțin probabil să fii rentabil la lista de inputuri acum. E la muchie. De aceea cred eu că, pentru început, minim 7 ani. Dacă au o relație bună, pot să fie și de 15 ani. Contractul nu se face pe 7 ani, aceea este perioada minimă. Aici nu am înțeles de ce s-a dorit atât de mult să fie minim 10 ani. Oricum, contractele și fermierii care au fost serioși și și-au plătit la termen și și-au respectat contractele, au contracte în derulare de arendă”, a spus George Scarlat.
Situația trebuie lămurită până la finalul anului 2022, consideră președintele Comisiei de Agricultură din Senat
Președintele Comisiei de Agricultură din Senat este de părere că până la finalul anului, lucrurile trebuie lămurite, astfel încât ambele părți, fermierul și arendatorul să fie lămuriți pe deplin.
”Poate nu venea anul ăsta nepotul înapoi să întrebe pe mătușa sau pe unchiul dacă mai are teren și așa mai departe. Mai trecea un an, doi – când îl cumpăra sau cel care voia să cumpere – ”Cât mai am arendă, contract cu fermierul? 4 ani 5 ani? Mai aștept 4 ani, îmi iau arendă în altă parte și după aia o să devin proprietar! Adică, sunt proprietar, dar o să am dreptul să lucrez și terenul.” Sunt într-adevăr argumente, dar vom vedea în practică. Totuși, ar fi bine ca până la sfârșitul acestui an lucrurile să fie clare pentru ambii actori”, a menționat președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, George Scarlat în cadrul emisiunii AgroStrategia de la TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Amintim că Parlamentarii din Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților au votat marți, 4 octombrie, mai multe amendamente depuse la Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil (PL-x nr. 455/2022), care prevede și durata minimă a contractelor de arendă care vor fi încheiate între arendași și arendatori.
Conform unui amendament depus la proiectul de lege, durata minimă a contractelor va fi de 10 ani, și nu 7 ani cum a fost prevăzută durata minimă în forma legislativă adoptată de Senat.
Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil are nevoie și de votul plenului reunit al Camerei Deputaților pentru a fi aprobat și promulgarea președintelui Klaus Iohannis și mai departe publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
AgroStrategia. Invitat: George Scarlat, Președinte Comisia de agricultură Senat (11.10.2022)