Semnal de alarmă: În 3 ani, porcul crescut în gospodărie va dispărea!
Angelica Lefter -Vremuri sumbre pentru porcul crescut în gospodăria țărănească. Micii fermieri care au mai rămas și care cresc porci în mod tradițional, pentru consum și pentru vânzare, spun că în cel mult 3 ani, porcul crescut la curte va dispărea.
Opiniile lor, vin pe fondul unei adânci crize economice, care și-a făcut simțită prezența prin scumpirea inputurilor și lipsa hranei pentru animale, dar și a pestei porcine africane (PPA), care nu a fost eradicată de ani buni de pe teritoriul țării noastre.
Scumpirea inputurilor și a cerealelor îi determină pe gospodari să renunțe la porcul crescut în curte
Pe grupurile de socializare de pe Facebook dedicate fermierilor, crescătorii de porci spun că și dacă ar stabili un preț corect la carnea de porc, puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut, ca atare ori vând în pierdere, ori renunță la creșterea animalelor la curte.
Este și părerea crescătoarei de suine Erno Both, din comuna Gilău, județul Cluj. Femeia a postat pe Facebook un mesaj ce se dorește a fi un semnal de alarmă. Ea este de părere că în cel mult 3 ani, porcul din gospodărie va dispărea cu totul, iar personal a luat decizia să nu mai crească suine din cauza scumpirii cerealelor, argumentând că deja crește animalele în pierdere.
”Am văzut tot felul de comentarii la prețuri de porci și la purcei. Cine vinde ar da cât mai scump, cine cumpără, ar cumpăra cât mai ieftin. Problema este că salariile și pensiile celor care cumpărau purcei să-i crească sau porci gata finisați, nu au crescut deloc. Vorbim de clasa de mijloc, ei fiind cei mai mulți consumatori. Cel sărac nu a cumpărat și nici nu va cumpăra, iar cei bogați cumpără porci într-un procentaj nesemnificativ. Dacă nu vom sta să stabilim un preț corect la porci, purcei, cereale, în maxim 3 ani, porcul va fi gata dat uitării, mai ales că cei care ne conduc au grijă să apară câte un focar de pestă. Eu, personal, nu cred că voi mai ține porci, la cât sunt de scumpe cerealele, și chiar lucratul terenurilor, în lipsa utilajelor proprii, lucrez în pierdere. Și sunt mulți ca mine!”, a explicat crescătoarea de suine.
Crescătorii mici de suine spun că activitatea nu mai rentează, iar de câștigat au doar samsarii
Opinia sa este împărtășită și de alți crescători de porcine care spun că această activitate nu mai este rentabilă.
Spre exemplu, unul dintre participanții la discuție, Ronny Edy, a opinat că singurii care au de câștigat de pe urma creșterii porcului în gospodării sunt samsarii: ”Cei care vând porci și câștigă bani din asta sunt samsarii, momentan porcul peste 100 kg este undeva la 12-13 lei/kg în viu la samsari. Vorbesc de județul Neamț unde locuiesc, asa că eu dacă vând la Crăciun porcul cu prețul ăsta ies în pierdere ținând cont că toată baza furajeră sunt nevoit să o cumpăr! În momentul când nu mai iese câștig o sa mă las de crescut. Asta este probabil o să aduc porc gata crescut și o sa-l revând!”, a scris crescătorul de porci din județul Neamț.
La rândul lor, alți oameni consideră că există un interes la ca porcul crescut în gospodărie să dispară, pentru a se consuma porc venit din alte țări exportatoare. Asta crede și Claudiu Ștefan Soare, din comuna Lungulețu, care a menționat: ”Interesul ăsta este, doar să consumăm din export”.
Un alt fermier, Răzvan Lică, spune că 20 de lei pe kilogramul de carne de porc nu este deloc mult, având în vedere că hrana animalelor și inputurile au devenit extrem de prețioase: ”Un sac de porumb a ajuns la aproape 100 lei faceți calcule corecte, ,azotul de la 1.200 de lei pe tonă anul trecut s-a făcut 5.500 de lei acum, cum sa fie scump porcul cu 20 lei kg?”
Crescătorii de suine vehiculează în acest an prețuri între 17 și 20 de lei pe kilogram în viu
Persoane precum Gheorghe Petrișor, din București, cred că porcul crescut în gospodărie a devenit o raritate, însă este căutat pentru carnea proaspătă și gustoasă, ca atare merită banii ceruți de crescători.
”Prețul nu ține numai de cerere (…) El ține în primul rând de costul de producție. Este adevărat că în sistemul de producție extensiv (gospodăresc), costul este mai mare, productivitatea fiind mai mică decât în sistem intensiv (ferme mari, procese automatizate, hrana echilibrată). Totuși, întotdeauna vor exista consumatori care vor prefera o carne maturată, gustoasă (porcul de 100 kg crescut în 8 luni), produsă cu hrană naturală (fară ”chimicale”, numai cereale și verdeață vara), cu un raport carne grăsime echilibrat. Acest porc se produce numai în gospodăria țărănească. Încă. Prețul nu poate fi mai mic de 18 lei/kg în viu în această iarnă. Cine vinde sub, ori nu are marfa produsă în condițiile de mai sus, ori vinde în pierdere”, a menționat utilizatorul de internet.
Cu toate acestea, concluziile trase de crescătorii mici de suine sunt clare: de la an la an românii cresc tot mai puțini porci din cauza scumpirii hranei, iar consumatorii se mulțumesc cu marfa scumpă, dar nu la fel de gustoasă și sănătoasă din export.