• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 10 legume ușor de cultivat

    Angelica Lefter -

    Legume ușor de cultivat – care sunt legumele care se cultivă cel mai ușor. Am realizat un clasament top 10 cu acele legume care nu sunt pretențioase, care nu au nevoie de soluri bogate sau de multă grijă pentru a oferi recolte bune în grădină, în solar sau chiar în câmp deschis.

    Legumele care nu au nevoie de multe lucrări de îngrijire sunt cele care se potrivesc grădinarilor de weekend, celor care nu reușesc să dedice foarte mult timp culturilor. Chiar și fără mult efort puteți avea legume proaspete, crescute în grădină, și cu care să vă mândriți. Cu condiția să alegeți acele culturi care se cultivă ușor.

    Top 10 legume ușor de cultivat

    Cele mai ușor de cultivat legume sunt acelea care nu au nevoie speciale legate de sol, care se pot semăna direct în pământ, fără a fi nevoie de răsaduri, și care nu necesită udări frecvente, ci numai când sunt perioade mai lungi fără ploi. În plus, legumele ușor de îngrijit în grădină sunt rezistente la boli și dăunători, oferind producții bune chiar și când nu aveți timp să efectuați la timp lucrările combatere a buruienilor, de fertilizare sau de protecție a plantelor.

    Legume ușor de cultivat: Mazărea

    Mazărea este o cultură ușor de cultivat pentru că nu este o plantă pretențioasă. Cultura de mazăre se înființează din semințe puse în pământ la începutul sau mijlocul lunii mai.

    Cultura de mazăre se dezvoltă bine atât la soare, cât și la umbră și indiferent de soiul ales, veți avea o recoltă bună în aproape orice condiții.

    Răsărirea culturii de mazăre se face la o săptămână sau o săptămână și jumătate de la plantarea semințelor, fiind nevoie de o udare regulată până când plăntuțele ating o înălțime de 15 cm și când se instalează un suport de susținere la fiecare 4 plante. Plantele de mazăre se pot sprijină una pe alta, dar este indicat să fie legate în jurul perimetrului cu panglică sau sfoară, astfel încât masa verde să nu se aplece pe pământ.

    După recoltarea păstăilor de mazăre, plantele se pot composta.

    Mazărea boabe se usucă și se pune la păstrare într-o pungă din in. Mazărea se poate planta în același loc abia după 4 ani. Fiind o leguminoasă proteică, cultura lasă solul bogat pentru următoarele legume.

    Legume ușor de cultivat: Dovlecelul

    Legume ușor de cultivat: Dovlecelul

    Dovlecelul este o cultură din categoria celor care nu necesită mult efort pentru cultivare. Odată plantat poate fi lăsat să crească în voie. Un singur cuib cu dovlecel este suficient pentru a oferi legume pentru o familie de 3-4 persoane, iar dacă a fost plantat pe o suprafață mai mare atunci și producția va fi pe măsură.

    La începutul sau mijlocul lunii mai, când soarele este deja puternic, se înmoaie semințele de dovlecel timp de câteva ore în apă caldă, și apoi se seamănă la o adâncime de 4-5 cm. Se udă odată la 10 zile. Solul din jur se va elibera de alte plante crescute pentru ca dovlecelul să aibă loc să se extindă și fermierii aflați la început de drum pot fi surprinși de câte flori galbene va face planta.

    Aceste flori de dovlecel se consumă în unele țări, precum zona Provence din Franța, fie pane sau folosind la alte preparate pentru gust și culoare.

    Dovlecelul va fi recoltat la o luna de la aparțtia primelor flori. Nu trebuie așteptat ca legumele să devină uriașe. Odată recoltate, acestea vor face loc unor noi legume crescute din planta mamă.

    Legume ușor de cultivat: Gulia

    Legume ușor de cultivat: Gulia

    Gulia este una dintre legumele ușor de cultivat, dar care cunoaște și o importantă revenire în grădini.

    Avantajul guliei este că poate fi cultivată mult mai ușor decât rudele sale cu frunze și se păstrează fără prea mult efort până în primăvară. Fermierii care nu vor să se încurce cu răsaduri le pot cumpăra direct de pe piață sau pot semăna semințele de gulie direct în pământ, la mijlocul lunii iunie.

    După răsărire, plantele tinere de gulie trebuie pulverizate cu apă și pudrați cu cenușă. De asemenea, plantele trebuie udate în mod regulat, dar cam aici se rezumă îngrijirea acestor legume.

    Legume ușor de cultivat: Cartoful

    Legume ușor de cultivat: Cartoful

    Cartoful poate fi plantat în grădină fără prea mare bătaie de cap cu condiția să fie cultivat pe suprafețe mai restrânse și consumul să fie destinat familiei (adică să nu vă bateți capul cu obținerea unui randament foarte ridicat). Cei care nu sunt interesați de cartoful clasic, pot încerca varietățile inedite precum cartoful mov sau cartoful dulce.

    Metoda cea mai bună de plantare a cartofilor este cea tradițională, de plantare a tuberculilor în șanțuri făcute special, la începutul lunii mai. Plantele crescute trebuie udate la două săptămâni și trebuie curățate de dăunători precum gândacul de Colorado.

    Legume ușor de cultivat: Fasolea

    Legume ușor de cultivat: Fasolea

    Fasolea este ușor de cultivat și foarte sănătoasă. Legumicultorii începători se recomandă să cultive fasole pitică pentru că fasolea agățătoare necesită cultivarea lângă șpalieri sau alte suporturi de susținere.

    Dintre soiuri, fasolea poate fi aleasă după culoare (verde, galben sau violet), cât și după timpul de coacere. Fasolea se seamănă la  începutul lunii iunie, când deja este cald și nu mai există rsicul de îngheț.

    Boabele de fasole de pun în pământ la o adâncime de 3 centimetri, în sol afânat, la o distanță de 30 de centimetri. Dacă boabele de fasole sunt înmuiate cu o zi înainte de plantare, atunci lăstarii vor apărea într-o săptămână, iar după încă o lună, planta va înflori.

    Un alt aspect este că fasolea se poate recolta continuu, până în toamnă. În ceea ce privește curățarea locului, acesta trebuie eliberat de buruieni la fiecare 2-3 săptămâni, iar planta trebuie udată de 3-4 ori pe lună.

    Legume ușor de cultivat: Ceapa

    Legume ușor de cultivat: Ceapa

    Ceapa este ușor de cultivat și totodată dintre primele recolte în grădină, asigurând necesarul de vitamine chiar de primăvara foarte devreme.

    Cultivarea cepei nu este complicată. La mijlocul lunii mai, se plantează arpagicul într-un răzor liber. Sămânța de ceapă se vinde sezonier în orice magazin specializat.

    Arpagicul se pune la o distanță de 10-15 centimetri pe rânduri și se udă o dată pe săptămână. Buruienile se îndepărtează o dată pe lună, iar până la mijlocul verii legumicultorii se pot bucura de o cantitate mare de ceapă verde. În august, ceapa ajunsă la maturitate se va scoate din pământ și se va depozita în cutii la loc răcoros, ea putând rezista foarte bine pentru iarnă.

    Legume ușor de cultivat: Ridichile

    Legume ușor de cultivat: Ridichile

    Orice salată de primăvară începe cu o ridiche crocantă, care ar fi ideal să provină din propria grădină. Ridichea poate fi cultivată și îngrijită ușor, nefiind o plantă capricioasă.

    Se pot semăna ridichi încă din aprilie și chiar mai devreme, în special în solar.

    În solul afânat, semințele sunt împrăștiate pe șanțuri special realizate sau așezate la fiecare 5 cm, lăsând aproximativ 15 cm între plante.

    Dacă încă există riscul de îngheț ele pot fi acoperite cu o agrofibră. Ridichile se udă de 2 ori pe săptămână, iar când rădăcinile încep să se toarne, agrofibra poate fi îndepărtată nemaiexistând vreun pericol pentru plante.

    Legume ușor de cultivat: Napul

    Legume ușor de cultivat: Napul

    Napul este una dintre cele mai sănătoase legume și sunt ușor de semănat și de crescut. Napii conțin beta-caroten, vitaminele A, C, PP, B1, B2, E și multe alte substanțe utile.

    Planta se seamănă la mijlocul sau sfârșitul lunii mai și se acoperă cu spunbond în primele două zile. Lăstarii care apar după 3-5 zile trebuie udați în mod regulat (1 dată pe săptămână) și pudrați cu cenușă (1 dată la 2-3 săptămâni).

    Pentru napi îngrășământul nu este necesar, dar va trebui să fie rărit când răsadurile cresc. Se lasă o plantă la o distanță de 20 de centimetri și 15-20 de centimetri între rânduri.

    Legume ușor de cultivat: Sfecla

    Legume ușor de cultivat: Sfecla

    Sfecla este o legumă care se cultivă ușor și poate fi cultivată chiar alături de alte culturi. Ea poate ocupa spațiul de-a lungul unui răzor de căpșuni sau ceapă, Aceasta se seamănă la începutul sau mijlocul lunii mai, direct în pământ, iar micile plante vor apărea destul de repede.

    Sfecla se înmulțește mult, de aceea trebuie rărită. De asemenea trebuie udată puțin și des, astfel încât solul să nu se usuce, dar nici să nu existe stagnarea apei.

    Legume ușor de cultivat: Hreanul

    Legume ușor de cultivat: Hreanul

    Hreanul este o legumă rădăcinoasă ușor de cultivat. Odată plantată o rădăcină de hrean, aceasta va produce continuu, an de an.

    Cei care nu au plantat hrean în grădină nu au decât la în luna aprilie să cumpere câteva rădăcini drepte de aproximativ 20 de centimetri lungime pe care să le pună la o adâncime de 40 de centimetri pe o parcelă bine delimitată.

    Hreanul preferă solul fertil, așa că va reacționa extrem de favorabil la aplicarea gunoiului de grajd, a compostului sau a îngrășămintelor minerale.

    Rizomii se plantează la o distanță de jumătate de metru unul de celălalt, iar vara trebuie udați și locul curățat de alte buruieni.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție