• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât trăiește un porc. Durata de viață în funcție de rasă

    agrointeligenta.ro -

    Cât trăiește un porc – durata medie de viață în funcție de rasă. Longevitatea porcilor în funcție de de sexul suinelor, de modul în sunt crescute și de hrana pe care o asigurăm.

    Durata de viață a unui porc este puțin luată în calcul de crescătorii care au suine la îngrășat și care fac sacrificarea animalelor în funcție de greutatea atinsă, nu de vârsta acestora. Pentru fermierii care țin porci de prăsilă, vieri sau scroafe, speranța de viață a porcilor este un indicator important pentru a estima perioada de exploatare a animalului.

    Rase de porci românești. Top 7 rase autohtone de porcine din România

    Cât trăiește un porc depinde mult de tipul animalului – dacă este porc domestic sau sălbatic, dacă este de o anumită rasă, în ce condiții a fost crescut și dacă a beneficiat de tratamente sau a suferit de anumite boli sau de paraziți.

    Factorii care influențează durata de viață a unui porc

    Factorii care influențează durata de viață a unui porc

    Durata de viață a unui porc este influențată de mai mulți factori, nu doar de rasa din care provine suina.

    Top 5 rase de porci cu cel mai bun randament la producția de carne

    Factori care influențează durata de viață a porcilor:

    Cât trăiește un porc mistreț

    Cât trăiește un porc mistreț

    Durata de viață a unui porc mistreț depinde mult de pericolele cu care acesta se confruntă. Față de porcii domestici, porcii mistreți trăiesc mai mult. În grădini zoologice, aceștia ating vârsta de 35 de ani, dar în păduri, exemplarele de porci care ajung la vârsta de 20 de ani sunt foarte rare.

    Femelele de porc mistreț trăiesc mai puțin decât masculii. Scroafele mistreț se consumă la reproducție, prin grija pe care o poartă purceilor.

    În concluzie, vârsta medie a unui porc sălbatic este de 10 ani.

    Cât trăiește un porc domestic

    Porcii domestici au șanse să trăiască mai mult decât porcii sălbatici, având condiții mai bune de creștere, asistență medicală. Sigur, cu condiția să nu fie trimiși la abator.

    Porcii domestici pentru reproducție beneficiază de mai multă îngrijire, așa că pot ajunge la 35 de ani. Scroafele de rasă pură sunt sacrificate de obicei după a șasea fătare și foarte rar ajung la vârsta de 15 ani, o durată de viață ce le permite să aibă 20 de fătări.

    Porcii decorativi, ținuți ca animale de companie, provin din rase pitice și sunt cunoscuți la mini-porci. Aceste animale mor de boală sau de vârstă și trăiesc aproximativ 8 ani, uneori ajungând la 10-15 ani.

    Durata de viață a unui porc în funcție de rasă

    Rasa porcului influențează mult durata de viață prin bagajul genetic asigurat animalului. În general, un porc de rasă este bine îngrijit, primește tratamente de prevenire a bolilor și paraziților, nu suferă de frig sau căldură excesivă, primește o hrană regulată și suficientă.

    Porcii obținuți din încrucișări de rase au o viață mai lungă decât cei din rasa pură. Cu o imunitate mai bună, produșii din amestecul de rase sunt mai rezistenți la boli.

    Cât trăiește un porc Duroc

    Cât trăiește un porc Duroc

    Un porc din rasa Duroc poate trăi până la 20 de ani. Ei sunt folosiți pentru încrucișarea cu alte rase, având caracteristici și parametri de creștere apreciați de mulți crescători.

    Cât trăiește un porc Landrace

    Cât trăiește un porc Landrace

    Durata medie de viață a unui porc din rasa Landrace este de 15-20 de ani. Aceste suine sunt masive, însă chiar și la vârste adulte, în ciuda greutății corporale, sunt active. În fermele de îngrășare, un purcel de Landrace atinge ușor greutatea de 100 kg până la vârsta de 6 luni, când purceii de Landrace sunt sacrificați.

    Cât trăiește un porc Marele Alb

    Cât trăiește un porc Marele Alb

    Un porc din rasa Marele Alb nu trăiește mai mult de 15 ani. Această rasă de porci se remarcă prin animale rezistente, la care carnea și slănina au o calitate foarte bună. Deseori se folosește Marele Alb pentru încrucișări menite să crească randamentul raselor locale.

    Cât trăiește un porc Mangalița

    Cât trăiește un porc Mangalița

    Porcii Mangalița păstrează o parte din genetica porcilor sălbatici, așa că Mangalița are o speranță de viață mai mare decât un porc domestic obișnuit. Durata de viață a unui porc Mangalița poate ajunge la ușor la 25 de ani.

    Cât trăiește un porc vietnamez

    Cât trăiește un porc vietnamez

    Un porc vietnamez poate trăi 30 de ani, aceste rase fiind recunoscute ca fiind printre cele mai longevive dintre rasele de porci domestici. Ating o greutate între 45 și 100 de kilograme, fiind crescuți și ca animale de companie.

    Cât trăiește o scroafă

    Cât trăiește un porc în funcție de sexul animalului

    Durata de viață a porcilor depinde și de sexul animalului, dacă este scroafă sau vier, dacă animalul este castrat sau nu.

    Un porc, indiferent de sex, are speranța medie de viață de 35 de ani. Foarte rar este însă atinsă această vârstă din cauza condițiilor de creștere și din cauză că suinele sunt crescute în anumite scopuri: pentru carne sau reproducere.

    Porcii crescuți pentru carne au o speranță de viață de cel mult doi ani, perioadă în care ating greutatea de sacrificare.

    Scroafele ținute pentru purcei por atinge vârsta de 25 de ani, dar doar primii 15 ani sunt productivi, putându-se atinge 20 de fătări cu randamente bune de purcei.

    Vierii sunt productivi până la vârsta de 10 ani.

    În concluzie, scroafele mor natural la vârsta de 25 de ani, iar masculii pot atinge vârsta de 40 de ani.

    Castrarea porcilor crește longevitatea

    Castrarea porcilor prelungește durata vieții acestora pentru că organismul nu mai ”cheltuie” energie în procesul reproductiv, resursele fiind direcționate către funcțiile viitale ale organismului și o longevitate mai mare a suinei. Castrarea porcilor de face foarte devreme la purcei pentru a evita stresarea organismului.

    Longevitatea porcilor, influențată de condițiile de creștere

    Condițiile de creștere a porcilor, importante pentru longevitatea lor

    Condițiile de creștere a porcilor influențează decisiv longevitatea suinelor. Micii crescători țin porcii în aer liber, pe pășuni, în timp ce la creșterea intensivă se merge pe adăposturi închise.

    Un mare impact în longevitatea porcilor îl au temperaturile. La majoritatea raselor de porci, temperaturile sub 10 grade Celsius provoacă stres, slăbirea sistemului imunitar, așa că pe perioadele reci, adăposturile trebuie încălzite. Purceii sunt încălziți cu lămpi cu infraroșu pentru că nu vor supraviețui dacă temperatura scade sub 20 de grade Celsius.

    Pe lângă temperatură, speranța de viață este influențată de:

    Spațiul necesar pentru creștere porcilor este de cel puțin 9 metri pătrați pentru o scroafă cu purcei și de 6 metri pătrați pentru un mistreț. Dacă animalele sunt înghesuite crește riscul de îmbolnăvire și mortalitate.

    Principala îngrijire a porcilor se reduce la asigurarea hranei, apă și păstrarea curățeniei.

    Hrănirea sau furajarea porcilor pentru longevitate

    Hrana porcilor trebuie adaptată nevoilor și vârstei acestora. Scroagele gestante nu trebuie supraalimentate, ci au nevoie de mai multe fibre. După fătare, pe perioada alăptării, scroasele mănâncă de două ori mai mult, iar pentru menținerea vitalității, se suplimentează hrana cu vitamine, calciu, fosfor, sodiu, lizină și proteină.

    Hrana vierilor este specială, de înaltă calitate, mai ales în perioada de dinaintea împerecherii, pentru a se stimula formarea spermatozoizilor, dar și după împerechere, pentru recuperare. Se asigură masculilor proteină, fibră brută, metionină și cistină.

    Un mistreț consumă zilnic 3-4 kg de furaje care conțin făină de mazăre și pește, fân iarna, legume proaspete și ierburi vara. Porcii decorativi și cei din orice altă rasă nu trebuie să primească alimente care provoacă probleme digestive și care conțin: zahăr, sare, condimente, carne afumată.

    Rația furajeră a unui porc adult trebuie să conțină iarbă sau fân, cereale mărunțite, legume – morcov, sfeclă, cartofi fierți, fructe și suplimente de vitamine și minerale (inclusiv făină de oase și grăsime de pește).

    Prevenirea bolilor și paraziților la suine

    Longevitatea porcilor este mai mare la animalele care au beneficiat de un program de prevenire a bolilor și a paraziților.

    Porcii sunt vaccinați de la naștere împotriva viermilor și a mai multor boli, o parte dintre cele putând conduce la moartea prematură a purceilor. Cea mai mare problemă este rahitismul, boală afectează întregul corp al purcelului mai ales sistemul cardiovascular și organele sistemului musculo-scheletic.

    Pentru a crește longevitatea porcilor, li se asigură condiții optime de creștere și li se monitorizează parametrii sănătății, li se fac deparazitări și se intervine cu tratamente de la primele simptome ale bolilor.

    Cât trăiește un porc – concluzii

    Durata de viață a unui porc este influențată de rasa acestuia și de modul în care este crescut – în aer liber sau în spațiu închis. Scroafele au o speranță de viață mai mică decât porcii castrați, dar și mare decât a vierilor, porci crescuți pentru reproducție.

    Condițiile de creștere, hrana și profilaxia bolilor la suine crește longevitatea porcilor.

    Un porc domestic sau un porc mistreț poate trăi maxim până la 35 de ani. Porcii domestici până la o vârstă maximă de 25 de ani –  scroafele și 40 de ani masculii castrați. De regulă, porcii pentru îngrășare nu depășesc vârsta de doi ani.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!