Ultimul an în care fermierii români mai primesc despăgubiri de secetă de la bugetul de stat
agrointeligenta.ro -Un fond mutual care va asigura despăgubirile fermierilor afectați de secetă și de alte fenomene care produc pierderi în culturile agricole. Un astfel de mecanism este în lucru și va fi funcțional de anul viitor, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Construim mecanisme pentru ca Fondul Mutual prin care vor fi sprijiniţi fermierii să devină funcţional de anul viitor, a declarat, miercuri, la Indagra 2022, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
”Ceea ce înseamnă o abordare paralelă, dar în contextul acesta de asigurare a culturilor este realizarea unui mecanism stabil în viitor, în aşa fel încât să putem să apelăm la el în momentele acestea grele, întrucât statul nu poate tot timpul să intervină în sprijinul fermierilor de la bugetul statului. Pe de o parte, pentru faptul că nu sunt sume în buget, pentru că nu construieşti un buget pe riscuri, construieşti un buget pe elemente care-ţi asigură concreteţea şi te conduce la realizarea obiectivului, motiv pentru care Fondul Mutual de anul viitor, zic eu, va putea fi funcţional. Se lucrează în Ministerul Agriculturii, lucrăm împreună cu specialişti, lucrăm împreună cu fermierii, în aşa fel încât să putem să facem această instituţie care să vină în sprijinul fermierilor atunci când nevoia îi împinge şi, evident, fenomenele naturale apar. Construim aceste mecanisme la această dată. Vom asigura pe de o parte şi din fondurile statului acest fond, va fi şi o parte contributivă a fermierilor, în aşa fel încât trebuie să ştii atunci când pleci la drum să pui de-o parte un leu, că nu se ştie…”, a declarat Petre Daea la deschiderea Târgului Indagra de astăzi, miercuri – 26 octombrie, la Romexpo.
Vă reamintim că anul acesta, MADR a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care fermierii afectați de secetă sp fie despăgubiți cu până la 1.500 de lei pe hectarul calamitat în proporție de 100%. Compensațiile se vor acorda pentru culturile înființate în toamna anului trecut și la care producțiile au fost afectate de secetă în proporție de minim 30%, existând un proces-verbal de calamitate care să ateste acest lucru.
Proiectul de act normativ este în prezent în dezbatere publică și are nevoie de aprobarea Guvernului pentru a intra în vigoare, iar fermierii să depună cererile de despăgubire și să încaseze sumele cuvenite până la finalul anului.