Cojile de nucă, soluția găsită de un fermier pentru încălzirea mai ieftină a solarului de legume
Angelica Lefter -Soluție găsită de un legumicultor român pentru a-și reduce costurile cu încălzirea solariilor în sezonul rece. În loc de gaz, de lemne, de peleți, de păcură sau de alți carburanți, producătorul de legume a decis să achiziționeze coji de nucă pe care le arde în centrala solarului.
Valentin Vasile din comuna Scărișoara, județul Olt, a găsit o soluție ingenioasă pentru a putea produce legume și în sezonul rece. Fermierul folosește coji de nucă pe post de combustibil pentru centrala termică, pe care îl obține de la producătorii care comercializează miezul de nucă, potrivit gândul.ro.
Prețul pentru o tonă de coji de nucă: 500 de lei
Ideea fermierului s-a dovedit s-a dovedit extrem de avantajoasă deoarece cojile de nucă sunt achiziționate la un preț mult mai mic decât lemnul. O tonă de coji de nucă valorează 500 de lei, pe când o tonă de lemn costă 700 de lei.
”Momentan ieși la un preț mai bun, am dat un avans și aștept să livreze marfa. Dar dacă se scumpesc și ăștia…Lemnul este la 700 de lei tona, cojile de nuci sunt mai ieftine. A fost o centrală pe peleți și o folosesc cu coji de nucă”, a explicat fermierul.
Foarte mulți legumicultori cultivă roșii pentru programul ”Tomata”. Anul acesta, peste 5.500 de fermieri, beneficiari ai acestui program au primit subvenții de câte 4.000 de euro, banii sunt însă condiționați de cantitatea produsă.
Legumicultorii caută soluții inedite – solar sub pământ pentru costuri mai mici
Și fermierii din județul Dolj caută soluții pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea solariilor. Un producător din Mârșani, județul Dolj, a construit un solar îngropat în pământ. În acest fel, căldura pentru plante este asigurată fără costuri suplimentare.
Legumicultorul doljean produce căpșuni pe tot parcursul iernii, într-un solar săpat la 2 metri sub pământ, acolo unde căldura se menține cu 15 grade mai mult decât la exterior.
Fermierul cultivă căpșuni și la suprafață, iar experiența a arătat că între fructe nu este nicio diferență. Chiar și așa, costurile oricum s-au dublat la răsaduri și îngrășăminte, iar pentru acestea nu s-au găsit încă soluții.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat un articol pe larg despre costurile majorate la încălzirea solarelor, dar și ce alte scumpiri afectează fermierii producători de legume românești.