Capre anglo-nubiene: caracteristici rasă, producție de lapte
agrointeligenta.ro -Capra anglo nubiană este foarte apreciată pentru producția ridicată de lapte. Caprele din rasa anglo-nubiană prezintă o serie de caracteristici care le fac ușor de crescut și profitabile.
- Rasa de capre anglo nubiană – origine;
- Capre anglo nubiene – caracteristici rasă;
- Cât lapte dă o capră anglo-nubiană. Productivitate;
- Temperamentul caprelor anglo-nubiene;
- Reproducerea caprelor din rasa anglo nubiană;
- Condiții pentru creșterea caprelor anglo-nubiene;
- Hrănirea caprelor din rasa anglo nubiană;
- Boli la care sunt predispuse caprele anglo nubiene;
- Cât costă o capră anglo-nubiană;
- Ce subvenții APIA primesc caprele anglo-nubiene;
- Rasa de capre anglo-nubiene: avantaje și dezavantaje.
Rasa anglo-nubiană este o rasă de capre de lapte. Aceste caprine sunt căutate pentru că dau o producție ridicată de lapte în fiecare zi, iar calitatea laptelui este ridicată. De asemenea, sunt animale care pot fi exploatate economic până la 10 ani.
Capra din rasa Anglo-Nubiană se adaptează foarte ușor în orice fel de condiții climatice și una dintre cele mai populare rase de capre din întreaga lume. De altfel, în numeroase țări, capra din rasa anglo-nubiană este folosită pentru a îmbunătăți alte rase de capre și pentru a spori producția de lapte.
Rasa de capre anglo nubiană – origine
Originea rasei de capre anglo-nubiană se află în Africa de Nord și de Est unde sunt crescute capre cu părul scurt și urechi lungi, lăsate.
Rasa a fost ameliorată de britanici la sfârșitul secolului XIX când au luat caprele africane și le-au încrucișat cu exemplare pe care le aveau în exploatare, de aici și denumirea acestor capre: Anglo-Nubiene. Ulterior, rasa obținută de britanici a fost încrucișată și cu capre alpine, din Elveția, care au crescut rezistența rasei la un climat mai rece și umed.
Toleranța caprelor la temperaturi ridicate. Semne și tratamente pentru insolația la caprine
Capre anglo nubiene – caracteristici rasă
Caracteristicile rasei de capre de lapte anglo nubiene fac ca aceste animale să fie ușor de recunoscut într-o turmă.
Descrierea rasei de capre anglo-nubiene face referire la septul nazal bombat care face ca botul acestor capre să fie bombat și cocoșat, cu aspect roman.
Caprele nubiene un cap mic și oval, au ochii poziționați la fel ca cerbii, frunte masivă și pot avea coarne. Gâtul este lung și subțire.
Urechile caprelor anglo-nubiene sutn lungi și atârnă până mai jos de mandibulă.
Corpul acestei rase de capre se remarcă prin postura impunătoare și o înălțime mai mare decât alte rase de caprine: înălțimea la greabăn atinge 70-90 cm, iar lungimea corpului – 1-1,2 m.
Caprele anglo nubiene au musculatura bine dezvoltată, coada este scurtă, ridicată în sus. Picioare sunt larg distanțate, grațioase, dar puternice, subțiri și lungi.
Părul caprelor anglo nubiene este scurt și poate avea diferite culori. Caprele din această rasă pot fi brune, de culoarea ciocolateu, negre, albe, cu pete sau în varietăți cu negru-alb-maro.
Ugerul caprelor anglo-nubiene este mare, cu două mameloane bine de dezvoltate, care fac rasa să se preteze bine la mulsul mecanic.
Cât lapte dă o capră anglo-nubiană. Productivitate
Rasa de capre anglo nubiene are o productivitatea foarte mare de lapte. O capră anglo-nubiană dă între 3 și 6 litri de lapte pe zi.
Laptele de capră anglo-nubiană are o calitate ridicată, cu un conținut de grăsimi de 5% și o medie de 3,8% proteine.
În privința cantității de lapte per lactație, cel mai mare randament anual înregistrat oficial se ridică acum la 2.531 kg și cel mai înalt randament la 24 de ore la un record recunoscut de BGS de 8.25 kg. Acestea sunt producții de animale remarcabile, dar o mulțime de capre Anglo-Nubiene au producții zilnice de 4 până la 5 kg și lactații anuale de 1.040 – 1.250 kg.
Lactația unei capre anglo-nubiană durează în medie 300 de zile, cica 10 luni.
Rasa de capre anglo-nubiene se pot crește și pentru carne care are un gust deosebit și o textură fină. La maturitate, greutatea femelelor de anglo nubiană este de 45-55 kg, iar țapii maturi au o greutate de 65-95 kg.
Temperamentul caprelor anglo-nubiene
Temperamentul caprelor anglo nubiene este deosebit. Ele sunt animale blânde, sociabile, care se atașează de cei care o îngrijesc.
Atunci când Ii se oferă hrană sufi¬cientă, caprele din rasa Anglo Nu¬bier sunt relativ tăcute. Sunt mai vocale atunci când au un motiv bine întemeiat, fiind animale foarte inteligente. Dacă li se arată modul corect de a efectua un lu¬cru – unde să meargă să mânânce, cum să stea la muls, capra din rasa Anglo Nubier se descurcă foarte bine, este inde¬pendentă și organizată.
Creșterea caprelor ca afacere de familie. Modelul de succes al fraților Alexandru și Eduard Șerban
Reproducerea caprelor din rasa anglo nubiană
Capra din rasa anglo nubiană atinge maturitatea sexuală la 6-7 luni, dar prima montă se recomandă când femela are 1-1,5 ani, când animalele ating maturitatea fiziologică.
Perioada de gestație la caprele din această rasă este de cinci luni – 150 de zile.
Încrucișarea se recomandă a fi făcută cu un mascul tot din rasa anglo-nubiană și care să nu fie ”rudă” apropiată cu femela. Dacă nu aveți destui țapi, atunci se poate apela la inseminarea caprelor cu material seminal.
O capră anglo-nubiană fată 2-3 iezi la o fătare și poate avea două fătări pe an, însă fătările prea dese pot duce la epuizarea corpului femelei.
Imediat după fătare, capra produce colostrul care în primele două săptămâni se dă iezilor. Abia după ce iezii s-au săturat se mulge pentru a goli complet ugerul de lapte și pentru a transmite organismului semnalul să crească productivitatea.
Uger congestionat la capre după fătare. Soluții pentru ugerul tare la caprine
După fătare, iezii se iau de lângă capra-mamă și vor fi aduși să se hrănească de cinci ori pe zi. Un ied se poate hrăni și cu 3 litri de lapte pe zi.
Avortul la capre: cauze, măsuri de prevenire și tratamente
Condiții pentru creșterea caprelor anglo-nubiene
Creșterea caprelor din rasa anglo-nubiană a devenit tot mai ușoară pe măsură ce rasa a fost ameliorată și s-a adaptat condițiilor de creștere din Europa și din România.
Caprele anglo-nubiene iubesc căldura și sunt sensibile la frig și umezeală, motiv pentru care au nevoie de un adăpost bine construit care să le protejeze și de curenții de aer. Spațiul în care sunt crescute caprele trebuie să fie curat, uscată și cald. Temperatura recomandată este de la 15 la 25 de grade Celsius pe tot parcursul anului.
Spațiul alocat caprelor trebuie să fie de minim 4 metri pătrați pentru fiecare animal. Pe podea se pun paie, iar acestea se înlocuiesc zilnic pentru că anglo-nubienele sunt foarte curate și nu dorm pe paie murdare.
În adăpost se poate construi și un podium pe care caprele să se cațăre, ceea ce le place mult să facă. De asemenea, veți avea nevoie de o iesle pentru fân, de hrănitori pentru cereale și legume și de adăpători.
Caprele se hrănesc de 2-3 ori pe zi. Vara ele stau pe pășune, dar la ora prânzului trebuie adăpostite și hrănite.
Anglo-nubienele se mulg de 2-3 ori pe zi, iar înainte de muls, ugerul se spală cu apă caldă, iar mameloanele sunt unse.
Hrănirea caprelor din rasa anglo nubiană
Hrănirea caprelor anglo-nubiene nu pune probleme. Ele consumă fân și iarna și vara. În sezonul cald, ele sunt lăsate la pășunat, cu condiția să nu fie vreme ploioasă.
Caprele anglo-nubiene au nevoie de apă curată între hrăniri. Se recomandă 5 litri de apă per adult, de două ori pe zi. Consumul de apă al caprei influențează și producția de lapte.
Reprezentanții rasei nubiene mănâncă iarnă vara și fân iarna. Principalul lucru este să vă asigurați că nu se vor întâlni cu plante otrăvitoare sau cu săpun. Vara, animalele pot fi pășunate în luncă, dar numai după ce roua s-a uscat și, în niciun caz, în ploaie. Caprelor trebuie să li se administreze apă curată între hrăniri. De preferat 5 litri pe adult de 2 ori pe zi. Cantitatea de lapte depinde de apă.
Pe lângă fân, caprele anglo-nubiene pot primi legume tocate precum morcovi sau dovleac. Nubienele consumă și sfeclă și rădăcinoase, valorifică bine cerealele (ovăz, orz, porumb, grâu) și cartofii fierți. Este adevărat, aceste produse pot fi administrate doar într-o cantitate minimă (nu mai mult de 200-500 de grame pe zi).
Murciano Granadina, rasa de capre de lapte perfectă pentru afacerea cu brânzeturi
Pe timpul iernii, caprele au nevoie de un aport de vitamine și minerale care pot fi asigurate din premixuri. Hrana se completează cu cretă, sare de lins și făină de oase.
Ca fructe, caprele se dau în vânt după mere și pere care trebuie tăiate în bucățele foarte mici pentru a evita blocaje în esofac sau balonarea animalelor.
Boli la care sunt predispuse caprele anglo nubiene
Caprele anglo-nubiene sunt sensibile la frig, mai ales că au și părul scurt. În sezonul rece, pot prinde răci și pot face bronșită și pneumonie. Este indicat să nu scoateți aceste animale afară pe vreme ploioasă și în ger.
Alte boli care pot apărea la efectivele de anglo-nubiene sunt cele de tulburări ale tractului digestiv, boli metabolice. Cauza unor astfel de boli este hrănirea necorespunzătoare și furajele de proastă calitate. Un exces de cereale poate duce la cetoză. Prea multă apă și leguminoasele pot provoca balonare.
În cazul consumului de plante otrăvitoare, animalele se pot intoxica și muri. Hrana caprelor trebuie să fie mereu proaspătă, iarbă moale uscată, iar legume curate și tocate fin.
Caprele anglo-nubiene pot fi vaccinate împotriva celor mai periculoase boli de la vârsta de 3 luni. De obicei, animalele sunt vaccinate împotriva brucelozei, afecțiunilor piciorului și gurii, antraxului, variolei. Ca măsură preventivă, caprelor li se administrează agenți antiparazitari de 1-2 ori pe an.
Cât costă o capră anglo-nubiană
Prețul unei capre anglo-nubiene depinde de puritatea exemplarului, de vâsta acestuia și de proveniența lui. Dacă femelele au prețuri mai accesibile – ce pornesc de la 1.300 – 1.500 de lei, țapii sunt mai valoroși pentru că ei pot monta și femele din alte rase, iar încrucișările rezultate au o producție mai mare de lapte. Un țap din rasa anglo-nubiană are un preț ce pornește de la aproape 4.000 de lei și poate depăși 1.0000 de euro pentru animalele cu certificate de origine. Tinereul se vinde mai ieftin, putând cumpăra un mascul tânăr cu 1.000 de lei.
Ce subvenții APIA primesc caprele anglo-nubiene
Caprele anglo-nubiene beneficiază de subvenții de la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această rasă se încadrează pentru ambele subvenții acordate caprinelor – Ajutorul Național Tranzitoriu și Sprijinul Cuplat Zootehnic.
ANT la caprele anglo-nubiene sunt este o subvenție condiționată de rasă sau de productivitate, iar cuantumul sprijinului achitat anul acesta pentru campania de cereri 2021 a fost de 4,7 euro pe cap de animal, sumă care se achită pentru întreg efectivul eligibil al fermei.
SCZ de la APIA pentru caprele anglo-nubiene se acordă animalelor cu origine, pentru efective de minimum 50 şi maximum 500 de capete de femele caprine şi/sau ţapi de reproducţie, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA. Animalele trebuie să fie incluse în programul de ameliorare al rasei și eligibilitatea este condiționată de un raport de un țap cu origine la fiecare 35 de capre de rasă.
Subvenția APIA la SCZ pentru caprele anglo-nubiene este în acest an, în campania 2022, de 15,92 euro pe cap de animal eligibil.
Rasa de capre anglo-nubiene: avantaje și dezavantaje
Rasa de caprine anglo-nubiene prezintă o serie de avantaje care o fac să fie rentabilă. Aceste capre au o productivitate ridicată de lapte, iar laptele este gras, putând și folosit la producerea brânzeturilor cu valoarea adăugată mare, precum cașcavalurile sau iaurturile.
Caprele anglo-nubiene au o prolificitate ridicată, putând avea până la trei iezi la o fătare și două fătări pe an.
Temperamentul acestor capre le fac ușor de crescut.
Dezavantajale caprelor anglo-nubiene pleacă de la prețul mare de achiziție al acestora și de faptul că este dificil să găsești în România animale de rasă curată. Un alt minus al acestor capre este sensibilitatea lor la frig și faptul că sunt pretențioase la adăpost și hrană. Ele nu se înțeleg bine cu caprele din alte rase și nici chiar cu alte animale – ovine, bovine, așa că trebuie crescute separat.