• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cerealelor a început să crească pe bursele europene

    agrointeligenta.ro -

    Prețul cerealelor a început să crească pe bursele europene de cereale sub presiunea anunțului făcut de Rusia de retragere din acordul privind coridorul de export pentru grânele din Ucraina. În numai o oră de la deschiderea bursei de la Paris, prețul grâului Matif a urcat cu 1 euro pe tonă, iar la porumb creșterea este de 1,75 de euro pe tonă.

    Potrivit analiștilor intervievați de Reuters piaţa cerealelor era deja pregătită în această dimineață pentru o creştere a preţurilor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre, decizie care pune în pericol exporturile ucrainene.

    La momentul publicării acestui articol, pe Bursa de la Paris, grâul Matif cu contract de livrare în luna decembrie a ajuns la un preț de 337,50 euro pe tonă, cu 1 euro peste cotația anterioară. La porumb, creșterea este mai mare, de 1,75 de euro pe tonă până la această oră, cu un preț la porumbul Matif cu livrare în 337 euro pe tonă.

    Rusia și Ucraina – printre cei mai mari exportatori de grâu din lume

    Pieţele de grâu au fost sensibile la evoluţiile invaziei din ultimele opt luni a Rusiei în Ucraina, pentru că ambele ţări sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume. Totodată, Ucraina este și un furnizor important de porumb.

    Înfiinţarea coridorului, care a permis transportul a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene, a contribuit la stabilizarea pieţelor de cereale şi la reducerea preţurilor globale, după ce au atins niveluri record.

    Ucraina va putea exporta mai puține cereale, ceea ce va duce la majorarea prețurilor

    Potrivit analistului Arthur Portier, de la firma de consultanţă Agritel, acest calm relativ se va sfârşi când grâul de la Chicago şi Paris, cele mai active două contracte futures pentru grâu din lume, vor începe o nouă săptămână de tranzacţii.

    ”Anunţul Rusiei va determina cu siguranţă creşterea preţurilor, fiind foarte probabil ca preţurile să crească la începutul săptămânii, pur şi simplu pentru că vor ieşi mai puţine cereale din Ucraina”, a spus Arthur Portier.

    Un borker ucrainean a declarat că achiziţionarea de cereale pentru porturile de la Marea Neagră din Ucraina a încetat în urma deciziei Rusiei.

    Îngrijorări la nivel mondial în ceea ce privește aprovizionarea cu cereale

    Seceta din Argentina şi ploile torenţiale din estul Australiei s-au adăugat şi ele la îngrijorările privind aprovizionarea, deoarece ridică îndoieli cu privire la recoltele viitoare ale exportatorilor de grâu din emisfera sudică.

    Totodată, livrările rapide de la începutul sezonului din Uniunea Europeană înseamnă că surplusul de acolo a scăzut, a mai adăugat Arthur Portier.
    ”Problema este că, printre alte ţări exportatoare majore, oferta de grâu scade”, a spus Portier.

    Suspendarea coridorului ar putea declanşa o cursă de cumpărare în Chicago, unde fondurile de investiţii au o poziţie scurtă netă.

    Grupul CME aplică limite zilnice privind mişcările preţurilor, plafonul actual de 0,70 de dolari pentru contractul său de grâu din Chicago implicând o creştere maximă posibilă de 8,4%, comparativ cu închiderea de vineri de 8,29-1/4 dolari pe buşel, sunt de părere analiștii.

    Exporturile de cereale din Rusia sunt în creștere

    Șeful cercetării pieţelor de mărfuri agricole la Rabobank, Carlos Mera, a declarat la rândul său că contractele futures pe grâu ar putea creşte cu 5% până la 10%, dar reacţia ar putea dispărea, deoarece renunţarea la acord de către Moscova a fost parţial anticipată, în timp ce exporturile Rusiei au crescut.

    ”Exporturile din Rusia sunt în creştere, aşa că pe termen scurt ar putea exista în continuare disponibilitate din Marea Neagră”, a punctat Carlos Mera. De asemenea, participanţii de pe piaţă vor urmări, dacă acordul pentru coridor poate fi salvat, în timp ce ONU continuă eforturile de negociere.

    Unii comercianţi şi analişti spun că Rusia nu are o capacitate logistică suplimentară pentru a umple golul, crescând riscul unor preţuri persistente ridicate. ”Sfârşitul coridorului va creşte inevitabil preţurile şi asta face situaţia foarte proastă pentru importatori”, a menționat Arthur Portier, de la firma de consultanţă Agritel.

    Duminică – 30 octombrie, Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat că 218 nave au fost ”blocate efectiv” de decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de export de cereale.

    Asta după ce Moscova a anunțat, sâmbătă – 29 octombrie, participarea la acordul Mării Negre, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea, anexată de Rusia.

    La rândul său, Kievul a spus că acuzaţia Rusiei este o scuză pentru o ieşire pregătită din acord, în timp ce Washingtonul a acuzat Moscova că se foloseşte de alimente ca de o armă.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului