Fermierii – întâlnire de lucru cu ministrul Petre Daea! Au și sprijinul Guvernului pentru fabrica de la Luduș!
Roxana Dobre -Cultivatorii de sfeclă de zahăr, la masa discuțiilor cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, dar și cu reprezentanți ai premierului României, Nicolae Ciucă. Autoritățile centrale sunt decise să îi susțină pe fermierii care sunt în mijlocul demersurilor pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș, cu credite garantate de stat care să permită funcționarea în cele mai bune condiții a unității de procesare.
Fermierul sibian, Teodor Aflat, cel care a depus eforturi majore pentru oprirea demolării fabricii a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că o delegația a producătorilor de sfeclă de zahăr a avut discuții cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, cât și cu reprezentanți ai premierului Nicolae Ciucă.
”Am avut discuții cu domnul ministru Petre Daea, iar ieri am avut o întâlnire și la Cabinetul premierului Nicolae Ciucă unde ne-am întâlnit cu Mircea Abrudean, șeful Cancelariei primului ministru. Toți demnitarii cu care am discutat sunt de acord ca după ce fabrica va fi preluată de către cultivatori să se implice în tot ce ține de buna funcționare a acesteia. Am adus în discuție toate formulele posibile prin care ne poate ajuta statul, inclusiv obținerea de fonduri sau credite, ca să facem această fabrică să funcționeze la o capacitate cât se poate de bună și să se implice statul în viitor. Asta nu înseamnă mâine-poimâine, dar și-au luat angajamentul, atât Guvernul cât și Ministerul Agriculturii, că ne vor susține și am găsit o mare deschidere la dialog”, a explicat fermierul sibian.
Cultivatorii de sfeclă cer susținere pentru accesarea creditelor
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a intrat în posesia unei adrese semnată de Federația Cultivatorilor de Sfecla din România prin care se cere susținerea statului pentru accesarea unor credite care să permită funcționarea fabricii de zahăr de la Luduș.
”Federafia Cultivatorilor de Sfeclă din România vă roagă să sprijiniți grupul de de cultivatori de sfeclă din zona Luduș (care dorește să achiziționeze fabrica de zahăr Luduș) să obțină garanții guvernamentale prin Fondul de Garantarea creditelor bancare pentru fermieri, pentru accesarea de fonduri de la bănci pentru achiziționarea fabricii si fonduri pentru producție. În speranța găsirii unei soluții favorabile pentru salvarea fabricii Luduș, a locurilor de muncă, a salariaților, a fabricii și evitarea pierderilor financiare ale fermierilor prin necultivarea sfeclei și a pierderii investițiilor făcute de fermieri în achiziționarea de de utilaje specifice culturii sfeclei (care nu pot fi folosite la alte culturi) precum și la reducerea deficitului valutar prin reducerea importului de zahăr”, se arată în adresa semnată de Ioan Gherman, președintele Federației.
Se poartă ultimele negocieri pentru semnarea contractului de achiziție a fabricii
Potrivit lui Teodor Aflat, avocații celor două entități care sunt implicate în vânzare/cumpărarea fabricii discută ultimele detalii și spețe pe marginea contractului care va fi semnat în cel mult 2 luni, astfel încât noii proprietari să poată asigura inputurile fermierilor pentru înființarea culturilor de sfeclă din primăvara anului 2023.
”În privința draftului de contract de vânzare-cumpărare, l-am primit de la partea franceză iar acum avocații noștri și ai lor poartă negocieri pe partea diverselor spețe. Mai sunt detalii care trebuie clarificate și puse la punct dar toată treaba este a avocaților pentru că noi evident nu ne putem da cu părerea sau negocia pe marginea detaliilor juridice. Dar acum când toate trebuie sunt puse la adăpost să spunem, și de o parte și de cealaltă, noi suntem deschiși să semnăm, nu văd să apară impedimente. Noi vrem ca în primăvară sau chiar în luna ianuarie să putem să achiziționăm pentru cultivatori inputurile, adică de la semințe la îngrășăminte, erbicide ca să poată înființa cultura de sfeclă. Vrem ca fabrica de la Luduș să fie din toamna anului viitor o fabrică funcțională iar noi să asigurăm o parte din necesarul de zahăr pentru consumul intern”, a punctat fermierul.
Acesta a dorit să mulțumească în mod special Agrointeligența-AGROINTEL.RO pentru că a fost mediatic aproape de fermieri în fiecare moment, de la anunțul de demolare a fabricii la victoria producătorii care vor prelua unitatea de procesare. ”Vreau să vă mulțumesc pentru că ați fost alături de noi, ați mediatizat tot ce a venit din partea fermierilor, de la demolare la salvare. A contat foarte mult că frământările și doleanțele noastre au ajuns în atenția autorităților și până la urmă și a consumatorilor, a pieței”, a mai spus Teodor Aflat.
Prețul sfeclei de zahăr a crescut
Teodor Aflat a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că preluarea fabricii de zahăr de către fermieri trebuie să se realizeze în pași repezi având în vedere că producătorii trebuie să pregătească terenurile care urmează să fie cultivate. ”Noi trebuie deja să vorbim cu producătorii, să ne asigurăm că avem și ce să preluăm. Acum mulți s-au reorientat spre fabrica de la Agrana și am aflat că și prețul pe tonă a crescut, este undeva la 50 de de euro acum, pentru sfecla de zahăr”, a specificat fermierul, care este cunoscut ca unul dintre cei mai mari cultivatori de sfeclă, din zona Transilvaniei.
Reamintim că fermierii români membri ai Asociației Forța Fermierilor, prin intermediul cooperativei în care s-au reunit, au reușit să salveze de la demolare fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Producătorii de sfeclă de zahăr au făcut eforturi aproape supraomenești să achiziționeze fabrica ce urma să fie demolată de patronii francezi după ce aceștia au decis să își retragă investiția din România. Hotărârea francezilor de la Tereos a venit ca un trăznet peste fermierii care au investit în utilaje și tehnologie pentru sfecla de zahăr de aceea au decis să se reunească într-o cooperativă și să cumpere fabrica unde până anul trecut livrau materia primă de pe culturile lor.
Cultivatorii de sfeclă de zahăr au decis să se reunească într-0 cooperativă agricolă ca să poată prelua fabrica de zahăr de la Luduș. Ulterior, pe 27 septembrie aceștia s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor (AFF) pentru o mai bună reprezentare și ”vizibilitate” în discuțiile cu autoritățile.
Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența au susținut în permanență eforturile și negocierile purtate de fermieri iar victoria acestora este o mare reușită pentru piața internă a zahărului și producătorii agricoli care în prezent mai cultivă sfeclă pe circa 7.000 de hectare.
Producătorii agricoli au dus mai multe negocieri cu patronii de la Tereos, iar miercuri, 12 octombrie, au reușit să ajungă la un acord și să semneze un memorand de achiziție a fabricii de la Luduș, document ce mai are nevoie doar de acordul companiei-mamă din Franța. Memorandumul se va schimba ulterior într-un contract de vânzare-cumpărare iar fermierii vor putea intra în posesia fabricii de la Luduș, realizarea fiind imensă atât pentru ei cât și pentru consumatorii români care vor găsi pe rafturile magazinelor zahăr românesc, produs din sfecla cultivată pe terenurile din țara noastră.
De precizat că un aport important în salvarea fabricii de la Luduș au avut și Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii la momentul în care s-a anunțat că fabrica va fi închisă și ulterior când a preluat mandatul, Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii.
Pe larg despre acest subiect aici: Victorie a fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr membri ai AFF! Au semnat acordul pentru a cumpăra fabrica de la Luduș!