• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Garda de Mediu a amendat cu 30.000 de lei un fermier care lucrează 500 de hectare

    Angelica Lefter -

    Amendă de 30.000 de lei pentru un fermier care lucrează o suprafață de 500 de hectare și care a fost găsit de Garda de Mediu cu mai multe nereguli în cadrul exploatației.

    Administratorii unei ferme vegetale, amendați cu 30.000 de lei pentru activități de mecanizare și irigare nedeclarate, efectuate fără autorizație de mediu.

    În urma unor controale, inspectorii Gărzii de Mediu Botoșani au descoperit nereguli în activitatea unei ferme vegetale cu secție de mecanizare, amplasată în sat Broscăuți, din județul Botoșani.

    Inspectorii Gărzii de Mediu au constata că pentru activitatea desfășurată operatorul economic nu a solicitat și obținut autorizație de mediu, nu ține evidența gestiunii deșeurilor, nu a pus la dispoziție formulare de transport privind transportul deșeurilor și nu a pus la dispoziție certificatul de calitate pentru sămânța de soia utilizată în anul 2022.

    ”Ca urmare a acțiunilor de inspecție și control în baza tematicului dispus la operatorii economici care cultivă suprafețe de teren arabil, a fost identificat obiectivul “Fermă vegetală cu secție de mecanizare”, amplasat în sat Broscăuți, comuna Broscăuți, județul Botoșani, care desfășoară activități de mecanizare și irigare, prevăzute la codul CAEN 0161 rev.2, fără a fi declarate la Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

    Operatorul economic administrează o suprafață de 500 ha teren arabil (300 ha porumb, 50 ha soia și 150 ha floarea soarelui). Pe amplasament a fost identificat un parc de utilaje: 2 tractoare, 1 combină, 1 plug, 1 scarificator, 1 compactor, 1 prășitoare, 1 camion – acestea fiind garate în incinta, pe platformă balastată.

    Gospodăria de carburanți este formată din rezervor metalic suprateran, cu capacitatea de 8.000 litri, amplasat în cuvă metalică, prevăzut cu o pompe de distribuție.

    Apa pentru irigații este utilizată din acumularea aparținând societății, unde este montat un sistem de pompare cu 3 pompe electrice, cu capacitatea de 150 mc apă/ora, o conductă cu diametrul 360 mm și lungime de 1500 m și 3 conducte a câte 1000 m lungime și diametru de 200 mm pentru cei trei pivoți aflați pe amplasament.

    La data controlului obiectivul nu este racordat la rețeaua de electricitate, fiind utilizat un generator pe motorină.

    Pentru activitatea desfășurată operatorul economic nu a solicitat și obținut autorizație de mediu, nu ține evidența gestiunii deșeurilor, conform HG 856/2002, nu a pus la dispoziție formulare de transport deșeuri conform HG 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, nu a pus la dispoziție certificatul de calitate pentru sămânța de soia utilizată în anul 2022”, se arată în informarea Gărzii de Mediu Botoșani.

    Fermă care efectua irigare fără aviz de la mediu (foto: Garda de Mediu Botoșani)

    Așa cum au relatat reprezentanții instituției, s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii neregulilor s-a aplicat o amendă de 30.000 de lei.

    ”Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii acestora și s-a aplicat o sancțiune contravențională de 30.000 de lei. Protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, în care scop:


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”