• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Proiect în Parlament: Vânarea cormoranilor va fi permisă tot anul

  Roxana Dobre -

  Vânarea cormoranilor ar urma să fie permisă tot anul, și nu doar 6 luni cum prevede legea în prezent. Un grup de parlamentari au inițiat un proiect de lege care prevede prelungirea perioadei în care aceste specii de păsări pot fi capturate.

  Cormoranii ar putea vânați tot timpul anului, adică cu 6 luni mai mult decât prevede legislația în prezent când perioada permisă pentru împușcarea păsărilor este 1 septembrie – 28 februarie. Un grup de senatori şi deputaţi PSD şi deputaţi PNL au depus în Parlament un proiect care vine să modifice Anexa nr.1, litera B, punctul 10 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

  Iniţiatorii explică, în expunerea de motive a proiectului, că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) şi acest lucru afectează fermele de acvacultură.

  ”Populaţiile s-au întors în unele zone după o lungă absenţă şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul. Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului. Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, au precizat parlamentarii în expunerea de motive.

  Un cormoran consumă circa o jumătate de kilogram de peste în fiecare zi

  Inițiatorii proiectului de lege subliniază că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ o jumătate de kilogram de hrană în fiecare zi.

  ”De asemenea, cormoranii pot deteriora peştii, în special exemplarele mai mari pe care le prind, dar nu le pot înghiţi. Aceste daune cresc riscul de îmbolnăvire, mortalitate şi stres la peştii afectaţi. Păsările se hrănesc în mod natural în habitate de apă dulce, salmastre şi marine şi astfel pot afecta pescuitul comercial, fermele de peşte (intensive şi extensive) şi pescuitul recreaţional în habitate naturale seminaturale sau artificiale”, se mai arată în expunerea de motive.

  Iniţiatorii mai susţin că practica europeană nu prevede o limitare a vânării păsărilor migratoare admise la vânătoare, iar legislaţia naţională transpune prevederile comunitare în ceea ce priveşte stabilirea unui sistem de protecţie (Directiva păsări – art. 5) şi a mijloacelor şi metodelor de vânătoare pentru aceste specii.

  ”În cazul fermelor de acvaeultură, având în vedere că densităţile de material piscicol sunt ridicate, consumul de peşte este influenţat, pe lângă densitatea de populare (disponibilitatea hranei), de producţia la hectar şi de talia materialului biologic. Pentru fermele de acvaeultură cu creştere în policultură de specii şi clase de vârstă, pepiniere şi/sau crescătorii, coeficienţii se aplică pe categorii de vârstă, în conformitate cu înregistrările din contabilitate (inventare, stocuri), corelate cu rezultatele pescuitului de control, corespunzătoare momentului sau perioadei în care s-a constatat atacul”, au mai menţionat iniţiatorii.

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma, în urmă cu câteva luni, că perioada de vânătoare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei de COVID-19.

  ”În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. (…) Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, spunea atunci Daea, potrivit Agerpres.

  Ministrul adăuga că, potrivit unor date comunicate de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept ”alarmantă”.

  În iunie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite vânarea cormoranului mare, în perioada 1 septembrie şi 28 februarie. Anterior, vânarea acestei specii de păsări era interzisă.


  Te-ar mai putea interesa

  Îngrășământ pentru răsaduri. O rețetă ieftină și ușor de preparat Fonduri europene pentru micii fermieri – 50.000 euro/proiect. Condiții AFIR Subvenția APIA care intră la plată de săptămâna aceasta. Banii, publicați în Monitorul Oficial

  Ultimele știri

  Reacție oficială: Fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru investiția în fabrica de la Luduș Ninsori și viscol în mai multe județe! ANM a actualizat astăzi alerta meteo Șeful APIA – anunț despre banii care intră acum în conturile fermierilor!