Fabrica de zahăr de la Bod are nevoie de 5.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr
Angelica Lefter -O suprafață de minim 5.000 de hectare de sfeclă de zahăr este necesară pentru a face rentabilă producția de la fabrica de la Bod, județul Brașov. De anul viitor, unitatea de producție a zahărului intenționează să își reia activitatea, având vineri, 4 noiembrie, o întâlnire cu fermierii interesați să furnizeze materie primă.
Prima întâlnire dintre reprezentanții Fabricii de Zahăr de la Bod cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr a avut loc la finalul săptămânii trecute. Reprezentanții companiei deținătoare a brandului, ”Best Achiziții S.R.L” intenționează să repună în funcțiune Fabrica de Zahăr din localitatea brașoveană Bod, începând cu anul viitor.
Sunt necesare 5.000 de hectare cu sfeclă de zahăr cultivate, cu o producție constantă
40 de fermieri din Brașov și Covasna s-au întâlnit cu reprezentanții companiei, la data programată – 4 noiembrie, pentru a stabili ce cantități de sfeclă pot fi produse la anul și în ce condiții vor putea colabora.
Potrivit Știrile TVR, pentru ca fabrica din Bod să fie rentabilă, e nevoie de cel puțin 5.000 de hectare cultivate, cu o producție constantă de sfeclă de zahăr. Producătorii spun că aceasta ar fi o condiție ușor de îndeplinit, mai ales că ultimul an, extrem de secetos, a dovedit că această cultură este printre puținele profitabile.
Perspectivele pentru fabrica de la Bod sunt foarte bune, având în vedere că anul viitor producția de sfeclă din zonă va putea fi procesată local.
Producția națională de zahăr asigură doar 25% din necesarul de consum
Eforturile de creștere a producției de zahăr din România sunt evidente, mai ales că și o asociație a cultivatorilor din Mureș e pe punctul de a prelua fabrica de la Luduș, din județul Mureș.
Despre necesitatea producției de zahăr românesc vorbesc cifrele. Datele oficiale arată că producția națională asigură doar 25% din necesarul de consum. Restul e acoperit din importuri.
Suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr numai din județele Brașov și Covasna s-au redus în ultimii doi ani, pentru că singura fabrică din țară unde producătorii puteau să-și ducă recolta era la fabrica de la Roman, însă fiind o distanță considerabilă, costurile cu transportul i-au descurajat.
Repornirea Fabricii de Zahăr de la Bod – o soluție atât pentru producția internă de zahăr cât și pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr
Soluția pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Covasna și Brașov, ar putea veni prin repornirea fabricii de zahăr de la Bod, din județul Brașov, închisă în urmă cu câțiva ani.
La începutul anilor 1990, în România funcționau 33 de fabrici de zahăr. S-au închis pe rând, fie pentru că deveniseră nerentabile, fie în urma privatizării.
Producția de sfeclă a scăzut proporțional – de la 3 milioane de tone anual, până la nici 700 de mii în 2020.