• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicolae Stîngă, președinte Bovisib: ”Crescătorii de vaci mici și medii preferă o subvenție pe cap de animal!”

    Angelica Lefter -

    Sectorul zootehniei și în special al crescătorilor de bovine trebuie susținut de decidenții politici mai mult ca niciodată, este de părere președintele Asociației Crescătorilor de Bovine – Bovisib, Nicolae Stîngă.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Nicolae Stîngă conduce Asociația Bovisib. Organizația a fost înființată în 2007, este afiliată și parteneră a Asociației Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțată Românească de tip Simmental.

    Președintele Bovisib a precizat că organizația reprezintă la acest moment aproximativ 1.000 de fermieri mici și medii, din patru județe, dintre care cel mai mare este Sibiu.

    Nicolae Stîngă a menționat că în urma discuțiilor, crescătorii din fermele medii și mici, aceștia ar fi opta pentru un ajutor care să se achite sub formă de plată pe cap de animal. Asta pentru că foarte mulți dintre ei provin din zone defavorizate și nu au ferme specializate pe lapte.

    Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine – Bovisib, Nicolae Stîngă

    Deși există mai multe modalități prin care crescătorii de vaci pot fi sprijiniți, de la un ajutor de minimis pe cap de animal, la litrul de lapte livrat către procesator, Nicolae Stîngă a menționat că cel mai potrivit pentru fermierii mici și mijlocii ar fi un sprijin pe cap de animal ”ca oamenii să-și poată păstra numărul de animale”.

    ”Bălțata Românească este un animal mixt, carne-lapte, nu este un animal numai de lapte. Ar fi bine pentru că oamenii țin și dau 1,2,3 tăurași, țin și înlocuiesc și o vițea pentru un animal care depășește vârsta sau nu mai ajunge la performanța dorită. Și atunci ar fi un sprijin mult mai corect față de fermierul mic pe cap de animal, văzut de mine. Poate ceilalți colegi au altă opțiune, dar la fermele mici, stând de vorbă cu foarte mulți fermieri, colegi, asta și-ar dori. Fermele mari, care sunt producătoare numai de lapte și au animale numai de lapte, își doresc cealaltă variantă. Ar putea fi două soluții, să poată fi împăcate unele pe cap de animal, unele pe litrul de lapte”, a opinat fermierul Nicolae Stîngă.

    Fermierul sibian a explicat și de ce fermierii ar fi de acord mai degrabă cu o subvenție pe cap de animal: pentru ca unii dintre ei să nu fie de două ori defavorizați.

    ”Pentru zona noastră, fiind o zonă de deal și munte, zone defavorizate, zone unde noi facem control (controlul oficial al performanțelor – COP) de la 5 capete în sus, în zonele defavorizate, vă dați seama că este foarte greu ca acele 5 capete care nu tot timpul anului sunt toate 5 în lactație pentru că au perioadă de repaus mamar sau au o problemă până ajunge la fătare, atunci animalul respectiv poate să nu fie subvenționat și fermierul să nu mai aibă intenția să-l țină. Atunci automat nu mai are numărul de capete care să îl poată ține la o subvenție și ar putea fi defavorizat de două ori. (…) Pășunatul se face puțin mai greu. Acesta ar fi motivul pentru care și fermierii noștri sunt de acord cu o subvenție pe cap de animal pentru că nu au ferme specializate pe producția de lapte”, a spus președintele Asociației Crescătorilor de Bovine – Bovisib, Nicolae Stîngă.

    Bălțata Românească este ”Regina Zootehniei” autohtone

    Acesta a arătat că dintre toate rasele de vaci, cea care are cea mai mare adaptabilitate și de care este iremediabil atașat este Bălțata Românească pe care a intitulat-o ”Regina Zootehniei Românești”

    ”Tăurașii au un spor foarte bun, noi prin Cooperativa de Bălțată Românească de la Hărman, la care sutem și noi parteneri, avem un brand național – ”Bălțată Românească, produs românesc”, care, după noi, crescătorii de Bălțată Românească, pentru mine în special, Bălțata Românească este ”Regina Zootehniei Românești”, fără niciun fel de laudă. Noi creștem și Neagră, creștem și Brună, dar majoritatea animalelor la noi în zonă sunt Bălțată Românească, sunt aclimatizate, e animalul din zonă care se simte cel mai bine la noi”, a conchis președintele Asociației Crescătorilor de Bovine – Bovisib, Nicolae Stîngă, invitatul ediției de luni – 7 noiembrie, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție