• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cotorâtul sau copcitul la vița de vie: cum se face, perioade

    agrointeligenta.ro -

    Copcitul la vița de vie sau cotorâtul viței de vie este o lucrare importantă în vie. Care sunt beneficiile copcitului, cum se execută lucrarea de copcit la vița de vie și când trebuie copcită via, aflați în acest articol.

    Copcitul viței de vie este o operație foarte importantă în îngrijirea viței de vie în primii 4-5 ani de la plantare când lucrarea trebuie să se facă de două ori pe an. După ce vie trece de vârsta de cinci ani, cotorâtul se poate executa o dată la doi trei ani.

    Ce este copcitul viței de vie

    Copcitul viței de vie este o lucrare ce presupune eliminarea rădăcinilor superioare date din portaltoi sau din altoi și a lăstarilor dați din portaltoi. Practic, se curăță baza viței de vie, aproape de suprafața solului, de rădăcinile superioare și de lăstari.

    Cum se face copcirea viței de vie (foto: youtube.com/Țăran de weekend)

    Copcitul viței de vie  – cum se face

    Denumirea de copcit vine de la faptul că la baza viței de vie se sapă o groapă asemănătoare cu o copcă. Lucrarea se mai numește și cotorâtul viței de vie pentru că în anumite zone ale țării, butucul de vie se mai numește și cotor.

    Copcitul viței de vie este o lucrare ce se execută manual. Cu ajutorul unui sape sau cu o cazma, se sapă o groapă de minim 20 de centimetri adâncime în jurul plantei de viță de vie. După ce se curăță groapa, se analizează vița de vie și se observă dacă prezintă rădăcini superioare sau lăstari ce trebuie înlăturați. Cu mâinile se scutură bine pâmântul de pe aceste rădăcini și lăstari, iar apoi, cu o foarfecă de grădină se taie aceste ramificații.

    După ce s-au tăiat rădăcinile superioare și lăstarii, se acoperă groapa făcută cu același pământ ce a fost scos din ea și se bătătorește ușor.

    Dacă cotorâtul viei nu s-a făcut timp de mai mulți ani și aveți rădăcini superioare puternice, atunci lucrarea se face treptat. Se execută un sfert sau jumătate din copcire prima dată, apoi anul următor se elimină restul rădăcinilor și lăstarilor.

    De ce se copcește via (foto: youtube.com/Țăran de weekend)

    De ce se face copcitul la vița de vie

    Scopul principal pentru care se face copcirea viței de vie este pentru a o ajuta să își dezvolte rădăcini puternice, în adâncime, care vor proteja cultura de secetă. Lucrarea se face și pentru a se evita dezvoltarea viței pe altoi, pe rădăcinile proprii ale altoiului și să se desprindă de portaltoi. Dacă nu se înlătură rădăcinile din altoi, în timp altoiul se va separa de portaltoi. Mai mult, rădăcinile altoiului sunt vulnerabile la filoxera și pot fi ușor distruse de boală.

    În plus, motivele pentru care se copcește via au legătură cu vulnerabilitatea pe care o reprezintă mai ales rădăcinile superioare ale viței de vie.

    Când se aplică erbicide la nivelul solului, acestea pot fi preluate de rădăcinile superioare și astfel, se otrăvește și planta de viță de vie.

    Rădăcinile de altoi ce se elimină prin copcire sunt rădăcini superficiale și pot îngheța ușor pe timpul iernii, afectând planta. În plus, pot superi lovituri la lucrările de întreținere și, din nou, vița va avea de suferit.

    Lăstarii din portaltoi se elimină pentru a evita competiția pe cu lăstarii din altoi (partea din vita care produce efectiv).

    Ce se întâmplă dacă nu copcești via

    Ce se întâmplă dacă nu copcești via

    Neglijarea copcitului în primii ani după plantare viei are consecințe asupra dezvoltării plantației. Cele mai importante lucrări de copcit sunt în primii trei ani, iar fără această lucrare se ajunge la separarea altoiului de portaltoi, debilitarea vițelor și uscarea vițelor.

    Urmările neefectuării copcitului pot ajunge până la pierderea vițelor de vie și apariția unor goluri în plantație.

    Când se face copcitul viței de vie – perioade

    Copcitul viței de vie se recomandă în primii 4-5 ani de la plantare, când lucrarea ar trebui executată de două ori pe an. După această vârstă, cotorâtul viei se poate face o dată la doi-trei ani.

    Dacă copcitul se face de două ori pe an, perioadele de executare sunt primăvara – când se fac și tăierile în uscat, și toamna, după ce s-au scuturat frunzele.

    Dacă executați cotorâtul viei o singură dată pe an, atunci optați pentru o lucrare de toamnă. La final de sezon, rădăcinile nu mai sunt atât de active, astfel încât înlăturarea celor superioare și a lăstarilor nu vor provoca pierderi ale viței de vie.

    Cotorâtul este obligatoriu să se facă minim o dată pe an ca lucrare de întreținere a viei tinere.

    Copcitul viței de vie în anul I de la plantare

    Primul copcit al viței de vie se face în primul an de la plantare și nu este unul foarte adânc. Se face prima dată un copcit de vară, în luna iulie – mijlocul lunii iulie, când se desface mușuroiul, se curăță și se reface la loc.

    Al doilea copcit din primul an de la plantare se face în mijlocul lunii august. După curățare, nu se mai reface mușuroiul și lăstarii rămân expuși la soare pentru o bună maturare a lemnului.

    Copcitul viței de vie în anul al doilea de la plantare

    În anul II de la plantarea viței de vie, primul copcit se face primăvara – în lunile martie sau aprilie, când se execută și tăierile în uscat. Al doilea copcit din acest an va fi în august. În ambele lucrări se elimină rădăcinile crescute din altoi, se taie lăstarii din portaltoi.

    Copcitul este o lucrare care se recomandă să fie făcută dimineața până la ora 10:00 sau seara după orele 18:00 pentru a evita expunerea la soare a lăstarilor abia formați.

    Concluzii despre copcitul viței de vie

    Copcitul este o lucrare importantă pentru vița de vie în primii ani de la plantare pentru a ajuta înrădăcinarea puternică și asigurarea producției în următorii ani. Cotorâtul se execută de două ori pe an – primăvara și toamna, când se face o copcă în jurul viței de vie și se curăță planta, prin tăiere, de rădăcinile superioare și de lăstari.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius