• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un nou focar de PPA, confirmat la Smithfield. Încă 40.000 de porci vor fi sacrificați la Ferma Pădureni

  Angelica Lefter -

  A fost confirmată suspiciunea unui nou focar de pestă porcină africană (PPA) la ferma din Pădureni, județul Timiș, care aparține marelui producător de carne de porc din România, Smithfield.

  Aproximativ 40.000 de suine urmează să fie sacrificate, dar se încearcă salvarea unor exemplare aflate în module separate.

  Un prim focar de PPA a fost confirmat la începutul lunii octombrie, la ferma din localitatea Parța, iar la început de noiembrie un focar similar era investigat la ferma de porci din Pădureni, județul Timiș. Și acesta a confirmat de către autoritățile sanitare-veterinare, marți – 8 noiembrie.

  A fost confirmat al doilea focar de PPA, în ferma Smithfield de la Pădureni, județul Timiș

  Potrivit Agerpres, un al doilea focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat la ferma Smithfield de la Pădureni, unde ar urma să fie sacrificate aproximativ 40.000 de suine, după ce 13 animale au murit într-o singură zi, dintre care trei erau în aceeaşi boxă.

  Cu toate acestea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş încearcă să salveze de la sacrificare o parte din porci, ferma fiind construită pe module separate.

  ”Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere a primului. Se luaseră deja măsuri de protecţie, nu s-au mişcat animale, furajele erau păstrate în condiţii de securitate, singurele mişcări fiind cele de personal. Ancheta se duce în sensul verificării mişcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliţie (…). Acum începe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Pădureni este o situaţie mai specială, pentru că sunt trei module epidemiologice separate. În primul modul va avea loc uciderea a 1.380 de animale care vor fi incinerate. Este hala unde a fost înregistrat virusul şi decesele”, a declarat, marţi – 8 noiembrie, directorul DSVSA Timiş, dr. Flavius Nicoară.

  Este posibil ca o parte din efectivele de suine din fermă să fie salvate

  Flavius Nicoară a menţionat că vor fi monitorizate celelalte module, iar dacă nu vor exista semnale de apariţie a bolii, nu vor fi sacrificate şi animalele din celelalte unităţi.

  Flavius Nicoară a mai arătat că un posibil vector de transmitere a bolii este comercializarea ilegală de carne de porc. Acesta a menționat că există foarte multe situaţii ilegale, în care cetăţeni comercializează pe internet produse din carne de porc.

  ”Este interzis, acum au dosar penal. Este un posibil vector (de transmitere a PPA, n.r.). Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pişchia, medicul veterinar din zonă a fost anunţat de o persoană de prezenţa a doi porci domestici aruncaţi în pădure la Murani. Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile tăiate pentru a nu descoperii crotaliile şi de unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar până la urmă tot se descoperă”, a menţionat Flavius Nicoară.

  La rândul său, subprefectul de Timiş, Sorin Ionescu, a lansat un apel la responsabilitate şi la responsabilizare.

  Potrivit Prefecturii Timiș, a fost instituită zona de protecție, 0-3 km: Pădureni și zona de supraveghere, 3-10 km: Parța, Șag, Liebling, Conacul Iosif, Jebel, Obad, Ciacova, Petroman, Peciu Nou.


  Te-ar mai putea interesa

  Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu