• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a intrat virusul pestei porcine africane în ferma-fortăreață a celor de la Smithfield

    Roxana Dobre -

    Cum a reușit să intre virusul Pestei Porcine Africane (PPA) în ferma Smithfield, din județul Timiș, o super exploatație cu măsuri de biosecuritate extrem de drastice, o veritabilă fortăreață sanitar-veterinară. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, dr. Flavius Alin Nicoară, a dezvăluit ”filmul” evenimentelor din județul unde

    ”După cum se știe vorbim de un al doilea focar, în zona de supraveghere a primului. Și noi suntem suprinși cum este posibil ca boala să intre în fermă, deși se luaseră măsuri drastice, nu s-au mişcat animale, furajele erau păstrate în condiţii de securitate”, a declarat într-o conferință care a avut loc marți, 8 noiembrie, șeful DSVSA Timiș.

    Un angajat ar fi ”purtat” virusul în ferma de la Smithfield

    Dr. Flavius Alin Nicoară a explicată că singurele mişcări au fost cele de personal, ”factorul uman” fiind cel care a dus efectiv virusul în fermă. Acesta a exclus ca mistreții să fie vectorul de împrăștiere a bolii în fermele de la Smithfield, din localitatea Pădureni.

    ”Ancheta se duce în sensul verificării mişcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliţie, deci noi credem că virusul a fost introdus de către om. Este exclus mistrețul. Noi am avut discuții și cu reprezentanții fondurilor de vânătoare iar porcul mistreț nu este vector și izvor natural. Vectorul este cel care ia virusul dintr-o parte și îl mută în cealaltă și cel mai periculos vector este omul. Este exclus să existe vreo legătură între focarul de la Smithfield Parța și cel de la Pădureni pentru că perioada de incubație a acestui virus se estimează că este undeva între 14 și 21 de zile în cazul porcului din gospodăria populației care de regulă nu este de rasă sau metisat, ceea ce înseamnă că nu este atât de sensibil. În fermele comerciale perioada de incubație este de maxim 9 zile pentru că sunt porci perfecționați, metisați și sunt mult mai sensibili”, a explicat șeful DSVSA Timiș.

    Acesta a completat că în ferma Smithfield de la Pădureni sunt 42.000 de capete de porci, iar dintre aceștia 24.000 sunt din categoria grași și restul de 18.000 sunt tineret.

    ”În zona roșie sunt 18.830 de porci grași iar într-una dintre cele 24 de hale, adică hala 23, a apărut PPA. Hala a fost izolată încă de la suspiciune și toate celelalte hale au fost izolate individual și intră doar câte o persoană în fiecare hală. De ce ucidem porcii din hala 23? Pentru că aici avem boala și vrem să neutralizăm repede totul. Deci primii 1.384 de porci din Parța, județul Timiș îi ucidem acum (ieri, marți 9 noiembrie n.r) și îi incinerăm din două motive: trebuie să reducem presiunea virală rapid și să eliminăm virusul acolo unde există și să evităm îmbolnăvirea altora. Vom face totul etapizat pentru că dacă am incinera toți porcii de acolo ne-ar trebui 4 săptămâni. De aceea am ales ca o parte dintre animale să fie îngropate. Menționez că operațiunea de îngropare este permisă de Regulamentul European, se face în anumite condiții iar totul se derulează sub supraveghere sanitar-veterinară. De la începutul suspiciunii de boală și până când lichidăm întregul focar și se termină dezinfecțiile permanent sunt medici veterinari din cadrul DSVSA, 24 de ore din 24”, a mai anunțat specialistul.

    Micii producători și crescători au fost controlați de DSVSA după ce au publicat anunțuri de vânzări în mediul online

    Situația de la Smithfield a dus la controale în lanț și la micii crescători

    Șeful DSVSA Timiș a anunțat că odată cu situația apariției focarelor de Pestă Porcină Africană în județul Timiș a pornit o adevărată campanie de controale la mici crescători, care vând produsele pe Internet și nu dețin autorizații sanitar-veterinare sau nu au animalele înregistrate.

    ”Uitați, cârnați afumați, carne și porci vii, toate vândute pe internet. Am făcut controale, și am aplicat sancțiuni, Trebuie să fim cu toții responsabili. Acestea sunt condițiile în care anumiți cetățeni își cresc animalele”, a comentat dr. Flavius Alin Nicoară în timp ce le-a prezentat jurnaliștilor o serie de fotografii cu anunțuri publicate de crescători în mediul online, proprietari de animale la care s-au fi făcut verificări.

    În continuarea apelului la responsabilitate, reprezentantul DSVSA a dezvăluit jurnaliștilor că veterinarii au descoperit la începutul săptămânii două cadavre de porci, cu urechile tăiate, astfel încât să dispară crotaliile și să fie acoperite indiciile care puteau duce la proprietarul animalelor.

    „Luni, medicul veterinar din localitatea Pișchia (județul Timiș n.r) a fost anunțat că în pădurea din satul Murani au fost descoperite cadavrele a doi porci. Ne-am deplasat imediat acolo și am constatat că porcii aveau urechile tăiate ca să nu poată fi identificați, deci cetățeanul știa exact ce face. Am recoltat probe, ambii porci aveau pestă. Unde avem focar de pestă? La Murani în urmă cu trei săptămâni. Și vorbim despre responsabilitate. Indiferent de mesajele noastre, de întâlnirile cu crescătorii, de consilierea pe care medicii veterinari o fac lunar cu acești crescători, în continuare ne confruntăm cu situații de genul acesta. Am dat și acest caz la Poliția Timiș să vedem cum putem să dăm de urma lor. În urmă cu doi ani de zile, am avut o situație similară în zona Coștei. Atunci, în grabă, cetățeanul a uitat să taie crotalia de la unii dintre ei și l-am găsit în două ore. Aveau pestă și porcii aruncați și cei pe care îi avea acasă”, a declarat specialistul.

    Reamintim că un prim focar de PPA a fost confirmat la începutul lunii octombrie, la ferma Smithfield din localitatea Parța, iar la început de noiembrie un focar similar era investigat la ferma de porci din Pădureni, județul Timiș. Și acesta a confirmat de către autoritățile sanitare-veterinare, marți – 8 noiembrie.

    Despre acest subiect aici: Un nou focar de PPA, confirmat la Smithfield. Încă 40.000 de porci vor fi sacrificați la Ferma Pădureni


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară