• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Asociația Aberdeen Angus și ACBCR cer sprijin pentru vaca de carne!

  Roxana Dobre -

  Crescătorii de vaci de carne cer ca și aceste taurine să beneficieze de plata unui sprijin care să fie achitat pe cap de animal. În prezent, Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență ce prevede plata unui ajutor de stat numai pentru efectivele de vaci adulte de lapte, cu vârsta de minim un an la data de referință de 31 iulie, precum și cu un produs înregistrat.

  Asociația Aberdeen Angus România a anunțat că împreună cu Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România au înaintat către Guvernul României și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale documente justificative (facturi de achiziție a furajelor, inputurilor, facturi de vânzare a tineretului bovin, rații furajere, statistici, etc.) și argumentele necesare pentru ca și bovinelor din rase specializate pentru producția de carne să primească un sprijin dedicat, un ajutor de stat.

  ”Având în vedere că bovinele de carne se cresc în pierdere și foarte multe capete se abatorizează din această cauză, așteptăm un sprijin oficial din partea autorităților competente pentru a stopa falimentul. Suntem alături de fermierii noștri și luptăm pentru drepturile lor!”, se arată în mesajul Asociației Aberdeen Angus România.

  Citiți și: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere

  Carnea de mânzat, în viu, se vinde cu 12-13 lei pe kilogram

  Crescătorii de taurine de carne au transmis autorităților că prețul pentru carnea de mânzat a scăzut la 12-13 lei, în condițiile în care cheltuielile pe fermă s-au dublat în ultima perioadă.

  ”Menționăm că în ultimii 2-3 ani din cauza pandemiei Covid 19 și a războiului din Ucraina, consumul și cererea de carne de vită a scăzut foarte mult. (…) Anul acesta tineretul în viu se vinde cu prețuri între 12-13 lei pe kilogram, prețuri egale sau chiar mai mici decât în urmă cu 3-5 ani, în condițiile în care costurile de producție sunt mai mult decât duble”, se arată în adresa înaintată de crescători către Guvern și MADR.

  Aceștia menționează în documentul citat că, România are cea mai mare populație din Uniunea Europeană de bovine Aberdeen Angus, peste 120.000 de capete în 1.500 de ferme. ”Fără sprijinul dvs. vor falimenta majoritatea din acestea. Vă aducem la cunoștință că bovinele de carne au încasări anuale doar din vânzarea vițeilor (o dată pe an), sprijinul cuplat zootehnic și ajutorul național tranzitoriu zootehnic (ANTZ 8)”, se mai avertizează în textul citat.

  Care sunt cheltuielile crescătorilor de vaci din rase de carne 

  Asociațiile de crescători au anexat o serie de documente justificative care, spun ei, ”vin în sprijinul solicitării, respectiv statistici, rații furajere, facturi de achiziție a furajelor, inputurilor și facturi de vânzare a tineretului bovin. Mai jos regăsiți cheltuielile și încasările, respectiv pierderile în creșterea bovinelor de carne”.

  Apelul crescătorilor este semnat de Director tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus România, Ing. Ioan Gociman și președintele, Ing. Dumitru Grigorean, Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară