• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În ferma de 750 ha a familiei, tânărul fermier Stelian Chiș fertilizează cu Nutri Top de la CICH

    Daniel Befu -

    Stelian Chiș face parte din noua generație de fermieri. Tânărul din comuna Berveni, județul Satu Mare, lucrează cu familia o suprafață de 750 de hectare și a ales îngrășământul Nutri Top de la CICH Năvodari pentru a-și crește producțiile, dar și pentru a-și ține costurile sub control.

    Ferma familiei Chiș a început cu un tractor U650 și cu multă muncă s-a construit o fermă din care nu lipsește nimic pentru a lucre solul ca la carte. De partea de tehnologie se ocupă tânărul Stelian Chiș care a moștenit pasiunea pentru agricultură de la tatăl său, Vasile Mugurel Chiș.

    ”Încă de pe vremea când eram copil în clasa a treia, a patra, țin minte că atunci am început agricultura. Ai mei lucrau zi de zi pe câmp și mi-a plăcut mereu ce făceau, așa că am urmat și eu acest drum, am urmat Facultatea de Agronomie la Oradea, am devenit inginer agronom și în momentul de față practic această meserie”, vorbește tânărul fermier despre pasiunea sa devenită profesie.

    Satisfacția culturilor aduse cu succes  la momentul recoltării

    Pentru Stelian Chiș, cea mai mare satisfacție din fermă la acest moment este să urmărească evoluția bună a culturilor. ”Pentru mine, cea mai mare satisfacție este atunci când înființăm o cultură și urmăresc în fiecare zi planta și văd cum se dezvoltă de la o zi la alta, până la recoltare. Viziunea noastră este să producem în fiecare an, să avem producții cât mai mari, cu tehnologie cât mai bună și cât mai performantă și cât mai ieftin, adică să facem economie la anumite produse”, spune tânărul despre strategia fermei familiei sale.

    Produsul Nutri Top, testat prima dată în fermă pe 100 de hectare

    În ultimii ani, presiunea majorărilor de prețuri și instabilitatea din piața cerealelor au determinat familia Chiș să ia o serie de decizii esențiale pentru viitorul exploatației. Una dintre acestea a vizat o schimbare majoră pe partea de fertilizare unde ferma a demarat un parteneriat cu Combinatul de Îngrășăminte Chimice CICH Năvodari.

    ”În ultimii ani am fost foarte atent la absolut orice detaliu, la îngrășăminte, la fertilizare, la genetică, la partea de utilaje. Am încercat să fim cât mai buni, să economisim timp, oameni și lucru. Pe partea de îngrășăminte am ales să lucrăm cu Nutri Top. Produsul a venit la noi în fermă acum aproximativ 2 ani când am fertilizat pentru început o suprafață de 100 de hectare. Am văzut rezultatul mai ales la culturile de păioase și la rapiță, unde în primăvară am observat o rădăcinare foarte bună, iar apoi rezultatul n-a întârziat să apară la recoltare, când producția a crescut undeva cu 300, 500 de kilograme. Nutri Top l-am testat și în comparație cu alte produse pe care le foloseam în fermă și, comparativ cu solele martor, am observat că acolo unde am aplicat Nutri Top, plantele au avut un sistem radicular mult mai bine dezvoltat. După performanțele obținute acum 2 ani cu produsul Nutri Top, acum folosim produsele CICH pe aproape toată suprafața fermei”, ne-a declarat tânărul Stelian Chiș.

    Krisztina Blaga, Director Regional Transilvania, coordonează echipa CICH care nu doar că livrează din timp produsele în ferme, dar oferă agriculturilor și consultanța de care aceștia au nevoie pentru a valorifica la maxim potențialul nutritiv al îngrășămintelor. Mai mult, echipa CICH împărtășește cu fermierii-parteneri și succesul culturilor, la momentul recoltării.

    ”Ne bucurăm că în ferma familiei Chiș din Berveni, județul Satu Mare, și cultura de porumb putem spune că este un succes. În ciuda faptului că am avut lipsă de precipitații, pe această zonă am înregistrat cantități semnificative de porumb. S-au recoltat în medie de la 7 până la 10 chiar 11 tone la hectar în funcție de parcele. Dintre factorii care au ajutat la obținerea acestor producții, cu siguranță a fost și partea de nutriție echilibrată și cumva customizată pe cultura porumbului, respectiv pe fiecare cultură în partea clientului nostru”, ne-a declarat Krisztina Blaga, Director Regional Transilvania al CICH Năvodari.

    Reprezentanta producătorului de îngrășăminte din Constanța a precizat că gama Nutri Top se bazează pe soluția oferită de CICH România pentru o nutriție echilibrată și disponibilizare a elementelor din din sol. Astfel, fiecare granulă are aceeași componentă de nutriție, elemente nutritive, formulă chimică și inhibitori – aici fiind vorba despre tehnologia NGOOO  prin prezența inhibitorului de nitrificare DCD care protejează și ajută la disponibilizarea azotului până la 40-50 de zile. ”Avem tehnologia Amesal 200N care ajută la protecția fosforului împotriva fenomenelor de blocaj în sol sau de retrogradare a fosforului, avem în conținut macroelemente secundare – sulf, calciu, magneziu, microelemente necesare unei nutriții echilibrate și corecte, respectiv extractul humic care ajută foarte mult la eliberarea elementelor blocate în sol, la o biostimulare radiculară și bineînțeles la o viață microbiană, la dezvoltarea unei vieți microbiene corecte”, explică Krisztina Blaga beneficiile pe care le aduce gama de produse Nutri Top de la CICH.

    Mai multe detalii despre produsele CICh – Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari, găsiți pe site-ul www.cich.ro sau sunând la 0241.255.175


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou