Eurostat: România – pe ultimul loc în UE la producția de lapte pe cap de vacă
Roxana Dobre -România are cea mai mică productivitate a vacilor de lapte. Într-un clasament realizat de Eurostat, țara noastră este pe ultimul loc la producția de lapte pe cap de vacă, bovinele de la noi având o medie mai scăzută și decât în fermele vecine din Bulgaria.
Fermele de vaci de lapte din Uniunea Europeană (UE) au produs aproximativ 161,0 milioane de tone de lapte crud în 2021, ceea ce ar reprezenta o creștere de la an la an de 0,7 milioane de tone. Această stabilitate a producției (+0,4% față de 2020) a fost susținută de producția mai mare la fermele din Italia (+4%) și Irlanda (+6%), dar scăderi în Germania, Franța și Țările de Jos (toate -2%).
În rândul statelor membre, producţia de lapte pe cap de vacă este cea mai mare în Danemarca (10.097 de kilograme) şi Estonia (10.020 de kilograme) şi cea mai scăzută în Bulgaria (3.628 de kilograme) şi România (3.362 de kilograme), se arată într-o analiză a Eurostat publicată luni, 14 noiembrie.
În topul țărilor care au scos pe piață cel mai mult lapte se află Germania care a produs 19% din totalul UE, unt (20%), produse lactate acidulate precum iaurturile (29%) și brânză (23%) decât orice alt stat membru.
Germania, împreună cu Spania (15% din totalul UE), Franța (13%), Italia (11%) și Polonia (8%) au reprezentat aproximativ două treimi din laptele de consum produs în UE în 2021. Un alt membru Statele au fost producători cheie de alte produse lactate proaspete și prelucrate: Țările de Jos a fost al doilea cel mai mare producător de produse lactate acidulate din UE (15% din total) și al patrulea ca mărime de brânză (9%), în timp ce Irlanda a fost al treilea cel mai mare producător. de unt (14% din totalul UE) și al cincilea ca mărime dintre produsele lactate acidulate (7%).
Procesarea în ferme s-a făcut în procent mic. Laptele – livrat direct către fabrici
Marea majoritate a laptelui crud (150,7 milioane de tone) a fost livrat fabricilor de lapte, restul fiind folosit direct în ferme. A fost folosit pentru a produce o gamă de produse lactate proaspete și fabricate.
Printre alte produse, fabricile de lapte au produs 2,3 milioane de tone de unt din 44,4 milioane de tone de lapte integral; 10,4 milioane de tone de brânză din 61,4 milioane de tone de lapte integral și 16,4 milioane de tone de lapte degresat; și 23,2 milioane de tone de lapte de băut din 13,0 milioane de tone de lapte integral și 10,0 milioane de tone de lapte degresat.
În 2021 Spania a produs un milion de tone de lapte de capră
Datele Eurostat mai arată că există câteva state membre UE unde alte animale decât vacile au o contribuţie importantă la producţia totală de lapte. De exemplu, în 2021 Spania a produs un milion de tone de lapte de capră, Grecia 900.000 de tone şi Franţa 800.000 de tone.
Italia a produs 700.000 de tone de lapte de la alte animale decât vacile şi asta a inclus aproape toată producţia de lapte de bivoliţă a UE. În cazul României, producţia de lapte de la alte animale decât vacile este comparabilă cu cea a Franţei.