• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bani aprobați pentru plățile către fermieri

    Roxana Dobre -

    Banii care vor ajunge în conturile fermierilor prin plățile efectuate de cele două agenții care gestionează bani europeni, APIA și AFIR. Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns luni la un acord asupra bugetului UE pentru 2023, obţinându-se un plafon în valoare de 168,7 miliarde de euro pentru plăți. Agriculturii îi revin 53,6 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună (PAC), instrument prin care fermierii vor primi subvențiile directe, plățile compensatorii și banii pentru zootehnie.

    Bani aprobați pentru plățile către fermieri. Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, la propunerea Comisiei Europene, au ajuns la un acord privind bugetul UE pentru 2023. Acordul este pentru angajamente de 186,6 miliarde de euro și plăți în valoare de 168,7 miliarde de euro, anunță un comunicat al Comisiei.

    ”Odată adoptat, bugetul ar permite UE să mobilizeze fonduri semnificative pentru a ajuta la atenuarea consecințelor grave ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în țară, dar și în vecinătatea de sud și în statele membre. De asemenea, ar sprijini recuperarea durabilă în curs de pe urma pandemiei de coronavirus și ar proteja și crea locuri de muncă. Ar declanșa investiții suplimentare într-o Europă mai ecologică, mai digitală și mai rezistentă, protejând în același timp pe cei mai vulnerabili din vecinătatea sa și din întreaga lume”, precizează sursa citată.

    Ce sume vor ajunge în conturile fermierilor europeni în 2023

    În bugetul agreat luni sunt prinse și sumele care vor fi achitate pentru fermieri, sub formă de plăți directe, scheme compensatorii achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau proiecte europene care se vor derula prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

    Astfel, 53,6 miliarde de euro vor fi direcționate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și 1,1 miliarde euro pentru Fondul european pentru maritim, pescuit și acvacultură, ”pentru fermierii și pescarii europeni, dar și pentru a consolida rezistența sectoarelor agroalimentare și a pescuitului și pentru a oferi spațiul necesar pentru criză”.

    Restul sumelor agreate se împart astfel:

    Bugetul anual pentru 2023 urmează să fie adoptat oficial de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European. Votul în plen, care va marca sfârșitul procesului, este în prezent programat pentru 23 noiembrie 2022.

    Potrivit comunicatului CE, împreună cu bugetul pentru 2023, instituțiile UE au convenit să aprobe amendamentele propuse la bugetul 2022, astfel cum au fost depuse de Comisie la începutul acestui an. Odată finalizat procesul de aprobare, Comisia va putea continua să sprijine și să asiste Ucraina, să ajute statele membre mai afectate de fluxul de migranți și refugiați ucraineni, să consolideze pregătirea Uniunii pentru incendii forestiere, să răspundă la focarele curente de gripă aviară și pesta porcină și să abordeze alte provocări care decurg din contextul macroeconomic general.

    ”În paralel cu bugetul anual pentru 2023, țările UE vor continua să se bazeze pe sprijinul din partea instrumentului de redresare NextGenerationEU și a facilității pentru programele de redresare și reziliență. Pe lângă consolidarea bugetară, Comisia a propus, la 9 noiembrie, un pachet de sprijin fără precedent pentru Ucraina de până la 18 miliarde euro pentru 2023. Acesta va veni sub forma unor împrumuturi foarte concesionale, plătite în tranșe regulate începând cu 2023”, mai arată sura citată. 


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd