• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DAJ-urile, băgate zilnic în ședință de Petre Daea pentru banii crescătorilor de oi și vaci

    Roxana Dobre -

    Direcțiile Agricole Județene – convocate zilnic în ședință cu ministrul Agriculturii, Petre Daea. Șeful de la Agricultură vrea să știe care este actualizarea permanentă a situației cererilor pentru ajutorul de 220 de milioane de lei, din bugetul național, care va ajunge la fermieri și crescătorii de oi sau vaci.

    Ministrul Petre Daea a convocat în dimineața zilei de marți, 15 noiembrie o videoconferință cu structurile teritoriale ale Agenției Naționale a Zonei Montane și ale Direcțiilor Agricole Județene, pentru a fi informat asupra stradiului depunerii proiectelor de investiții în producția românească ce vizează zona montană, a anunțat MADR într-un comunicat.

    Citiți și: Ministerul Agriculturii: Ajutoare pentru crescătorii de animale! Termen depunere: 21 noiembrie!

    Ministrul vrea ca toți banii să fie accesați de fermieri

    Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței, ministrul a atras atenția că este nevoie de implicare totală din partea structurilor responsabile din teritoriu pentru a accesa toată suma alocată programelor, de aproximativ 220 de milioane de lei, din bugetul național.

    ”Având în vedere că termenul de depunere a cererilor de finanțare pentru programele de investiții a fost prelungit până la data de 29.11.2022, ministrul a dispus ca astfel de întâlniri în format videoconferință să aibă loc zilnic, pentru a avea o imagine cât mai exactă a desfășurării acestui proces”, se precizează în comunicat.

    Reamintim că MADR a lansat trei programe de sprijin dedicate locuitorilor din zona montană care vor să:

    Conform MADR, toți cei interesați trebuie să știe că principiul după care funcționează accesarea programelor este “primul venit – primul servit”, din acest motiv MADR încurajează rapiditatea în depunerea proiectelor. Plățile aferente se vor realiza până la data de 29 decembrie 2023.

    Proiectele se depun accesând site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitanților se găsesc aici: https://azm.gov.ro/ghidurile-solicitantilor/.

    Crescătorii de animale pot accesa programul pentru stâne montane și centre de colectare lapte, iar producătorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte și centre de prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. În cazul investițiilor pentru înființarea de centre de colectare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producătorii de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.

    Crescătorii de animale și producătorii agricoli pot lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare, iar statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, iar pentru cei care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%.

    Principala condiție de eligibilitate este ca investiția să fie realizată în zona montană de către solicitanți care desfășoară activități în domeniul agricol și/sau industrie alimentară, iar în funcție de programul accesat există și condiții specifice.

    Scopul programelor vizează pe de-o parte stimularea investițiilor cu capital românesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de muncă și menținerea populației active în zona montană și, pe de altă parte, susținerea producătorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență