Despăgubirile de secetă intră la rectificarea bugetară. Suma alocată pentru fermieri
Roxana Dobre -Sumele necesare achitării despăgubirilor de secetă – la rectificarea bugetară. Executivul României are în vedere alocarea banilor pentru compensațiile fermierilor, cuantumul fiind inclus în completarea bugetului alocat Ministerului Agriculturii.
Fermierii vor primi despăgubirile pentru terenurile calamitate de secetă. Sumele necesare – în cuantum de maxim 1.500 de lei pe hectar pentru culturile de toamnă, sunt prevăzute în proiectul de rectificare bugetară din luna noiembrie, document ce a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Suma de 365,6 milioane lei figurează în proiectul de rectificarea bugetară pentru acordarea despăgubirilor de secetă, conform documentului care a fost postat marți, 15 noiembrie, pe site-ul Ministerului de Finanțe și are nevoie de aprobarea Guvernului și ulterior publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +376,6 milioane lei, per sold. Se propune alocarea suplimentară a 2,0 milioane lei în vederea asigurării drepturilor salariale, 50,0 milioane lei transferuri către instituții publice și 365,6 milioane lei pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică. Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la alte transferuri (-5,0 milioane lei), cheltuieli de capital (-5,0 milioane lei) și împrumuturi (-31,0 milioane lei)”, se arată în documentul citat.
Despre despăgubirile pentru secetă Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: Despăgubiri de secetă 2022: culturi eligibile, condiții, acte necesare, termene limită, sume
Fermierii pot primi banii după ce rectificarea bugetară va fi aprobată și publicată în Monitor
Subvențiile pentru despăgubiri vor ajunge în conturile fermierilor după ce proiectul de act normativ pentru rectificarea bugetară va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare. În paralel și proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică, publicat de Ministerul Agriculturii pe 11 octombrie în dezbatere publică, are nevoie de aprobarea în ședință de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.
Ajutorul se va derula prin Direcțiile Agricole Județene (DAJ) iar cererile și documentele obligatorii vor putea fi depuse în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență pentru aocrdarea despăgubirilor.
Despăgubirile pentru secetă: suma minimă și maximă pe hectar
Despăgubirile de secetă 2022 se vor acorda fermierilor care au înființat în toamna anului 2021 următoarele culturi și care au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% și 100% conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:
a) grâu;
b) secară;
c) triticale;
d) orz;
e) orzoaică;
f) ovăz;
g) rapiță.
Sumele sunt prevăzute a fi plătite până la finalul acestui an.