• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza agrometeorologică 18-21 august: Vremea se răcește și revin precipitațiile

  agrointeligenta.ro -

  Următoarele zile vor fi marcate de un regim termic al aerului ce va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregului teritoriu agricol. Potrivit meteorologilor, Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţial în majoritatea regiunilor, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantităţile de apă pot depăşi 25 l/mp şi izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra 15…24°C, limite apropiate de mediile multianuale.

  Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20…36°C, în aproape toate zonele de cultură.

  Temperatura minimă a aerului se va situa între 10…25°C, în toată ţara.

  Caracteristici agrometeorologice

  Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), se vor înregistra în Dobrogea, sudul și estul Munteniei, sudul, estul și local în nordul Moldovei, sud-estul Olteniei, nordul și estul Crișanei, nord-vestul, sud-vestul și centrul Transilvaniei și local în sudul Maramureșului.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară (60-100%) şi deplină (30-100%), în majoritatea zonelor de cultură.
  Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva înflorirea (100%), continuându-se totodată mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (40-100%).
  În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua alungirea/îngroşarea axei hipocotile, precum şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.
  În toate plantaţiile, seminţoasele vor parcurge creşterea rodului şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se va continua recoltarea.
  La viţa de vie se vor semnala creşterea şi acumularea zaharurilor în cea mai mare parte a regiunilor viticole, iar la soiurile de masă, maturarea boabelor.

  Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, combaterea bolilor şi dăunătorilor), exceptând zilele cu precipitaţii.

  Recomandările specialiștilor

  ***Lucrări de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;

  ***Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

  ***Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol;

  ***Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, fertilizări, etc).


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data la care începe depunerea cererii unice de plată! Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!