• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AFF: Fără despăgubiri de secetă pentru porumb și floarea-soarelui nu putem vorbi un sprijin real pentru fermierii români!

    agrointeligenta.ro -

    Fără despăgubiri de secetă pentru porumb și floarea-soarelui, din bugetul anului 2023, nu putem vorbi un sprijin real pentru fermierii români! Despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă sunt binevenite dar reprezintă doar 25% din suprafața calamitată la nivel național, anunță Asociația Forța Fermierilor în cadrul unui comunicat de presă emis astăzi, joi – 17 noiembrie.

    ”Asociația Forța Fermierilor salută decizia Guvernului de a acorda, prin ordonanță de urgență, un ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă pentru culturile semănate în toamna anului 2021. Apreciem implicarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, a ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, a celorlalți miniștri implicați și considerăm că ajutorul de stat pentru plata despăgubirilor de secetă reprezintă o investiție profitabilă pentru statul român. Aceste sume vor intra direct în circuitul economic și vor permite fermierilor să își asigure o parte din finanțarea pentru culturile agricole ale anului 2023 iar producțiile respective vor putea fi impozitate corespunzător, statul recuperând sumele plătite sub formă de despăgubiri”, se arată în comunicatul de presă.

    Membrii AFF înțeleg că, până la această oră, doar culturile de toamnă puteau intra în calcul pentru plata despăgubirilor deoarece, în acest caz, raportarea suprafețelor afectate s-a încheiat definitiv. ”Cu toate acestea, Asociația Forța Fermierilor atrage atenția că, fără acordarea unui ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă în cazul culturilor de primăvară aferente anului 2022, nu putem vorbi de un ajutor real pentru majoritatea fermierilor români afectați de această calamitate. Menționăm că din totalul de 1,1 milioane de hectare raportate oficial ca fiind afectate de secetă, până la această dată, doar 25% sunt prinse în actuala ordonanță de urgență, adoptată de Guvern”, arată organizația.

    Asociația Forța Fermierilor face un apel public Guvernului României să își asume public, în fața tuturor fermierilor români, că va include plata despăgubirilor pentru restul de 75% din suprafața afectată de secetă, aferentă culturilor de primăvară, în bugetul pe anul 2023. Discuțiile pe proiectul de Lege a Bugetului pe 2023 urmează să înceapă, conform declarațiilor oficiale, în luna decembrie. Considerăm că este timp ca toate procesele verbale de calamitate pentru porumb, floarea-soarelui, soia sau plante furajere, care au avut termen-limită de înregistrare 15 noiembrie, să fie procesate în timp util pentru a permite calcularea exactă a sumei ce urmează a fi plătită din bugetului anului viitor.

    Asociația Forța Fermierilor este o organizație profesională legal constituită și care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile și interesele legitime a peste 20.000 de membri înscriși direct sau care fac parte din organizații afiliate la Asociația Forța Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanță juridică și pentru accesarea fondurilor europene, precum și suport mediatic și de petiționare pentru toate problemele sesizate de către membri. AFF este partener de dialog instituțional al autorităților publice centrale și locale, pentru atingerea obiectivului membrilor noștri de a pune agricultura în ofensivă.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului