• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Partidul lui Cioloș – proiect de lege pentru interzicerea exporturilor de animale vii din România

    agrointeligenta.ro -

    Un proiect de lege pentru interzicerea exporturilor de animale vii este în formă de draft și urmează să fie depus în Parlament. Inițiativa aparține partidul REPER, fondat de Dacian Cioloș după demisia din USR, împreună cu Asociația Agent Green condusă de Gabriel Păun, cel care conduce și organizația Animals International.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă în exclusivitate extrem de importante despre noul demers legislativ cu impact pentru zootehnia românească. Conform informațiilor deținute de publicația noastră, partidul REPER pregătește o inițiativă legislativă de modificare a Legii 205/2004 Privind protecția animalelor.

    ”Pornind de la Regulamentul (CE) nr 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului și operațiunilor conexe, care stabilește că statele membre au obligația de a respecta bunăstarea animalelor în timpul transportului dar și al sacrificării acestora, împreună cu Asociația Agent Green am elaborat o propunere legislativă care modifică Legea 205/2004 privind protecția animalelor”, se arată într-o invitație transmisă în vederea organizării unei consultări publice.

    Am reușit să obținem și proiectul legislativ al REPER, un document în formă de draft, deci care poate suferi modificări până când va fi depus ca inițiativă legislativă în Parlamentul României.

    La acest moment, proiectul legislativ prevede ca transportul animalelor vii, pe cale navală, aeriană și rutieră, în state terțe Uniunii Europene se se realizeze după cum urmează:
    1. Se interzice exportul pe cale navală, aeriană și rutieră către țările terțe a animalelor destinate îngrășării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024.
    2. Se suspendă exportul animalelor vii destinate îngrășării sau sacrificării în intervalul (15.05.2024 – 15.09.2024).
    3. Se interzice exportul animalelor vii destinate îngrășării sau sacrificării către destinații aflate la distanțe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi începând cu data de 01.01.2025. Interdicția se aplică și țărilor terțe aflate la distanțe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislația UE în privința transportului și sacrificării.
    4. Se interzice exportul de animale vii destinate reproducției, dar nu și a materialului genetic pentru reproducție, începând cu data de 15.05.2025

    Dacă va fi aprobată la votul final din Parlament, la data intrării în vigoare a noii legi, Legea nr. 150/2020 privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 658 din 24 iulie 2020, va fi abrogată.

    REPER, partidul înființat de Dacian Cioloș după plecarea din USR, a primit la începutul lunii august hotărârea definitivă de înființare din partea Tribunalului București, potrivit unui comunicat al partidului. Cei cinci fondatori ai partidului sunt Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Alin Mituța.

    Dacian Cioloș a fost ministru al Agriculturii în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 (în Guvernul Tăriceanu), iar ulterior comisar european pentru agricultură între februarie 2009 și noiembrie 2014, propus de Guvernul Boc. Dacian Cioloș a fost și premier al României, din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017.

    „Un partid liberal, deschis, pro-european, un partid care va veni cu soluții şi pentru cei expuși sărăciei care nu pot face față creșterii prețurilor la alimente, la energie, la combustibil, la transport, dar şi cu un plan pentru antreprenori, pentru cei care creează sau dezvoltă o afacere în România. Un partid pentru care egalitatea de gen şi de şanse este o regulă. Un partid pentru care statul de drept nu este negociabil. Un partid care înțelege și sprijină copiii și tinerii, dar care gândeşte şi programe pentru ca seniorii să aibă o viață activă şi demnă.Un partid care se concentrează pe soluții concrete pentru educație, sănătate şi mediu, pe o administrație mai eficientă și responsabilă. Un partid pentru cei de acasă, dar și pentru românii care au fost nevoiți să plece în afara țării. Un partid cu soluții pe termen lung pentru agricultorii români”, au declarat cei doi copreședinți REPER, Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

    Asociația Agent Green este condusă de către Gabriel Păun, activist de mediu și fost consilier onorific al premierului liberal Florin Cîțu. Păun conduce și organizația AnimalS International, prin care militează pentru interzicerea exporturilor de animale vii, inițiind și o petiție online în acest sens. ”Viziunea noastră este o lume mai bună, fără oroare și fără export de animale vii. Cu ajutorul tău, putem transforma această viziune în realitate și pune capăt acestui comerț plin de cruzime”, se arată în inițiativa publică a organizației condusă de Gabriel Păun și care a strâns în ultimul an aproape 13.000 de semnături online.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului