• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cu subvențiile ANT în conturi. Șeful APIA: Procentul de autorizare, în jur de 90-95%

    Roxana Dobre -

    Subvențiile achitate din bugetul național pentru sectorul vegetal și crescătorii de animale au fost autorizate la plată de APIA pentru peste 95% dintre fermieri. Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

    Șeful APIA a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, luni – 27 ianuarie că plățile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), atât pentru vegetal cât și sectorul zootehnic au fost autorizate pentru 90-95% din numărul fermierilor care sunt eligibili.

    ”Aproape să zic, undeva în jur la 90-95% din numărul lor sunt autorizați la plată, cum spuneam, mai avem undeva vreo 30-40 de milioane de euro de dat și să atingem plafonul și am încheiat și cu aceștia, dar important este că nu există niciun fel de blocaj și acum, fermierii doar trebuie să aștepte ca conturile lor să fie alimentate”, a spus Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Astfel, conform lui Adrian Pintea, din plafonul de 224 de milioane de euro, aproximativ 187 de milioane de euro deja sunt autorizați și efectiv plătiți. ”Zilnic facem autorizări la plată și plăți undeva în jur la 10-15 milioane de euro”, a spus șeful APIA referindu-se la toate schemele de plată.

    După cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat, fermierii au început de săptămâna trecută să confirme că au primit ANT-urile în conturi. Despre acest subiect aici: Au început să intre banii în conturi! Județele unde fermierii ne-au anunțat că au încasat plata ANT!

    Adrian Pintea: Suntem cu mult înaintea termenului final de plată a ANT-urilor

    Șeful APIA a precizat că agenția de plăți efectuează autorizările pentru subvenții în conturi cu mult înaintea termenului final la care trebuie finalizate plățile din bugetul național. În cazul acestora scheme termenul limită este 30 decembrie 2023 și nu 30 iunie cum este situația subvențiilor achitate din bani europeni.

    ”Suntem în termen pentru că fermierii trebuie să știe că plata finală a anului de cerere 2022 se termină la data de 30 iunie. Noi suntem obligați ca pe data de 30 iunie a 2023 să finalizăm aceste plăți, iar astăzi peste 95% din numărul fermierilor sunt deja autorizați și plătiți, iar în ceea ce privește ajutoarele naționale tranzitorii au termen de plată 30 decembrie 2023.  Zic eu că suntem cu mult înaintea termenului, pentru că ne-am dorit odată ca fermierii să-și primească banii, dar și ca să nu suprapună activitățile salariaților, pentru că începe campania, primirea cererilor la care lucrează aceeași funcționari”, a adus precizări Adrian Pintea.

    Citiți și: APIA despre plata subvențiilor: „În momentul de față nu există niciun fel de întârziere”

    Plățile totale efectuate de APIA pentru subvențiile finale

    În cazul plăților zilnice pentru toate schemele, Adrian Pintea a menționat că zilnic se fac autorizări masive pentru subvenții ”astfel încât să venim cumva la zi cu toate schemele”.

    ”Știm foarte bine că la data de 2 decembrie am început autorizarea plăților finale, iar imediat în anul următor, după aprobarea bugetului și a venirii bugetului la Ministerul Agriculturii defalcat pe agenții am început în 6 februarie autorizarea la plata a ajutoarelor naționale tranzitorii, pentru că acestea urmau să fie plătite din bugetul anului următor, respectiv din bugetul anului 2023 s-au făcut plăți din plafonul de 224 de milioane de euro. Aproximativ 187 de milioane de euro deja sunt autorizați și efectiv plătiți în conturi. Zilnic facem plăți masive astfel încât să venim cumva la zi cu toate schemele”, a mai spus Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Șeful APIA a completat că autorizarea pentru subvenții nu se va încheia la 1 martie așa cum își propusese inițial  a ținut să precizeze că plățile au fost deblocate și pentru schemele compensatorii.

    ”Este un proces în derulare și îmi doresc să finalizăm, cu toate că nu va fi chiar terminat la data de 1 martie. Vrem să rămână foarte, foarte puține plăți. De asemenea se fac și plățile regulare pentru celelalte scheme, cei care nu au fost încă autorizați la plată și măsurile care la un moment dat au fost blocate, cele pentru agromediu și măsurile pe ecologic.  Deci, în momentul de față nu este niciun fel de blocaj, toate plățile sunt în curs de desfășurare și zilnic facem autorizări la plată și plăți undeva în jur la 10-15 milioane de euro de euro ”, a mai arătat Adrian Pintea.

    Citiți și: APIA a început autorizarea subvențiilor pentru fermierii care erau blocați la plată

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini