• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR: Ajutorul de stat pentru sectorul de creștere a animalelor – prelungit

  Roxana Dobre -

  Schemă prelungită pentru sectorul de creștere a animalelor. Subvențiile plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), trimestrial, pot fi cerută și anul viitor, conform unei hotărâri privind stabilirea datei până la care se aplică prevederile Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat joi, 24 noiembrie, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor se prelungește până la 30 iunie 2023. ”Prin excepție de la prevederile art.8 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, cererile inițiale de solicitare a ajutoarelor de stat se completează pentru perioada de 1 ianuarie – 30 iunie 2023”, se arată în documentul citat.

  Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

  Subvențiile decontează până la 100 la sută, costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice

  Conform proiectului, schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

  Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

  Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
  a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
  b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

  Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

  De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.

  Decizia privind prelungirea ajutorului se reînnoiește le fiecare 6 luni

  Conform sursei citate, având în vedere alin.(4) al art.51 din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei din 25 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale ca fiind compatibile cu piaţa internă, în aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare, care prevede „la încheierea perioadei de valabilitate a prezentului regulament, orice schemă de ajutoare exceptată în temeiul acestuia rămâne în continuare exceptată pe durata unei perioade de adaptare de şase luni”, aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2023.

  De asemenea, prin proiect de act normativ se stabilesc și anumite măsuri de aplicare a schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, respectiv:
  – cererile inițiale vor fi completate pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023;
  – valorile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute la art. 7 alin.(5) și (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014, cu modificările și completările ulterioare, aferente cererilor inițiale, se calculează pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022.

  ”Beneficiile estimate prin intrarea în vigoare și aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere menținerea activității de creștere a unor animale cu potențial crescut de producție”, se mai precizează în document.


  Te-ar mai putea interesa

  Scenariu: Vacile din ferme, înlocuite cu capre pentru a se reduce emisiile de metan Primarul unei comune cu 7.000 de oi: ”Prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei, plus cei 8% compensația statului” Cât costă mielul de Paște în Bulgaria. Oierii sunt nemulțumiți de vânzările scăzute

  Ultimele știri

  Comisia Europeană: Fermele de viermi și insecte vor primi subvenții mai mari decât crescătorii de animale GroPlan A Plus, un biostimulator eficient, care complează schema de nutriție Președintele Klaus Iohannis, critic la adresa Comisiei Europene care îi nedreptățește pe fermierii români: ”Noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exporturile de cereale din Ucraina”