• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR: Folosirea substanțelor chimice foarte periculoase reglementată strict pentru protecția populației

  agrointeligenta.ro -

  Ministerul Agriculturii vine cu noi precizări privind proiectul de Ordonanță de Urgență privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României. Instituția spune că actul normativ introduce doar sancțiuni mai dure pentru utilizarea produselor fitosanitare de uz profesional.

  Iată ce spune MADR despre actul normativ:

  ”Pentru corecta informare a tuturor fermierilor, precum și a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele clarificări în ceea ce privește art. 65 (I) ”Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”, din proiectul de OUG privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României, postată în transparență decizională pe site-ul instituției, în data de 22 noiembrie 2022:

  Pentru utilizarea necorespunzătoare a substanțelor chimice foarte periculoase ce pot duce la pierderi de vieți omenești, situație reglementată deja strict de către legislația în vigoare, se introduc sancțiuni mai aspre în scopul protejării populației și implicit a fermierilor, în acord cu legislația europeană în vigoare.

  Astfel, se prevede clar în legislație că substanțele folosite la dezinsecția și deratizarea spațiilor de depozitare a cerealelor sunt utilizate NUMAI pentru UZ PROFESIONAL, de către personal instruit temeinic pentru a nu pune în pericol sănătatea și viața populației.

  Așadar, sancțiunile din actul normativ NU VIZEAZĂ SUB NICIO FORMĂ FERMIERII ȘI EFECTUAREA TRATAMENTELOR FITOSANITARE la culturile agricole sau horticole care utilizează produse de protecția plantelor.

  De asemenea, legislația a fost completată, în capitolul X al proiectului de act normativ, cu pedepse mai aspre pentru traficul de pesticide contrafăcute, având în vedere riscurile crescute la adresa sănătății publice, generate de folosirea unor produse neconforme, cu o toxicitate ridicată”.

  Reamintim că MADR  a pus marți, 22 noiembrie, în dezbatere publică un act normativ – ordonanță de urgență – care introduce pedeapsă de la 1 la 5 ani pentru persoanele care utilizează produse fitosanitare de uz profesional fără autorizație.

  Proiectul de OUG prevede ca fitofarmaciile să nu mai poată să vândă niciun fel de produs fitosanitar în ambalaje ce depășesc 1 litru sau un kilogram, dar și ca termenul de valabilitate al produselor fitosanitare să poată fi prelungit cu 12 luni, pe baza unui buletin de analiză eliberat de un laborator acreditat, la solicitarea deţinătorului produsului aflat în stoc.

  Comercializarea și utilizarea produselor fitosanitare cu termen de valabilitate prelungit vor putea fi făcute fără modificarea etichetei cu privire la data expirării produsului.

  Citiți și:

  Refaceți Ordonanța PPP! Bălmăjeala cu “uzul profesional”, DA, riscă să bage micii fermieri în pușcărie! Cine vrea asta? 

  Deputat PSD despre Ordonanța PPP: Sancțiunea cu închisoarea nu se adresează celor care cultivă legume pentru uzul propriu

  Drept la replică AIPROM: Suntem convinși că o dezbatere profesională onestă, cu comentarii corecte și informate va duce la îmbunătățirea acestui proiect legislativ

  MADR – PRECIZĂRI referitoare la proiectul care reglementează activitățile desfășurate cu produse de protecție a plantelor

  Închisoare de la 1 la 5 ani pentru fermierii care folosesc, fără autorizație, produse fitosanitare pentru uz profesional


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină până joi – mai multe județe sub alertă Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar!

  Ultimele știri

  De ce nu renunță fermierul Eugen Truetsch la vaca de lapte, deși nu îi aduce profit Bursa de cereale – prețuri azi în portul Constanța și în UE. Rapița a depășit 500 euro/tonă Francezii care au vândut fabrica de zahăr de la Luduș au raportat o triplare a profitului