MADR: Folosirea substanțelor chimice foarte periculoase reglementată strict pentru protecția populației
agrointeligenta.ro -Ministerul Agriculturii vine cu noi precizări privind proiectul de Ordonanță de Urgență privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României. Instituția spune că actul normativ introduce doar sancțiuni mai dure pentru utilizarea produselor fitosanitare de uz profesional.
Iată ce spune MADR despre actul normativ:
”Pentru corecta informare a tuturor fermierilor, precum și a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele clarificări în ceea ce privește art. 65 (I) ”Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”, din proiectul de OUG privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României, postată în transparență decizională pe site-ul instituției, în data de 22 noiembrie 2022:
Pentru utilizarea necorespunzătoare a substanțelor chimice foarte periculoase ce pot duce la pierderi de vieți omenești, situație reglementată deja strict de către legislația în vigoare, se introduc sancțiuni mai aspre în scopul protejării populației și implicit a fermierilor, în acord cu legislația europeană în vigoare.
Astfel, se prevede clar în legislație că substanțele folosite la dezinsecția și deratizarea spațiilor de depozitare a cerealelor sunt utilizate NUMAI pentru UZ PROFESIONAL, de către personal instruit temeinic pentru a nu pune în pericol sănătatea și viața populației.
Așadar, sancțiunile din actul normativ NU VIZEAZĂ SUB NICIO FORMĂ FERMIERII ȘI EFECTUAREA TRATAMENTELOR FITOSANITARE la culturile agricole sau horticole care utilizează produse de protecția plantelor.
De asemenea, legislația a fost completată, în capitolul X al proiectului de act normativ, cu pedepse mai aspre pentru traficul de pesticide contrafăcute, având în vedere riscurile crescute la adresa sănătății publice, generate de folosirea unor produse neconforme, cu o toxicitate ridicată”.
Reamintim că MADR a pus marți, 22 noiembrie, în dezbatere publică un act normativ – ordonanță de urgență – care introduce pedeapsă de la 1 la 5 ani pentru persoanele care utilizează produse fitosanitare de uz profesional fără autorizație.
Proiectul de OUG prevede ca fitofarmaciile să nu mai poată să vândă niciun fel de produs fitosanitar în ambalaje ce depășesc 1 litru sau un kilogram, dar și ca termenul de valabilitate al produselor fitosanitare să poată fi prelungit cu 12 luni, pe baza unui buletin de analiză eliberat de un laborator acreditat, la solicitarea deţinătorului produsului aflat în stoc.
Comercializarea și utilizarea produselor fitosanitare cu termen de valabilitate prelungit vor putea fi făcute fără modificarea etichetei cu privire la data expirării produsului.
Citiți și: