• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grupul de lucru Agrinnovator a lansat programul Farm Technology Officer

    Adrian Radu -

    Zi importantă pentru think-tank-ul Agrinnovator, grup crescut cu sprijinul Agricover și al Clubului Fermierilor Români. A fost lansată prima propunere de politică publică formulată de tinerii care fac parte din acest grup de lucru. Este vorba de Farm Technology Officer, un program care are scop plasarea de specialiști în informatică agricolă în fermele din țara noastră.

    Digitalizarea în agricultură este una din direcțiile urmate în cadrul Agrinnovator. Soluțiile digitale în fermele din România vor aduce beneficii și profit pentru cei care muncesc terenurile. Însă aceste soluții trebuie implementate, iar acest lucru se poate întâmpla cu ajutorul unui Specialist în informatica agricolă (FTO).

    Practic, programul gândit de membrii Agrinnovator își propune pregătirea a 1.500 de tineri cu studii medii, cu precădere din mediul rural și plasarea acestora în ferme, pentru a accelera dezvoltarea acestora și a transformării digitale a agriculturii românești.

    De unde nevoia unui FTO? “Ideea de FTO, de farm technology officer, a pornit, practic, dintr-o nevoie, nevoia de a avea forță de muncă specializată în zona de tehnologie aplicată în sectorul agricol”, a explicat Petruța Deac, o tânără care lucrează alături de părinții săi într-o ferma zootehnică din județul Harghita.

    Odată nevoia definită, au fost conturate și soluțiile. “Responsabilitățile unui FTO ar fi următoarele: asigură utilizarea corectă a tehnicii existente, planifică implementarea soluțiilor digitale, instruiește personalul, pentru că asta este una din problemele de astăzi, personalul încă nu știe să folosească tehnologia care este deja existentă, propune și implementează noi tehnologii și comunică cu furnizorii de astfel de soluții digitale”, a completat Alin Luculeasa, cel care se ocupă de digitalizare în cadrul fermei de familie din județul Vaslui.

    În cadrul conferinței de presă în care a fost lansat acest program, au fost prezentate toate detaliile legate de Farm Technology Officer. Astfel, bugetul pe care-l presupune implementarea acestui program este impresionant. “Am estimat un cost de aproximativ 100.000.000 de euro împărțit în 3 componente bugetare: 15.000.000 euro estimativ pe partea de recrutare și școlarizare, 85.000.000 euro componenta cea mai mare, pe partea de suport financiar acordat salarizării, și 2.000.000 euro componenta de costuri administrative de implementare a programului”, a declarant Răzvan Prelipcean, fermier și coordonator al grupului de Transformare digitală a fermelor din cadrul Agrinnovator.

    Discuțiile din cadrul conferinței au atins și un alt subiect, și anume nivelul de salarizare pentru un astfel de Specialist în informatica agricolă. Suma care poate fi câștigată de un Farm Technology Officer poate ajunge la 1.500 de euro lunar, această valoare fiind corelată cu salariile din domeniul IT. Beneficiile pe care le-ar aduce acest specialist ar fi uriașe. “Cu ajutorul unui FTO (Farm Technology Officer), ferma este eficientizată și randamentul este crescut prin folosirea tehnologiilor pentru atingerea performanței triple – financiare, de mediu și sociale, căci programul își propune să atragă capital uman tânăr direct în fermă, dar și pentru adresarea deficitului de resursă umană din mediul rural”, a spus George Eduard Chiriță, membru Agrinnovator și fermier din județul Galați.

    Ideea de Farm Technology Office le-a fost prezentată și reprezentanților Guvernului. Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, și Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, au participat la lucrările din cadrul Agrinnovator, aceste întâlniri având rolul de a contura un calendar de măsuri care să ajute transformarea digitală a agriculturii din România. Seria acestor discuții va continua, totul pentru a ajuta fermierii să fie mai eficienți, cu randament crescut, care să se traducă și într-un profit mai mare la final de an agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an