• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un crescător de vaci amendat pentru mirosul de bălegar a câștigat procesul cu Poliția Locală

  Roxana Dobre -

  Un crescător de vaci și-a găsit dreptate în Instanță după ce fusese amendat de Poliția Locală din cauza „mirosului insuportabil de bălegar”. Fermierul i-a dat pe oamenii legii în judecată iar judecătorii au luat o decizie care ar putea schimba modul în care se aplică amenzi crescătorilor.

  Judecătorii i-au dat dreptate unui fermier care a dat Poliția Locală în judecată după ce a fost amendat din cauza mirosului din fermă dar și pentru că deținea vaci fără a le oferi un adăpost corespunzător. Fermierul, din satul Moldova Veche, aparținător orașului Moldova Nouă (județul Caraș-Severin) a cerut anularea unei amenzi în cuantum de 1.500 de lei pe care o primise de la polițiștii locali, invocând că aceștia nu au competență pentru astfel de verificări și sancțiuni.

  Amendat pentru mizeria în care ține animalele și ”mirosul insuportabil de bălegar”

  Necazurile crescătorului de vaci au început când a fost amendat de Poliția Locală pentru mizeria în care ține animalele și „mirosul insuportabil de bălegar”. Polițiștii au invocat Legea 205/2004 privind protecția animalelor care prevede, la articolul 5, că „deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, asistenţă medicală.

  În baza acestui articol de lege, crescătorul a fost amendat cu suma de 1.500 de lei. Concret, la plângerea unei vecine, crescătorul de vaci a fost sancționat pentru că „deținea bovine fără a le oferi un adăpost corespunzător, animalele fiind ținute în curte în condiții improprii, existând bălegar care emana un miros insuportabil”.

  Fermierul s-a adresat Instanței

  Crescătorul de animale s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței unde a și obținut anularea sancțiunii demonstrând că Poliția Locală nu avea competență să îl amendeze. În apelul său către judecată, fermierul a cerut anularea sancțiunii. În proces, bărbatul a arătat că polițistul local i-a spus să semneze un proces-verbal prin care îi va aplica un avertisment, fără ca acesta să fie completat. În plus, crescătorul de animale a mai reclamat că a ridicat de la poștă procesul-verbal, în cuprinsul căruia era trecută ca martor vecina sa cu care avea anumite divergențe.

  Reclamantul a mai arătat că procesul-verbal nu îi este opozabil, întrucât nu este semnat de acesta, nu a avut posibilitatea să facă obiecțiuni, iar agentul constatator nu s-a deplasat la locul unde erau animalele, fiindu-i încălcat dreptul la apărare.

  Ce au decis judecătorii

  Judecătoria Moldova Nouă, unde s-a judecat procesul în primă instanță, a menținut sancțiunea, judecătorul arătând că „sancțiunea aplicată este proporțională cu consecințele pe care le resimt animalele ca urmare a condițiilor în care acestea viețuiesc”, conform Adevărul.ro.

  Hotărârea Judecătoriei Moldova Nouă a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Caraș-Severin. Judecătorii de aici au admis apelul și au anulat amenda, constatând că sancțiunea a fost aplicată în baza Legii 205/2004, privind protecția animalelor, ori în baza acestei legi amenzile pot fi date doar de „persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al Ministerului Afacerilor Interne”.

  „Art. 29 din lege, ce prevede competenţa agentului constatator, nu a fost respectat. Procesul verbal de contravenție contestat nu a fost încheiat de agenţi din structurile statale abilitete, ceea ce conduce la nulitatea absoluta a procesului-verbal de contravenție”, se arată în sentința Tribunalului Caraș-Severin, care este definitivă.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile APIA pentru 1,3 milioane de Țurcane, blocate! Oierii așteaptă lămuriri de la MADR! Crescătorii de animale nu au mini-vacanțe sau zile libere. Fermier: ”Ne cerem scuze de la bugetari că am umplut stațiunile turistice” Daniel Frei și-a construit ferma de la zero și s-a dezvoltat în cooperativă

  Ultimele știri

  Sumă uriașă, arsă într-un incendiu. Banii erau ascunși în hambarul cu porumb AGROSHOW 2023 – Pe 12 iunie analizăm, direct în câmp, cele mai eficiente tehnologii la rapiță și cereale păioase! Semănatul porumbului în mai și iunie, o practică riscantă