Reducerea utilizării cu 50% a pesticidelor. Dan Motreanu: ”CE a refuzat un nou studiu de impact!”
Roxana Dobre -Dezbatere privind utilizarea durabilă a pesticidelor. Eurodeputatul Dan Motreanu a anunțat că la inițiativa grupului PPE, Comisia pentru agricultură din Parlamentul European (PE) a solicitat în luna octombrie un nou studiu de impact pentru propunerea de regulament care vizează reducerea utilizării cu 50% a pesticidelor. Reacția Comisiei însă a fost una de refuz!
”Am participat, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European, la o dezbatere privind utilizarea durabilă a pesticidelor cu comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides. La inițiativa grupului PPE (Partidul Popular European n.r), Comisia AGRI a solicitat în luna octombrie un nou studiu de impact pentru propunerea de regulament care vizează reducerea utilizării cu 50% a pesticidelor. Studiul de impact ar trebui să ia în considerare efectele războiului din Ucraina și ale inflației asupra capacitații de a asigura siguranța alimentara în statele membre”, a anunțat Dan Motreanu într-o postare făcută marți, 29 noiembrie, pe pagina sa de Facebook.
Dan Motreanu: ”Comisia a refuzat o nouă analiză a impactului!”
Eurodeputatul român a transmis că reacția Comisiei Europene (CE) a fost de a respinge propunerea grupului PPE de a face o nouă analiză a impactului de reducerea a utilizării pesticidelor în ferme.
”Din păcate, Comisia Europeană a refuzat o nouă analiză a impactului. Cu toate acestea, Stella Kyriakides a declarat că este deschisă la modificarea propunerii de regulament și la accelerarea dezvoltării pesticidelor alternative cu efect redus asupra mediului în general și asupra polenizatorilor și a calității solului, în special. Spre exemplu, timpul de autorizare unui pesticid cu risc scăzut la nivel UE poate fi redus la 4 luni”, a anunțat oficialul european.
Grupul PPE este împotriva adoptării de noi legi fără un studiu de impact prealabil
Dan Motreanu a atras atenția că grupul PPE, din care face parte, este împotriva ”adoptării de noi legi cu implicații atât de profunde pentru agricultură fără un studiu de impact prealabil asupra producției alimentare”.
”Susțin alocări suplimentare pentru cercetare pentru a obține pesticide cu impact redus asupra mediului și a sănătății omului. Consider că UE nu își poate permite măsuri pentru mediu care să cauzeze penurie de alimente în aceste vremuri tulburi. În grupul PPE, suntem împotriva adoptării de noi legi cu implicații atât de profunde pentru agricultură fără un studiu de impact prealabil asupra producției alimentare, accesibilității alimentelor și a efectului asupra agricultorilor, întreprinderilor și consumatorilor. Vom face tot posibilul pentru a modifica și adapta propunerea legislativă la contextul socio-economic și geopolitic actual. Prioritatea PPE este menținerea asigurării securității alimentare pentru toți cetățenii UE la prețuri decente și evitarea relocării producției în afara UE”, a conchis Dan Motreanu.