• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA – luna decembrie 2022. Calendar de plăți și termene pentru fermieri

  Roxana Dobre -

  Calendar APIA pe luna decembrie 2022 cu plăți și termene care trebuie respectate de fermieri. Ultima lună din an aduce o serie de noutăți în privința sumelor pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trebuie să le achite producătorilor agricoli. Astfel, decembrie aduce startul plăților pentru tranșa finașă din subvenții, dar și o serie de termene-limită la care producătorii agricoli trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cereri sau documente obligatorii pentru campania de plăți.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și de plata subvențiilor agricole.

  Iată care este graficul acțiunilor la APIA în luna decembrie:

  5 decembrie 2022 – Start plăți finale APIA

  Din data de 5 decembrie începe plata finală a subvențiilor. Astfel, APIA demarează plata finală a subvențiilor, atât pentru schemele pe suprafață cât și pe cap de animal.

  Plata finală pentru subvențiile APIA este campania în care se va transfera 30% din plățile directe pe suprafață sau cap de animale și restul de 15% în cazul schemelor compensatorii. În cazul fermierilor care din diferite motive nu au intrat la plata avansului, APIA transferă toată subvenția, în cuantum de 100 la sută, de care beneficiază fermierii.

  Iată care sunt cuantumurile stabilite pentru plățile din campania 2022

  Plăți directe zootehnie

  5 decembrie 2022 – Termen pentru Ajutorul Național Tranzitoriu – Hamei

  5 decembrie este termen limită pentru depunerea documentelor justificative pentru Ajutorul Național Tranzitoriu – ANT 5, hamei. Fermierii care au solicitat în campania 2022 plata pe suprafață pentru ANT 5, hamei, trebuie să depună la APIA până la 5 decembrie, procesul-verbal întocmit de reprezentantul Direcția Agricolă Județeană (DAJ). DAJ desemnează un reprezentant care, în urma deplasării pe teren la fiecare solicitant, certifică printr-un proces-verbal că suprafaţa cultivată cu hamei pentru care se solicită sprijin financiar a fost recoltată. Acest proces-verbal va fi întocmit în două exemplare şi înregistrat la DAJ.

  15 decembrie 2022 – Termen pentru depunerea cererilor inițiale pentru ajutorul de stat în zootehnie

  Pe 15 decembrie, fermierii au termenul final pentru depunerea cererilor iniţiale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru serviciile ce urmează a fi prestate începând cu 1 ianuarie până la 30 iunie 2023 inclusiv, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ). Documentele se depun la centrele judeţene APIA pe raza cărora se află sediul social al solicitantului.

  Pe larg despre beneficiarii acestei subvenții și documentele necesare, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: APIA: De astăzi se pot depune cererile pentru subvenția de maxim 55 lei/cap de animal

  31 decembrie 2022 – Termen limită pentru Sprijinul Cuplat Vegetal la fructe destinate industrializării – Prune

  31 decembrie este ultima zi pentru depunerea la APIA a documentelor justificative pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) la fructe destinate industrializării – prune. Până la 31 decembrie, fermierii care au solicitat SCV pentru prune, trebuie să prezinte la APIA dovada comercializării fructelor către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de pruni fac dovada industrializării, până la data menționată, producţiei proprii în cantitățile minime anuale pe hectar de 5,6 tone prin documente contabile interne.

  31 decembrie 2022 – Termen limită pentru Sprijinul Cuplat Vegetal la fructe destinate industrializării – Mere

  Până la 31 decembrie, fermierii care au solicitat SCV pentru mere, trebuie să prezinte la APIA dovada comercializării fructelor către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de meri fac dovada industrializării producţiei proprii în cantitățile minime anuale pe hectar de 7,8 tone prin documente contabile interne.

  31 decembrie 2022 – Termen limită pentru Sprijinul Cuplat Vegetal la fructe destinate industrializării – Cireșe și vișine

  Până la 31 decembrie, fermierii care au solicitat SCV pentru cireșe și vișine, trebuie să prezinte la APIA dovada comercializării fructelor către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de cireși și vișini fac dovada industrializării producţiei proprii în cantitățile minime anuale pe hectar de 4,4 tone prin documente contabile interne.

  31 decembrie 2022 – Termen limită pentru Sprijinul Cuplat Vegetal la fructe destinate industrializării – Caise și zarzăre

  Până la 31 decembrie, fermierii care au solicitat SCV pentru caise și zarzăre, trebuie să prezinte la APIA dovada comercializării fructelor către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de caisi si zarzari fac dovada industrializării producţiei proprii în cantitățile minime anuale pe hectar de 4,7 tone prin documente contabile interne.

  31 decembrie 2022 – Termen pentru depunerea cererii de acord pentru subvenția la motorină 2023

  Până la finalul anului, la APIA se se depun cererile de acord pentru subvenția la motorină, care va fi achitată în 2023.  Pe tot parcursul lunii decembrie, fermierii pot depune cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023, la centrele judeţene ale APIA pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat sau unde au fost depuse cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Pe larg despre beneficiarii acestei subvenții și documentele necesare, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Fermierii – chemați de urgență la APIA pentru subvenția la motorină

  Alte termene limită pentru plăți sau pentru depunerea documentelor la DAJ:


  Te-ar mai putea interesa

  Haos cu rezultatele de la teledetecție! Fermierii sunt chemați de urgență la APIA! Fermierii – chemați la APIA să depună cererea pentru subvenția-bonus. Plata, până pe 31 decembrie! Anunț de ultimă oră pentru tinerii care vor să acceseze ajutorul de 70.000 de euro!

  Ultimele știri

  Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo! Oierii din toată țara se reunesc duminică, 24 septembrie, la Țurcana – Regina Munților 2023! Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo – vineri, 22 septembrie, în coordonarea dr. ing. Gheorghe Vaida