• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciuperci pe pomi. Cauze, tratamente

    Roxana Dobre -

    Ciuperci pe pomi – o problemă cu care se confruntă mulți pomicultori. Ce sunt acele ciuperci care apar pe trunchiul și scoarța pomilor, cum se răspândesc și cu ce tratamente se combate ciuperca pomilor, aflați în acest articol.

    Ciupercile care apar pe pomi, în general pe trunchi, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru pomicultori deoarece indică o boală care poate duce la pierderi și de 100%. Care sunt cauzele, simptomele și tratamente pentru ciuperca pomilor, mai departe în acest articol.

    Ce sunt ciupercile care apar pe pomi

    Ce sunt ciupercile care apar pe pomi

    Ciupercile care apar pe pomii fructiferi sau arborii ornamentali indică o boală provocată de ciuperca Chondrostereum purpureun, cunoscută popular ca boala plumbului. Această ciupercă are o gamă largă de gazde, printre care cele mai afectate sunt prunul, piersicul, nectarinul și cireșul, dar și migdalul și caisul sunt sensibili.

    Boala poate apărea și în pepiniere.

    Primul atac al ciupercii poate fi observat pe frunze

    Ciuperci pe pomi. Semnele bolii

    Semnele bolii ciupercilor de pomi se pot vedea prima dată la frunze care capătă un luciu metalic, marginile se răsucesc în sus, au o culoare asemănătoare cu cea a plumbului și pot deveni necrotice. Frunzele atacate contrastează puternic cu foliajul adiacent sănătos. După un an de la atac, scoarța ramurilor crapă, iar ciuperca apare pe suprafața scoarței afectate, ceea ce reprezintă un semn al prezenței acesteia. Ciuperca măsoară în diametru 2,5 cm și adesea crește în etaje.

    Ciuperci pe pomi. Cauze, de ce apar

    Ciuperca se răspândește în aer în timpul și după ploaie, când umiditatea relativă este în jur de 90%. Sporii ciupercii sunt eliberați la temperaturi cuprinse între 4° și 21°C, tot timpul anului, ziua sau noaptea. Infecțiile se produc când sporii ajung pe o rană proaspătă, în urma tăierilor. Sporii depuși pe lemn pe parcursul perioadelor umede germinează și produc hife care se răspândesc în lemn.

    Alte surse de inocul sunt copacii ornamentali, trunchiuri sau grămezi de ramuri din copacii bolnavi, tăiați. Rănile provocate în urma tăierilor însă reprezintă principala modalitate de infecție în prima săptămână de la tăiere, dar pomii își pot recăpăta rezistența peste o lună. Riscul de infecție și îmbolnăvire este crescut când pomii sunt tăiați iarna târziu sau primăvara devreme, sau când se fac tăieri masive pentru a grăbi creșterea, în special în pepiniere.

    Ciuperci pe pomi. Măsuri preventive

    Primele măsuri care pot fi luate sunt distrugerea prin ardere a surselor de infecție, cum ar fi resturile rezultate în urma tăierilor, bușteni, bârne, trunchiuri etc., cu urme de infecție și efectuarea tăierilor când sunt așteptate ploi neînsemnate cantitativ sau când pomii sunt mai puțin sensibili (spre toamnă).

    Tratamente contrac ciupercii pomilor

    Ciuperca pomilor. Tratamente

    Dacă măsurile curative nu au dat roade și boala a atacat deja pomii vom trece la măsurile curative. Acestea sunt:

    Timp de pauză: Bravo 500 SC – 7-14 zile/60 zile pentru sâmburoase și Bumper 250 EC – 21 zile.

    Sursa: Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF)

     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou