• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul Ioan Martin și-a vândut toate vacile: ”Nu mă mai interesează să cresc animale, e o batjocură!”

  Angelica Lefter -

  Nici nu mă mai interesează să cresc animale, este o batjocură, spune fermierul Ioan Martin care deține în prezent și funcția de director al Direcției Agricole Județene Arad.

  Directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Arad, Ioan Martin, fermier la rândul său, nu vrea să mai audă de creșterea bovinelor. După anii grei de pandemie și secetă, la începutul anului 2022, în data de 16 ianuarie, Ioan Martin și-a vândut și el toate cele 115 vaci de lapte.

  Motivul principal a fost că procesatorii nu au vrut să îi dea mai mult de 0,95 lei pe litru de lapte, iar el nu a mai putut să reziste pe piață.

  ”Nici nu mă mai interesează să cresc animale. E o batjocură. În viață mea nu îmi mai trebuie bovine. Cauza este prețul de livrare a produsului principal: laptele. Să muncești pentru procesator? Nu merge! Piața de desfacere nu e sigură. Azi îți dau 95 de bani, mâine spun că nu mai pot să îți mai dea atât. Domnu Martin, nu îți mai trimitem mașina că nu mai putem să îți dăm prețul acesta. Atunci ce fac cu laptele, îl arunc la gunoi, la canalizare?”, a spus Ioan Martin pentru ziuadevest.ro.

  Între timp, la crizele provocate de pandemie și secetă s-a adăugat cea a războiului din Ucraina, iar perspectivele sunt din ce în ce mai sumbre.

  La toate problemele prezentate, se adaugă criza furajelor provocată de seceta fără precedent din vara acestui an care a pârjolit toate pajiștile și a distrus porumbul pentru siloz.

  Directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Arad avertizează: ”Se adâncește și criza fertilizanților”

  Ioan Martin atenționează că se adâncește și criza fertilizanților în județ.

  ”Eu nu am informații că scad, prețurile la îngrășăminte, cresc sau se înjumătățesc. Ceea ce știm este că situația actuală este dramatică, iar fermierii se luptă să supraviețuiască. Rezultatele le vom culege, în 2023, la recoltare. Știm sigur că, dacă nu aplicăm tehnologie, nu facem recoltă. Eu personal nu am nicio măsură de cotracarare și nu știu cine ar putea avea. Vorbesc în dublă calitate, de fermier și de reprezentant al fermierilor. Un lucru e clar: nu îi dai îngrășământ plantei, nu mai obții ceea ce ți-ai propus sau treci pe ecologic, că acum e la modă”, a declarat directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Arad.

  În Arad, singurul depozit de produse ecologice se află la Pecica.

  Ioan Martin a reușit să facă rost de îngrășăminte când prețurile nu erau așa de mari, dar pentru anul viitor crede că achiziționarea  fertilizanților și a tratamentelor chimice va fi o misiune extrem de dificilă.

  Utilizarea gunoiului de grajd nu poate fi o soluție la criza fertilizanților pentru că a scăzut dramatic numărul animalelor
  Una dintre soluții ar fi utilizarea gunoiului de grajd, însă în județ, numărul animalelor a scăzut foarte mult, a confirmat Ioan Martin.

  ”Unde e șeptelul de animale? S-a dus și se tot duce. Numărul animalelor a scăzut dramatic, dar și aici nu ai ce să faci. Așa lucrează criza” este de părere directorul DAJ Arad.

  În sectorul vegetal, ploile au creat condiții bune pentru culturile de toamnă

  Vestea bună vine, totuși, din sectorul vegetal. Aici, campania agricolă are o evoluție bună, iar precipitațiile abundente căzute în județul Arad au creat condiții foarte bune de dezvoltare pentru culturile de toamnă.

  ”Nu mai vorbesc de rapiță care evoluează extraordinar, încât mulți fermieri au folosit regulatori de creștere, pentru că plantele se dezvoltă prea mult și dacă sunt prea înalte apare riscul să înghețe în iarnă. Până acum sunt semne foarte bune în agricultura Aradului, dar sperăm ca precipitațiile să persiste în continuare, spre binele tuturor, pentru a compensa lipsa îngrășămintelor”, a completat Directorul DAJ Arad, Ioan Martin.

  Foto: deposiphotos.com


  Te-ar mai putea interesa

  FAO: Sistemele alimentare globale, responsabile pentru 31% din emisiile cu gaze cu efect de seră Transhumanța din România a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO Dihori la găini. Cum protejăm păsările de atacul unui dihor

  Ultimele știri

  Un gospodar a rămas fără porcul pe care l-a cumpărat să îl taie pentru Crăciun Mihai-Andrei Olaru despre ferma familiei: Am început cu câteva hectare și două tractoare U650 Comisia Europene propune noi norme pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor